La o săptămână după ce gândul a publicat ancheta cu camera ascunsă despre activitatea depozitului frigorific „Gheţărie”, Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSP-MB) a emis decizia de suspendare a activităţii complexului comercial. Măsura „complementară” va fi comunicată reprezentantului legal, se arată într-un comunicat de marţi al DSP-MB.

În plus, într-un răspuns remis la solicitarea gândul, Poliţia Capitalei a menţionat că la verificările efectuate au fost constatate "aspecte de natură penală, prin săvârşirea de către administratorii unor societăţi a unor infracţiuni de evaziune fiscală”.

Depozitul frigorific funcţionează însă în continuare. Firmele ce vând aici au contestat deciziile DSVSA de interzicere a activităţii şi încă nu există o decizie definitivă şi irevocabilă a instanţei pe această contestaţie.

Gândul a scris că deşi există decizii definitive ale instanţelor de judecată, inclusiv una a Tribunalului de arbitraj de la Washington, hala funcţionează în continuare.

DSP se spală pe mâini. "Am parcurs toate etapele pe care le permite legislaţia"

DSP-MB a mai anunţat că, la verificările de săptămâna trecută, făcute împreună cu reprezentanţii mai multor autorităţi ale statului -Direcţia Generală de Poliţie Locală, Directia Generală de Politie a Municipiului Bucuresti, Serviciul de Investigare a Fraudelor sector 6,  O.P.C. - în complexul comercial Continent Marine din Bulevardul Timisoara nr.82, sector 6, a aplicat amenzi contravenţionale de 13.800 lei.

Aici însă se şi termină rolul Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti, care precizează în comunicat că „a parcurs toate etapele pe care le permite legislaţia în vigoare”.

„Totodată, asupra măsurilor dispuse au fost informate Garda Financiară, Poliţia Locală din cadrul primăriei sectorului 6 şi Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti. Direcţia de Sănătate Publică a parcurs toate etapele pe care le permite legislaţia în vigoare”,  se arată în comunicat.

Cine pune lacătul? Pasele autorităţilor

Rând pe rând, autorităţile statului, între care Garda Financiară, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Instituţia Prefectului Bucureşti şi Primăria Sectorului 6, şi-au declinat competenţa de a închide hala care funcţionează ilegal.

Autorităţile sanitare veterinare au decis încă de acum şase ani închiderea „Gheţăriei”, după ce au constatat că funcţionează în condiţii improprii.

Pe scurt, carnea, mezelurile, lactatele şi peştele sunt vândute aici direct de pe nişte lăzi, vitrinele frigorifice fiind scoase din prize.

Pentru preţuri cu câţiva lei mai mici decât la alte magazine, sute de bucureşteni îşi riscă zilnic sănătatea cumpărând produse din "Gheţărie", după cum spun inspectorii de la ANSVSA. 

După ancheta gândul, reprezentanţii Autorităţii Sanitare Veterinare, Direcţia pentru Sănătate Publică, Poliţia, Protecţia Consumatorului şi ai Primăriei Sectorului 6 au descins la sfârşitul săptămânii trecute la „Gheţărie”. După aplicarea a 33 de amenzi. "Gheţăria" a rămas deschisă fiecare autoritate declinându-şi competenţa în luarea unei măsuri radicale.

La finalul aceleiaşi zile, invitat de GÂNDUL LIVE, Adrian Lazăr, şeful corpului de control a declarat că speră ca la sfârşitul acestei săptămâni "să avem o veste bună", fiind de părere că "Direcţia pentru Sănătate Publică va reuşi să pună lacătul".

Poliţia Capitalei:  „Au fost constatate aspecte de natură penală”

Nici Poliţia Capitalei nu pare a avea mai mult succes în lupta cu „contracararea fenomenului infracţional în domeniile comercializării mărfurilor agroalimentare şi utilizarea forţei de muncă <<la gri şi la negru>>”, când vine vorba despre „Gheţărie”.

Gândul a solicitat un răspuns Poliţiei Capitalei, care a fost întrebată ce măsuri au fost luate în acest caz şi cum este posibil ca o firmă să funcţioneze în contradictoriu cu hotărârile instanţelor de judecată.

În răspunsul primit, Poliţia Capitalei aminteşte despre Planul Naţional de acţiune şi Planul de acţiune comun iniţiat de Instituţia Prefectului Bucureşti, la care participă „structurile bucureştene de investigare a fraudelor” împreună cu opt alte instituţii: Garda Financiară a Municiului Bucureşti, Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Bucureşti, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti, Oficiul pentru Protecţia Consumatorului, Direcţia Regională de Metrologie Legală, Primăria Sectorului 6, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti.

Poliţia a identificat la „Gheţărie” „aspecte de natură penală”.

„Unul din obiectivele avute în vedere în cadrul acestor acţiuni a fost verificarea unei societăţi comerciale din sectorul 6, care închiriază spaţii unor agenţi economici ce desfăşoară activităţi de comerţ „cu ridicata” şi „cu amănuntul” (cu preponderenţă, comerţ cu produse alimentare de origine animală)”, se arată în răspunsul de la Poliţia Capitalei.

„Cu ocazia verificărilor efectuate, au fost constatate aspecte de natură penală, prin săvârşirea de către administratorii unor societăţi a unor infracţiuni de evaziune fiscală”, relevă informaţiile furnizate gândul de Poliţia Capitalei.

Poliţia a precizat că aceste aspecte au făcut şi fac obiectul mai multor dosare penale în care se fac cercetări sub aspetul săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti sau a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

Pe de altă parte, Poliţia Capitalei reaminteşte faptul că firmele care vând în hală au contestat în instanţă deciziile DSVSA Bucureşti, iar până când justiţia nu se va pronunţa definitiv şi irevocabil, nu pot fi luate alte „eventuale măsuri”.

„Facem precizarea că măsura dispusă de organul competent în acest domeniu (Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti n.n.) a fost contestată în instanţă de către toţi agenţii economici vizaţi, motiv pentru care eventuale măsuri pot fi luate numai după o pronunţare definitivă şi irevocabilă a instanţei de judecată”, se mai precizează în răspunsul primit de gândul.

Astfel că, deşi autorităţile sunt la curent cu faptul că în depozit se comercializează în condiţii insalubre produse alimentare perisabile, acestea îşi pasează răspunderea de la una la alta, concluzia tuturor fiind una singură: Nu au autoritatea să închidă hala.

Toate instituţiile s-au limitat de-a lungul timpului la aplicarea de amenzi, care de cele mai multe ori nu sunt plătite, iar comercianţii continuă să-şi vadă nestingheriţi de treabă.

Contactaţi recent de gândul, reprezentanţii Continent Marine Enterprise au declarat că hala frigorifică funcţionează în condiţii normale din punct de vedere sanitar-veterinar.

Citește și: