Gandul.info
Cristina ANDREI
2314 vizualizări 8 nov 2017

În iulie 2012 acesta ajunsese la 4,63749, pe piaţa interbancară. Şi forintul maghiar şi zlotul polonez s-au apreciat în faţa leului. Între timp, în şedinţa de Guvern se discută „revoluţia fiscală" a PSD-ALDE, în contextul în care şedinţa anunţată iniţial pentru vineri a fost amânată de două ori, iar criticile la adresa propunerilor s-au înmulţit.

Guvernul urmează să decidă prin ordonanţă de urgenţă transferul contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, la pachet cu reducerea acestora cu două puncte procentuale, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%,  instituirea unui impozit de doar 1% pe cifra de afaceri pentru firmele cu cifră de afaceri sub un milion de euro, dar şi instituirea unei taxe de solidaritate de 2,25% pentru companii. 

Măsurile anunţate pe 26 octombrie de ministrul Finanţelor au fost dur criticate de mediul de afaceri, de reprezentanţii administraţiilor locale, de preşedintele Klaus Iohannis, dar şi de sindicate. CES şi Consiliul Fiscal au avizat negativ proiectul de ordonanţă, averizând că România nu se va încadra în ţinta de deficit de 3% asumată. 

Miercuri, Coaliţia pentru Dezvoltarea României, organizaţie patronală, şi-a făcut public punctul de vedere faţă de intenţiile Guvernului precizând că nu va susţine măsurile fiscale propuse, întrucât acestea nu trebuie adoptate în grabă. „Propunem Guvernului să luăm o pauză de 3-5-6 luni, cât e nevoie, ca să ajungem la un consens, iar după aceea să nu mai schimbăm nimic în regimul fiscal timp de cel puţin trei ani. Nimic nu ne grăbeşte, suntem pe creştere economică şi nu avem date sau informaţii că ar veni vreo criză în viitorul apropiat. Nu avem motive de hei-rupisme, haideţi să nu repetăm experienţele din 2010”, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele CDR.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, că a avut o discuţie cu reprezentanţii Executivului legat de măsurile fiscale şi fiecare a rămas pe poziţia sa, însă a avrtizat public Guvernul să nu bage ţara într-o aventură economică.

"Avertizez decidenţii politici să judece clar la rece ca să nu bage România într- aventură economică fiscal-bugetară cu final trist (...) Comisia Europeană, nu cum cineva a spus la viteză că cineva din Reprezentanţă, a demarat procedura de deviaţie semnificativă, adică în privinţa comportamentului fiscal am cam luat-o pe arătură, am pierdut ce se numeşte predictibilitate şi sustenabilitate (...)Solicit coaliţiei aflate la guvernare PSD şi ALDE să dea dovadă de responsabilitate şi să renunţe la această politică fiscală care generează incertitudine şi neîncredere, iar în legătură cu măsurile economice, recomand prudenţă la nivel politic şi guvernamental fiindcă nu îmi doresc o politică de azi pe mâine", a declarat Klaus Iohannis.

 

Citește și: