Alina Botezatu
2540 vizualizări 19 feb 2019

„Verificările (ANAF - n.red.) vor continua în special pe companiile mari şi mijlocii. Ne vom uita, cu precădere, la felul în care profitul se transferă în afara ţării”, a afirmat, duminică seara, Eugen Teodorovici, într-o emisiune la Antena 3.

Transferul profiturilor, inclusiv şi preţurile de transfer, după cum reiese din declaraţia ministrului Finanţelor, va fi analizat, pentru că pot ascunde „foarte multe situaţii incorecte” faţă de România.

 

„În loc să cumperi din România anumite produse pe care România le are, le produce, le cumperi, şi mai scump, din afară. Nu, neapărat, că nu te taxez eu ca stat, dar tu poate-mi distrugi mie, în România, pe cel care face acel produs. Adică-mi distrugi şi oferta, pentru că-mi dispare cererea în piaţă”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a mai susţinut că aceasta este o politică dirijată.

„Nu trebuie să ne ferim, să o ascundem. Pe o parte, la nivel european, marile companii sunt cele care prin guvernele lor, miniştrii lor de finanţe spun trebuie să respectăm regulile, dar în ţările cu sucursale impun anumite practici incorecte”, a adăugat Teodorovici.

La finalul anului trecut, ANAF a declanşat două operaţiuni de verificare a marilor companii şi în portul Constanţa, Iceberg şi Tomis.

 

ANAF analizează în cadrul operaţiunii Iceberg 487 de contribuabili mari şi mijlocii, iar după ce analiza de risc va fi finalizată, administraţia va trimite controale fiscale în funcţie de caz, a anunţat Virgil Pîrvulescu, vicepreşedinte ANAF, în cadrul conferinţei de taxe a PwC România.

„În cadrul opearţiunii Iceberg este vorba despre contribuabilii care figurează cu cele mai mari riscuri în evidenţele noastre. În acest moment avem în analiză 487 de contribuabili mari şi mijlocii cu riscuri estimate, unde în funcţie de concretizare vom dispune efectuarea inspecţiilor sau nu. Acum lucrăm în zona de analiză de risc”, spune Virgil Pîrvulescu, vicepreşedinte ANAF.În vederea realizării obiectivelor, la nivelul ANAF s-a constituit o echipă de lucru care va iniţia verificări fiscale la contribuabilii cu activitate de impact în toate domeniile de activitate economică. Acestea vor avea la bază evaluarea riscului pentru fiecare contribuabil, raportat la dispoziţiile Codului de procedură fiscală, precum şi a legislaţiei din domeniu, au detaliat reprezentanţii ANAF luna trecută.

 „A fost o înţelegere greşită a faptului că noi ne-am gândit la multinaţionale cu această operaţiune, însă nu aceasta a fost intenţia. Am selectat cu doamna preşedinte un număr de 50 de inspectori care nu sunt salariaţii direcţiei, încă 100 care nu sunt salariaţii noştri şi încă 100 de inspectori antifraudă pentru a ne plia pe riscuri şi pentru a putea realiza verificarea”, a spus Pîrvulescu.

Operaţiunea se desfăşoară în toată ţara, iar Fiscul îşi propune să relocheze resurse în funcţie de rezultatul analizelor de risc. „Vom reloca personal din ţară în funcţie de zonele de risc, că sunt zone din jurul Clujului, sau din jurul Iaşului, Constanţa. Nu e vorba doar despre Bucureşti, ci despre toată ţara. Scopul nostrum este de a crea un mediu economic corect şi toată lumea să plătească impozitele fără abuzuri. La 25 ianuarie anul acesta volumul sumelor a crescut considerabil”, spune vicepreşedintele ANAF.

Totodată, Virgil Pîrvulescu, vicepreşedintele ANAF, a anunţat în cadrul conferinţei anuale de taxe organizată de PwC România că operaţiunea Tomis a fost un succes şi a fost prelungită dincolo de perioada de 3 luni anunţată iniţial.

 

„Prin operaţiunea Tomis vrem să verificăm dacă sunt într-adevăr atât de multe probleme generate de mărfurile care intră în portul Constanţa. De când a fost începută, numărul operaţiunilor vamale în portul Constanţa a scăzut cu 43%, dar valoric s-au dublat bazele de impozitare. Ceea ce înseamnă că trebuie continuată, înseamnă că statul îşi ia banii”, spune Virgil Pîrvulescu, vicepreşedinte ANAF.

Operaţiunea Tomis reprezintă o acţiune amplă de monitorizare şi control a punctelor vamale Constanţa Port şi Constanţa Sud Agigea.

„Operaţiunea a fost un succes, de aceea am şi prelungit-o dincolo de cele trei luni stabilite iniţial”, menţionează Pîrvulescu.

 

Operaţiunea „Tomis” vizează nu numai verificarea operaţiunilor de import, ci şi tranzacţiile ulterioare, respective livrarea, utilizarea, consumul pe teritoriul national şi livrarea intracomunitară şi exportul mărfurilor, conform comunicatului de presă de pe site-ul instituţiei.

La operaţiunea „Tomis” participă peste 100 de inspectori ANAF, se arată în comunicatul emis de Fisc.

Citește și: