Alexandra PELE
1724 vizualizări 21 iun 2013

Funcţionarii români care se ocupă de gestionarea fondurilor europene îşi vor primi sporurile după ce vor fi evaluaţi conform criteriilor de performanţă ale Comisiei Europene, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, invitatul special al ediţiei GÂNDUL LIVE de vineri. El a arătat că evaluarea de final de an din prezent "de multe ori se face ca să fie făcută". Ministrul a mai precizat totodată că a discutat cu premierul Victor Ponta implementarea unui sistem de virare a banilor europeni prin bancă, de la Comisie până la companiile care contractează lucrările finanţate din fondurile comunitare.

În prezent, procedura este mai complicată şi implică transferul banilor de la Comisie, către Ministerul de Finanţe, care trimite la fiecare minister în parte, de unde ajung apoi la beneficiari.

"Am cerut metoda de evaluare pentru personalul din Comisia Europeană şi am de gând să o aplic la nivelul ministerului meu"

Ministrul Eugen Teodorovici a explicat la GÂNDUL LIVE care sunt problemele în evaluarea fucţionarilor care se ocupă de gestionarea fondurilor europene, precizând că a cerut Comisiei Europene metoda de evaluare pentru personalul acesteia pentru a o aplica şi în România.

"Eu am criticat mereu sistemul şi o fac în continuare pentru că asta este şi abordarea pe care trebuie să o ai în administraţia publică. Sigur îi şi laud atunci când este cazul. Sunt oameni care lucrează, îşi fac treaba şi, din păcate, o fac şi pentru ceilalţi din jurul lor. Ei, eu asta vreau ca această situaţie să dispară. Ştim foarte bine, se face această evaluare la final de an care, din păcate, de multe ori se face ca să fie făcută. Pentru că, chiar şi acele criterii incluse în această evaluare nu pot să-ţi explice exact situaţia pe care tu ai vrea să o prezinţi în această fişă de evaluare. Sunt mult prea generale. Eu am vorbit cu cei de la Comisia Europeană şi chiar am cerut metoda de evaluare pentru personalul din Comisia Europeană şi am de gând, la nivelul ministerului meu, să o aplic pentru primul trimestru", a spus Teodorovici la GÂNDUL LIVE.

El a arătat că funcţionarii Comisiei riscă să primească salarii mai mici dacă nu-şi respectă angajamentele iniţiale.

"Acest lucru şi la noi este posibil numai că, din păcate, la final de an cam toată administraţia primeşte <<foarte bine>> şi pe de-o parte lucrurile nu merg bine, pe de altă parte ei primesc foarte bine. Şi te întrebi unde este problema", a subliniat ministrul Fondurilor Europene.

Ce "note" au primit funcţionarii la ultimele evaluări

Anul trecut, majoritatea celor 80 de funcţionari ai Ministerului Afacerilor Interne care se ocupă de gestionarea fondurilor europene au primit calificativul "FB", pentru care li s-au acordat, în funcţie de încadrare, o majorare salarială de până la 75% din leafă, astfel că salariul mediul brut al acestor angajaţi a fost de circa 5.000 de lei, potrivit datelor obţinute de gândul.

La Ministerul Mediului, dintre cei 276 de funcţionari, unul a primit anul trecut calificativul "satisfăcător", doi "bine", iar ceilalţi "foarte bine", salariul mediu brut, cu tot cu sporuri şi majorări, fiind de peste 3.400 de lei, dublu faţă de media de la nivel naţional. Cu toate acestea, Programul Operaţional Sectorial Mediu a fost presuspedat, respectiv Comisia a întrerupt plăţile, timp de patru luni pentru neregulile sesizate.

În ceea ce priveşte funcţionarii publici care gestionează fonduri europene în cadrul Ministerului Muncii, toţi cei 76 au primit în 2012 calificativul "FB", cuantumul mediu al sporurilor sau majorărilor salariale fiind de circa 1.000 de lei, potrivit datelor comunicate de minister pentru gândul. Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost blocat din august anul trecut până în februarie.

Banii europeni ar urma să fie viraţi prin bancă

Eugen Teodorovici, ministrul Fondurilor Europene, a explicat la GÂNDUL LIVE că i-a prezentat premierului Victor Ponta o propunere pentru simplificarea sistemului prin care banii ajung de la Comisie la beneficiari şi ulterior la companiile care execută lucrările. Acest sistem este o variantă îmbunătăţită a celui folosit la ora actuală de Polonia, a explicat Teodorovici.

"Polonia foloseşte astăzi un sistem bancar pentru a transfera banii către beneficiari, dar se opreşte la nivelul de beneficiari. Nu merge mai departe către contractori. Soluţia pe care am propus-o, pe care am discutat-o cu primul ministru şi pe care vrem să o implementăm este de a folosi, la fel, o bancă sau un grup de bănci prin care banii europeni să fie transferaţi, şi partea de cofinanţare aferentă, transferaţi direct contractorului. În momentul în care un bon de plată din sistem de undeva s-a dat către această bancă, banca respectivă are o zi, maxim două să spunem, pentru a transfera banii direct în contul contractorului respectiv, fie că e de lucrări, de servicii, de orice fel de contract", a spus ministrul.

În prezent, procedura este mai complicată şi implică transferul banilor de la Comisie, către Ministerul de Finanţe, care trimite la fiecare minister în parte, de unde ajung apoi la beneficiari.

Cât vor câştiga consultanţi care se vor ocupa de dosarele prăfuite pe rafturile ministerelor

Consultanţii pe care guvernul îi va angaja pentru a se ocupa de evaluarea dosarelor "prăfuite" pe rafturile ministerelor ar urma să fie plătiţi cu circa 100 de euro pe zi, mai mult decât luau în trecut, când mare parte din banii plătiţi pentru expertiză ajungeau la companii, nu la persoanele care ofereau expertiza propriu-zisă.

"Aceşti experţi, dând tot timpul performanţă, toate AM-urile până în prezent, din 2007 până în prezent au avut astfel de contracte pe axa dedicată asistenţei tehnice din care au finanţat astfel de proiecte. Nu pot să admit să ţin mii de proiecte pentru mediul privat pentru că nu are cine să le evalueze. Până în prezent, se duceau mare parte din aceste sume (pentru consultanţi externi n.r.) către companii, adică în profitul companiilor, iar experţii care veneau la companii, cât primea de fapt un expert în spatele contractului dintre minister şi acea companie, foarte puţin şi am spus nu acest lucru trebuie să se schimbe pentru că eu trebuie să plătesc expertiza pe care eu o primesc şi nu o companie anume. Profitul companiilor a fost limitat la maximum 10% plus cheltuieli administrative. După un calcul făcut de colegii mei, suma rămâne undeva la 100 de euro, după ce se scad toate aceste cheltuieli inclusiv obligaţiile faţă de stat", a spus ministrul Fondurilor Europene la GÂNDUL LIVE.

Premierul Victor Ponta a precizat vineri că peste 5.000 de proiecte transmise în trecut autorităţilor de management din ministerele Economiei şi Societăţii Informaţionale, cu scopul de a fi obţinute finanţări din fonduri UE, nu au fost deschise, ci au rămas sigilate, fără să se "atingă" nimeni de acestea.

Întrebat dacă angajaţii din minster nu se vor simţi discriminaţi de "salariile" consultanţilor, Teodorovici a spus că nu acceptă ideea de a munci pentru cât primeşti.

"Eu spun următorul lucru: dom'le un funcţionar public pe cât primeşte pe lună trebuie să dea ce este mai bun din el. Eu nu pot să accept ideea că trebuie să munceşti pentru cât primeşti. Ideea această îmi este străină şi îmi este greu de înţeles. Când intri pe poarta unui minister trebuie să dai ce-i mai bun din tine că primeşti un leu, că primeşti 1.000 de lei, altfel n-ai ce să cauţi acolo. Nu te-a obligat nimeni să vii la acel loc de muncă. Pe de altă parte trebuie să dăm pentru ceea ce performează oamenii", a arătat el.

Citește și: