Elena Crangasu
1504 vizualizări 16 sep 2019

„Da, am văzut şi eu, ca de obicei din păcate în România constaţi în fiecare zi lipsa de cultură financiară să spunem este cea care probabil, bănuiesc că acesta este motivul care cauzează o astfel de interpretare. Nu ştiu cine a citit cum a citit, dar nu înţeleg de ce această concluzie. Toate companiile, deci toate, este o propunere legislativă lucrată încă din 2018 când eu atunci ştiţi foarte bine că am promis că pe această zonă de evaziune fiscală trebuie luată anumite măsuri astfel încât practica europeană să se regăsească şi în România. Practic mediul de afaceri să aibă un instrument sau în fine să nu aibă teama de a merge, să spunem, în locuri întunecate pentru anumite să spunem prevederi”, a afirmat Eugen Teodorovici, întrebat despre controveersele stârnite de propunerea sa legislativă.

Senatorul PSD a adăugat că a argumentat că a iniţiat proiectul, în urma unei decizii CCR dni anul 2015 şi a avut „obligaţia morală”.

„În 2015 CCR a declarat ca fiind prevederea articolului 6, ca fiind neconstituţional pentru că nu era foarte clar modul în care a fost ea expusă. Şi atunci obligaţia de bun simţ, morală, legală este să pui în acord un act normativ cu o decizie a CCR şi eu asta fac, o dată, pe de altă parte s-au adus acele clarificări pecare Curtea le-a invocat şi o să aveţi în anexa la această propunere legislativă un număr de 12, dacă nu mă înşel. (…) Deci asta îi fac acestei prevederi legale, se aplică tuturor firmelor din România şi private şi publice”, a conchis Teodorovici.

Întrebat de ce doar un termen de 30 de zile pentru plată, ministrul de Finanţe a spus: „Pentru că hai să ne întrebăm dacă am pune 60 sau 90 sau mai multe, ce înseamnă asta? Înseamnă că practic acele sume pe care statul trebuie să le primească la bugetele de asigurări de stat de exemplu, s-ar putea folosi să spunem într-un alt scop de către acea companie”.

Eugen Teodorovici a depus, în procedură de urgenţă, la Senat un proiect de lege care prevede pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 6 ani pentru cei care nu virează la timp contribuţiile care sunt reţinute din salarii, pensii, asigurări sociale de sănătate, drepturi de autor şi alte venituri.

Iniţiativa legislativă a ministrului de Finanţe propune modificarea şi completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.

 

Citește și: