Gandul.info
Mona Scarisoreanu
1329 vizualizări 27 sep 2017

Cursul valutar leu/euro a urcat miercuri, 27 septembrie, la maximul ultimilor cinci ani, euro fiind cotat la 4,5991 lei, foarte aproape de pragul de 4,6 lei.Cu o zi înainte moneda unică a fost cotată la 4,5990 lei.

De asemenea, moneda americană a crescut faţă de leu, ajungând la 3,9171 de lei, faţă de 3,8912 lei cât a fost cotată marţi.

Se scumpesc creditele. Indicele ROBOR a crescut cu aproape 10% într-o singură zi

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a crescut miercuri, 27 septembrie, la 1,25%, faţă de nivelul de 1,14% înregistrat cu o zi înainte, conform informaţiilor BNR.

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, s-a majorat la 1,35%, de la 1,25% cât a fost cotat pe 26 septembrie.

Un exemplu: dobânda pentru creditele acordate de bănci prin programul Prima Casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la trei luni.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

Ultima dată când ROBOR la 3 luni a fost cotat peste 1,2% a fost în octombrie 2015.

Robor reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

De exemplu, dobânda pentru creditul de locuinţă acordat de bănci prin pro­gramul Prima casă este formată dintr-o marjă fixă de 2% plus Robor la 3 luni.

Robor este influenţat de nivelul de lichiditate din piaţă. Majorarea nivelului acestui indicator poate să fie resimţită în viitor de români şi să plătească rate mai mari la credite.

Ajustarea ratelor dobânzilor este o operaţiune realizată de obicei tri­mes­trial de către bănci.

60% din împrumuturile acordate în România sunt în lei, şi au la bază dobânda Robor, în funcţie de care li se calculează ratele. 

Citește și: