Loredana VOICULESCU
7990 vizualizări 9 sep 2014

Oficiul european de statistică a prezentat public, la jumătatea lunii august, cifrele care arătau că economia României a scăzut cu 0,2% în trimestrul I 2014 faţă de trimestrul IV din 2013. Informaţia a fost prezentată oficial doar de comunicatul Eurostat, ea fiind trecută sub tăcere de INS.

Concret, economia românească a scăzut în trimestrul 2 cu 1% faţă de trimestrul I din 2014, aceasta fiind cea mai mare scădere economică dintre toate statele membre UE.

Sursa Eurostat

În datele făcute publice de Eurostat luni se revizuieşte în jos creşterea economică din trimestrul I 2014 faţă de trimestrul I 2013, de la 3,8% la 3,7%.  Pe de altă parte, creşterea economică în trimestrul II 2014 faţă de trimestrul II 2013 a fost revizuită în sus, de la 1,4% la 1,5%.

PIB-ul ajustat sezonier a rămas stabil în zona euro şi a crescut cu 0,2% în cele 28 de state membre în trimestrul II din 2014, comparativ cu trimestrul anterior din acest an, potrivit datelor Eurostat.

Confruntat cu datele statistice care confimă căderea economică, premierul Victor Ponta nu se arăta, la jumătatea lunii august, deloc îngrijorat, ba mai mult, vedea în cifre „o veste bună”, lăudându-se cu o creştere faţă de anul trecut, pe care o consideră una dintre cele mai consolidate din UE. "Datele oficiale confirmă vestea bună - România continuă creşterea economică! Cu +2,6% faţă de semestrul similar de anul trecut, cu +9,1% creştere industrială şi în graficul creşterii de minim +2,5% pentru acest an. Avem în continuare, una din cele mai solide creşteri din UE. Este ca şi când mergeam cu maşina cu 130 km la oră şi acum mergem cu 100 km la oră - dar mergem tot înainte!", a scris atunci premierul pe Facebook. România s-a aflat în recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a PIB comparativ cu trimestrul anterior) pentru doi ani şi jumătate în perioada 2008-2011 şi a reintrat în recesiune tehnică la începutul anului 2012, reuşind să revină pe creştere până la finalul acelui an.

QUIZ

 

Citește și: