Victor Rotariu
3651 vizualizări 30 aug 2011

La presiunea FMI, după luni întregi de discuţii şi de negocieri, Guvernul va impune noua taxă de tip clawback în sistemul medical, care va fi plătită trimestrial, dar şi o taxă pe valoarea consumului de medicamente. Discuţiile oficialilor statului cu reprezentanţii industriei farmaceutice au fost aprinse. Printre ameninţările, voalate, lansate de către producătorii de medicamente, se numără inclusiv scoaterea de pe piaţă a anumitor medicamente, pentru a evita falimentul. Conform definiţiei de bază, taxa de tip clawback reprezintă, de fapt, o penalizare financiară aplicată firmelor care au încălcat anumite prevederi. În cazul de faţă însă, ea reprezintă o suprataxare a veniturilor companiilor din industria farmaceutică obţinute din vânzările pe care le fac peste bugetul alocat de stat medicamentelor.

Executivul va obliga producătorii de medicamente din România să plătească o taxă suplimentară de 70% din diferenţa între valoarea bugetului alocat de stat pentru medicamente într-un anumit trimestru faţă de trimestrul similar din 2009, an ales ca bază de referinţă, în cazul în care această diferenţă este mai mare de 10%, conform proiectului de Hotărâre de Guvern obţinut de gândul. În ceea ce priveşte taxa pe valoarea consumului de medicamente, aceasta va fi de 12% în cazul medicamentelor inovative şi de 7% în cazul celor generice.

În 2009, anul de referinţă ales de către ministerul Sănătăţii, CNAS şi Ministerul Finanţelor, bugetul statului pentru medicamente a fost de circa cinci miliarde de lei, conform celor mai recente estimări. În acest caz, dacă în 2012 bugetul alocat medicamentelor va fi de şase miliarde de lei, atunci piaţa farmaceutică va trebui să plătească statului, în contul taxei de tip clawback 70% din suma de 500 de milioane de lei, care reprezintă diferenţa dintre cele şase miliarde de lei alocate în 2012 şi cele 5,5 miliarde de lei (5 miliarde din 2009 plus 10% din această sumă).

Cel mai probabil, anunţul oficial va fi făcut astăzi, cu ocazia conferinţei de presă de la ora 14:00 pe care o va susţine noul ministru al sănătăţii, Ritli Ladislau. Săptămâna trecută, premierul Emil Boc i-a cerut în mod public noului ministru să prezinte mecanismul de aplicare a taxei de tip clawback.

Statul ar urma să obţină 200 de milioane de lei anul acesta şi apoi câte 600 de milioane de lei în anii următori

"Guvernul, prin ministerul Sănătăţii, Casă (CNAS, n.r.) şi Finanţe, a susţinut că este nevoie de aceste taxe pentru a se asigura un control mai bun asupra bugetului dar şi o predictibilitate sporită a cheltuielilor. Taxa de tip clawback ar urma să aducă venituri suplimentare de 200 de milioane de lei în primul an de aplicare şi de câte 600 de milioane de lei în anii următori", au declarat pentru gândul surse oficiale, apropiate discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi cei ai pieţei farmaceutice.

Impactul asupra pacienţilor şi asupra celor care cumpără medicamente fără reţetă, de la farmacii, va fi unul indirect din moment ce preţurile medicamentelor sunt reglementate de către stat. Reprezentanţii industriei de profil au ameninţat însă, voalat, că este posibilă blocarea sistemului medical, fie prin închiderea afacerilor din România, fie prin renunţarea la anumite medicamente.

"De cealaltă parte, reprezentanţii industriei de profil au susţinut că taxa, datorită nivelului şi a modului de calcul, va duce la concedieri în industrie, la reducerea bugetelor de promovare, care includ şi studiile clinice şi, în final, la scoaterea de pe piaţa a anumitor medicamente", a precizat sursele citate. "În ceea ce priveşte taxa pe venituri, argumentul adus de ei a fost că, cel puţin în cazul programelor naţionale (derulate de ministerul Sănătăţii pentru prevenirea şi tratarea cancerului, a diabetului, printre altele, n.r.) dacă statul compensează între 2% şi 50% iar taxa este de 7% sau de 12% rezultă că toate medicamentele compensate sub pragul de 7% nu sunt, de fapt, compensate", au adăugat ele.

CITEŞTE ŞI: Un adevăr cinic: jumătate dintre români, CONDAMNAŢI să moară cu zile. Ce face cealaltă jumătate?

"Contribuţia prevăzută la art.2 se virează trimestrial, până la data de 25 a celei de-a doua luni următoare încheierii trimestrului pentru care se datorează contribuţia în conturi de venituri corespunzătoare ale bugetului FNUASS (Fondul Naţional Unic de Asigurări de Sociale de Sănătate, n.r.) deschise la Trezoreria Statului", se precizează, la articolul 4, alineatul 3, în documentul obţinut de gândul.

Statul, incapabil să încaseze actuala taxă de tip clawback

În acest moment este în vigoare deja o taxă de tip clawback, calculată în funcţie de veniturile firmelor din industria farmaceutică, al cărei nivel variază între 5% şi 11% din venituri, în baza unei grile progresive.

Oficialii apropiaţi discuţiilor privind implementarea celor două noi taxe, ţinute între reprezentanţii Guvernului şi industria de profil, susţin însă că, pentru că aceasta nu a fost bine implementată, nu a adus încasările aşteptate. "Conform celor mai recente estimări, din cele 500 de milioane de lei care ar fi trebuit aduse în plus la buget, s-a încasat doar circa 5%", ne-au declarat sursele.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, a declarat recent, într-un interviu acordat Mediafax, că valoarea fraudelor din fondurile Casei, de peste patru miliarde de euro, se ridică la aproximativ 400 de milioane de euro.

"Eu, când vorbeam de corupţia din România, nu mă refeream la aceste atenţii care li se dau doctorilor. Aceasta este perdeaua de fum pe care au aruncat-o toţi cei care produc adevărata corupţie în România (...). Vorbim despre un nivel al corupţiei pe fondurile CNAS de aproximativ 15%-20%", a declarat el pentru agenţia de ştiri. În acelaşi timp, Duţă a recunoscut că sistemul medical este subfinanţat cu circa 750 de milioane de euro.

Restanţele statului faţă de producătorii şi distribuitorii de medicamente se ridicau la începutul acestui an la peste 1,3 miliarde de euro, după cum au declarat recent, pentru gândul, reprezentanţii industriei de profil.

Citeşte în Ziarul Financiar opinia producătorilor de medicamente privind introducerea taxei de tip clawback

COMENTEAZĂ ACEST SUBIECT ŞI PE PAGINA DE FACEBOOK GÂNDUL.

Citește și: