Gandul.info
Victor Rotariu
68456 vizualizări 31 iul 2011

În 2010, statul a încasat, în total, din toate judeţele dinRomânia şi din Municipiul Bucureşti, taxe şi impozite în valoare de31,89 de miliarde de euro. Judeţele au primit înapoi de la stat8,216 miliarde de euro, sub forma cotelor şi a sumelor defalcatedin impozitul pe venit, a sumelor defalcate din taxa pe valoareadăugată şi sub forma subvenţiilor, conform datelor MinisteruluiFinanţelor Publice obţinute de gândul.

Din total, subvenţiile au fost de circa 1,23 de miliarde deeuro, respectiv aproape 1% din PIB.

Per total raportul între banii pe care statul îi încasează, subforma taxelor şi a impozitelor, din fiecare judeţ şi banii primiţiînapoi de judeţe este de aproape 1 la 4, respectiv din fiecarepatru euro încasaţi de stat într-un judeţ, unul se întoarce laautorităţile locale.

Din fiecare 100 de euroîncasaţi de stat la nivel judeţean, Vasluiul primeşte 90 de euroînapoi

Acest raport diferă însă foarte mult la nivel naţional. Dacă încazul Bucureştiului el este de aproape 26%, respectiv din fiecare100 de euro încasaţi la bugetul central doar 26 de euro se întorcla bugetul local, în cazul Vasluiului acest procent este de 89,3%,conform calculelor gândul pe bazadatelor Ministerului Finanţelor Publice.

Practic, 90% din banii pe care statul îi încasează la niveluljudeţului Vaslui se întorc la Consiliul Judeţean şi la autorităţilelocale, ceea ce înseamnă că, strict la acest capitol, contribuţiaacestui judeţ la bugetul central este mult mai mică, şi ca raport,decât a altor judeţe. Astfel, din cei 155 de milioane de euroîncasaţi de stat pe raza judeţului Vaslui în 2010, 139 de milioanede euro au fost primite înapoi de autorităţile locale.

Harta judeţelor dupăraportul între banii primiţi de la stat şi banii încasaţi de statprin taxe şi impozite

CLICK PENTRU AMĂRI

SURSĂ: calcule gândul pe bazadatelor Ministerului Finanţelor Publice.

Excedentul Capitaleieste suficient pentru a acoperi bugetul CJ Vaslui timp de 28 deani

La polul opus se află, după cum era de aşteptat, Capitala, carea contribuit la bugetul central cu 5,47 de miliarde de euro (taxeleşi impozitele centrale) şi a primit înapoi doar 1,45 miliarde deeuro. Diferenţa de aproape patru miliarde de euro este suficientăpentru a asigura bugetul CJ Vaslui (dacă rămâne la nivelul din2010) timp de 28 de ani.

Contactat de gândul, VasileMihalachi, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, a explicat căasta este situaţia. "Ce să facem? Suntem cel mai sărac judeţ dinţară. Sunt foarte puţine societăţi la noi în judeţ... noi..doar dinîncasările noastre, atât taxe locale cât şi cotele defalcate, nu neputem asigura existenţa", ne-a declarat el. Mihalachi a ţinut săsublinieze că "Fără sprijinul statului nu avem cum să trăim, nuputem asigura buna funcţionare a instituţiilor publice".

VEZI AICITOPUL CELOR MAI SUBVENŢIONAŢI ROMÂNI, PEJUDEŢE

În mod evident, valoarea taxelor şi impozitelor încasate labugetul central din fiecare judeţ în parte, este directproporţională cu populaţia, cu numărul de angajaţi şi cu mărimeamediului de afaceri.

După Capitală, în topul judeţelor care primesc, procentual, ceimai puţini bani înapoi de la stat, se află Ilfov, cu 30%, Cluj, cu37,4% şi Timiş, cu 37,7%.

Judeţele mai "bogate":Este vorba despre principiul solidarităţii

Întrebat de dacă i se pare normal ca unele Consilii Judeţene săprimească, procentual, mai mulţi bani înapoi de la stat decâtaltele, preşedintele CJ Cluj, Alin Tişe, a răspuns diplomatic."Este vorba despre principiul solidarităţii. Mi se pare normal castatul să sprijine suplimentar judeţele care, din diverse motive,au probleme în acest sens. Este nevoie de o dezvoltare unitară aRomâniei, trebuie să existe un echilibru... în final, nivelul detrai, se calculează per total", a declarat el pentru gândul.

Tişe a subliniat însă, că niciun CJ, oricare ar fi el, nu sepoate descurca doar cu ce primeşte de la stat.

"Nu mi se pare firesc doar să stai cu mâna întinsă cătreBucureşti cerând să primeşti mai mulţi bani. Preocuparea noastrăacum este, de exemplu, să atragem cât mai multe fonduri europene.Avem proiecte de 400 de milioane de euro în acest moment", spunepreşedintele CJ Cluj. El a precizat că din bugetul total de circa100 de milioane de euro, circa 60% reprezintă cheltuieli legate deasistenţa socială şi de instituţiile locale.

Şeful CJ Harghita spunecă nu mai e supărat că unii primesc mai mult: "Important este cabanii să ajungă la oameni"

Tot de solidaritate vorbeşte şi Borboly Csaba, preşedinteleConsiliului Judeţean Harghita, recunoscut mai degrabă pentrudeclaraţiile în favoarea înfiinţării administrative a ŢinutuluiSecuiesc.

"E bine să ne bucurăm şi pentru alţii. Când eram mai tânăr şieram vice-preşedinte la Consiliu, mă enervam. Acum însă am 37 deani şi îmi dau seama că important este ca banii să ajungă laoameni, indiferent din ce judeţ sunt", ne-a declarat el. Conformcalculelor gândul,Harghita şi Covasna primesc înapoi de la stat 59,5%, respectiv60,5% din banii încasaţi de stat în aceste judeţe.

VEZI AICITOPUL, PE JUDEŢE, AL ROMÂNILOR DE LA CARE STATUL ÎNCASEAZĂ CEI MAIMULŢI BANI DIN TAXE ŞI IMPOZITE

Întrebat cum comentează acest nivel, care dovedeşte că acestejudeţe nu sunt "subvenţionate integral", după cum au declarat uniipoliticieni, preşedintele CJ Harghita a preferat un ton diplomatic."E o dovadă în plus că zvonurile sau declaraţiile politice privindstatutul de judeţ subvenţionat sunt false. Economia noastră localăse bazează pe întreprinderi mici, pe microîntreprinderi şi peasociaţii familiale. Ne bazăm mult şi pe fonduri europene. Amcontractat deja proiecte de 100 de milioane de euro şi avem alteproiecte în valoare de 200 de milioane de euro care aşteaptă săprimeasă undă verde", a explicat el.

TOPUL JUDEŢELOR CAREPRIMESC CEI MAI MULŢI BANI DE LA STAT FAŢĂ DE CONTRIBUŢIA LOR LABUGETUL CENTRAL

JudeţBani primiţi înapoi de autorităţile locale/ Baniîncasaţi de stat (%)
VASLUI89
BOTOŞANI88
OLT87,8
MEHEDINŢI86,3
TELEORMAN86,2
VRANCEA85,3
SUCEAVA85,2
TULCEA81,5
CĂLĂRAŞI81
CARAŞ-SEVERIN78,1
SĂLAJ75,3
GIURGIU74,5
NEAMŢ73,3
BACĂU72,9
BISTRIŢA-NĂSĂUD71,6
DÂMBOVIŢA71,5
VÂLCEA70,5
GORJ70,3
ALBA68,3
IALOMIŢA66,8
BUZĂU66,1
MARAMUREŞ64,7
HUNEDOARA63,1
COVASNA60,5
HARGHITA59,5
SATU MARE58,5
BRĂILA57,3
IAŞI56
GALAŢI55,9
ARGEŞ54,7
ARAD54,1
DOLJ53,1
BIHOR53,1
MUREŞ49,6
PRAHOVA46,7
CONSTANŢA44,5
SIBIU43,4
BRAŞOV43,2
TIMIŞ37,7
CLUJ37,4
ILFOV30,2
MUN. BUCUREŞTI25,9

SURSĂ: calcule gândul pe bazadatelor obţinute de la Ministerul Finanţelor. Raportul reprezintăprocentul de bani care ajunge înapoi în vistieria unui judeţ dintotalul încasat de stat pe raza acelui judeţ

Citește și: