Corina VÂRLAN
24903 vizualizări 28 iul 2014

Puţini ştiau însă că rochia "Davina" şi jacheta "Jude", pe care ducesa le-a cumpărat dintr-un magazin L.K.Bennett, unul dintre brandurile de modă internaţionale de lux cu sediul la Londra, au fost cusute de mâinile unor românce din Arad.

Cele două piese vestimentare au fost produse în fabrica Moda SA, o firmă cu tradiţie în industria textilă şi una dintre primele din România care, în vremea comunismului, trimitea hainele sale în ţările vestice, nu în alte ţări socialiste aşa cum se obişnuia în acea perioadă.

FOTO: Mediafax Foto/Moda SA

Arădenii au trecut de-a lungul timpului printr-un proces de privatizare, au îmbrăcat cu jachete, paltoane, rochii sau pantaloni femeile din Germania, Italia, Statele Unite, Canada, Austria sau Olanda şi au lucrat pentru nume mari din lumea modei, printre care Dolce&Gabbana, Claudia Strater, Windsmoor sau Hauber. Acum întâmpină însă o problemă majoră - nu se tem că nu au comenzi, ci că nu au pe cine să angajeze.

"Principala problemă cu care mă confrunt eu ca angajator nu este lipsa comenzilor, am de dat şi la alţii, ci lipsa forţei de muncă", a declarat pentru gândul Monica Fufezan, directorul general al Moda Arad.

Tinerii preferă munca în supermarketuri pentru că în fabrică "nu poţi să tragi chiulul"

Lipsa de mână de lucru din acest sector este pusă pe seama claselor cu specializarea cofecţii inexistente în unităţile de învăţământ din judeţul Arad, pe faptul că prin programele POSDRU oamenii nu sunt instruiţi pentru munca în industria textilă şi pe seama tinerilor care aleg să muncească mai degrabă în magazinele şi în supermarketurile deschise în număr mare, în ultimul timp, în zonă decât în fabrică, spune directorul Moda SA.

"Tinerii preferă să meargă ca vânzători, cu toate că nu sunt salarii mult mai mari, dar li se pare mai comod să se plimbe printre rafturi, decât să stea opt ore la maşină şi să coasă haine. Industria textilă nu are salarii mari, dar decât să stai acasă pe ajutor de şomaj sau să nu faci nimic mai bine vii şi înveţi o meserie", ne explică directorul general Moda SA.

Un confecţioner câştigă, în general, un salariu cuprins între 1.000 de lei şi 1.200 de lei pe lună, la care se adaugă bonuri de masă. În funcţie de numărul de haine cusute, câştigul unei persoane care lucrează în domeniu poate ajunge şi la 1.500 de lei pe lună, spune Monica Fufezan pentru gândul.

FOTO: Moda SA - fabrica din Arad

Într-un magazin, un tânăr poate câştiga un salariu net de 1.100 de lei pe un post de şef de tură sau de casier. Dacă lucreză ca lucrător comercial sau ca recepţioner de marfă, câştigurile sale pot scădea la 680 - 900 de lei pe lună. Astfel, principalul motiv pentru care tinerii nu s-ar întrepta spre locurile de muncă din industria textilă ar fi comoditatea, nu salariile obţinute, în opinia directorului general al firmei din Arad.

"Într-un magazin munca nu este cuantificată. În opt ore nu îl întreabă nimeni câte borcane a pus pe raft. În industria noastră oamenii sunt plătiţi, de obicei, prin acord individual, după câte bucăţi au făcut. Nu prea poţi să tragi chiului, trebuie să stai să coşi", explică Fufezan.

FOTO: Moda SA - fabrica din Arad

Directorul Moda SA spune, totodată, că românii abia ieşiţi de pe băncile liceelor nu prea vin la fabrică în căutarea unui loc de muncă şi că ar accepta să angajeze şi persoane care nu au reuşit să treabă examenul de bacalaureat dacă acestea şi-ar dori să muncească.

"Vine, lucrează ceva, poate că anul viitor ia Bac-ul. Poate să se facă apoi şi inginer în domeniul acesta, dar trebuie să înceapă de jos", spune Fufezan, ţinând să sublinieze că să ştii să lucrezi la maşina de cusut poate reprezenta şi un ajutor în gospodărie şi că meseria de confecţioner este una frumoasă, în special pentru femei. "E o meserie frumoasă pentru femei pentru că tot timpul ai de-a face cu moda, lucrezi ceva frumos, în interior, aşezată pe scaun", spune ea.

FOTO: Moda SA - fabrica din Arad

În fabrica de la Arad nu sunt angajate însă numai femei. Din personalul format din circa 300 de salariaţi, în jur de 10% sunt bărbaţi. Ei lucrează ca mecanici, ca fochişti pentru cazanele unde se face aburul tehnologic pentru călcarea articolelor vestimentare create şi în secţia de călcătorie, unde sunt chiar mai buni decât femeile pentru că au mai multă forţă.

Ce haine preferă britanicele, nemţoaicele, austriecele şi româncele

Britanicele sunt mai voluptoase decât româncele, pentru care manechinul perfect are dimensiunile 80-60-90, şi preferă croielile conservatoare, în timp ce femeile din Germania sunt adeptele hainelor practice, iar cele din Austia sunt adeptele hainelor mai călduroase, aşa poţi rezuma în câteva cuvinte preferinţele în materie de modă ale femeilor care poartă articolele vestimentare croite şi cusute la Arad.

De la Moda SA, hainele ajung în Marea Britanie la firma Karpelle, alături de care românii lucrează de 20 de ani. Karpelle este, la rândul său, unul dintre furnizorii brandului de lux L.K.Bennett de unde şi ducesa de Cambridge şi-a cumpărat ţinuta pentru Jubileul de Diamant.

FOTO: Moda Arad - diverse modele

Britanicele preferă ţinutele sobre, clasice, fără prea multe influenţe moderne. Pentru piaţa din Regatul Unit, cei de la Moda furnizează în special rochii şi taioare.

De-a lungul timpului, firma arădeană a lucrat pentru germanii de la Betty Barclay, Bernd Berger, Hensel&Mortensen, Hauber, Marc Cain, Lodenfrey şi Windsor. În prezent, în fabrică se croiesc paltoane, jachete şi impermeabile pentru nemţoaice.

FOTO: Moda Arad - diverse modele

"Nemţii sunt oameni pragmatici şi practici. Femeile preferă stofele de bună calitate, modelele lejere care le permit să se mişte", explică directorul general, adăugând că paltoanele trei sferturi sunt preferate pe piaţa germană în locul celor lungi pentru că le permit femeilor să se aşeze iarna mai uşor în maşină.

Tot arădenii au făcut pentru germani şi ţinute cu influenţe folclorice, rochii cu şorţ asortate cu bluze albe, îmbrăcate deja de domnişoare la renumitul festival Oktoberfest.

De asemenea, una dintre firmele din Germania cu care lucrează cei de la Moda SA este cea care a asigurat vestimentaţia lotului olimpic german la Olimpiada de la Londra.

FOTO: Moda Arad - diverse modele

De la Arad urmează să plece jachete şi impermeabile şi către Austria, firma din România lucrând cu o companie cu sediul în Salzburg. Hainele sunt mai groase, pentru a le oferi clientelor un confort termic bun la temperaturi mai joase, iar impermeabilele sunt matlasate şi căptuşite.

Firmele din străinătate nu sunt însă singurele cu care colaborează cei de la Moda SA. Ei lucrează şi cu producători cu tradiţie de poşete şi de pălării din România care trimit însă mare parte din marfă tot peste graniţe.

De ce nu vor arădenii să îşi deschidă magazin într-un mall bucureştean

Arădenii au încercat de mai multe ori să intre pe piaţa bucureşteană, dar fără succes. Au vrut să îşi vândă articolele vestimentare în magazinele Eva şi Bucur Obor şi au avut chiar colaborări cu Metro şi Selgros, la care însă au renunţat.

Nu se gândesc să intre însă prin mall-urile din Capitală, având în vedere că aici nu ar găsi clientele cărora le sunt adresate hainele pe care le fac, respectiv femeile de peste 35 de ani care au o carieră şi au nevoie de o garderobă care să le sublinieze profesionalismul, ci mai degrabă tineri.

Ei vând însă hainele produse în fabrică în două magazine din Arad. O rochie costă aici între 150 de lei şi 200 de lei, în funcţie de material şi de model, un palton costă 300 de lei, iar o jachetă se vinde cu 200 - 300 de lei.

Citește și: