Marius Oncu - Mediafax
279 vizualizări 21 nov 2014

Fercală, preşedinte executiv şi director general al societăţii, a fost sancţionat de ASF cu suma de 16.500 de lei.

Şeful SIF Transilvania a fost amendat cu 10.000 de lei pentru că societatea nu s-a conformat unei decizii a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) care îi cerea să dezvăluie identitatea celor 63 de acţionari, cu deţineri totale de 10,2%, care au introdus pe ordinea de zi a AGA de la mijlocul lunii august un punct privind revocarea din funcţie a lui Frăţilă.

Totodată, compania a dat dovadă de inconsecvenţă, întrucât a dezvăluit că Frăţilă şi alţi doi acţionari au cerut pornirea în răspundere împotriva lui Fercală, se arată într-un raport cu deciziile ASF transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) de SIF Transilvania.

În astfel de cazuri, ASF poate impune persoanelor fizice amenzi între 10.000 şi 100.000 de lei, astfel că sancţiunea aplicată lui Fercală este minimul prevăzut de regulamentul autorităţii.

Fercală a fost considerat responsabil şi pentru formularele de procură puse la dispoziţia acţionarilor.

"Prin punerea la dispoziţia acţionarilor a unor formulare de «procură specială» care nu conţineau, separat, fiecare candidat pentru Consiliul de Supraveghere şi nu ofereau posibilitatea fiecărui acţionar să voteze «pentru», «împotrivă», «abţinere» în cazul punctelor de pe ordinea de zi care vizau vot secret nu au fost asigurate condiţiile necesare exprimării de către acţionari a opţiunii de vot pentru Adunarea Generală a Acţionarilor SIF Transilvania din data de 11 august 2014, conform dispoziţiilor legale şi regulamentare în vigoare", se arată în raport.

ASF a decis aplicarea unei sancţiuni de 11.000 de lei, foarte aproape de nivelul minim al amenzilor pentru astfel de abateri, care variază între 10.000 de lei şi 100.000 de lei.

"În temeiul prevederilor art 275 alin. (3) din legea 297/2004 privind piaţa de capital, cu modificările şi completările ulterioare, urmează a se aplica sancţiunea de 11.000 lei majorată cu 5.500 lei reprezentând 50% din maximul sancţiunii aplicate", notează ASF.

Tot cu 16.500 de lei a fost sancţionat Iulian Stan, vicepreşedinte şi director general adjunct al SIF Transilvania, motivele deciziei şi structura amenzii fiind identice cu cele din cazul lui Fercală.

Radu Toia, vicepreşedinte şi director general adjunct al SIF Transilvania, a fost amendat de ASF cu 10.000 de lei, în sarcina acestuia fiind reţinută doar nerespectarea cererii ASF de a dezvălui identitatea acţionarilor care au cerut revocarea lui Frăţilă.

Fiecare dintre cei trei are la dispoziţie 30 de zile pentru achitarea amenzii, în caz contrar urmând să fie executaţi silit. Deciziile pot fi contestate la ASF în termen de 30 de zile de la comunicare, fără a fi, însă, suspendată executarea sancţiunii.

În AGA din luna august, acţionarii au hotărât cu 93% din voturi revocarea lui Frăţilă din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere.

Totodată, a fost ales un nou Consiliu de Supraveghere. Opt persoane şi-au depus candidatura pentru Consiliul de Supraveghere înainte de AGA, alături de cei şapte membri ai CS de la momentul respectiv candidând şi Gabriela Alexe, o apropiată a omului de afaceri Frăţilă.

Frăţilă este implicat încă din 2011 într-o dispută cu mai multe persoane din conducerea SIF Transilvania.

Citește și: