16 vizualizări 31 iul 2009

Datoriile firmelor din Capitală la bugetul Primăriei Municipiului Bucureşti se ridicau, la data de 30 iunie, la peste 133 milioane de lei (peste 30 milioane de euro), pe primul loc, cu aproape jumătate din sumă (65,3 milioane de lei), situându-se World Trade Center (WTC).

Pe primele locuri în clasmentul datornicilor se mai află, potrivit Newsin, MP Petroleum Distribuţie (37,87 milioane de lei), Bucharest Financial Plaza (9,75 milioane), McDonalds (6,44 milioane), Romatsa (5,35 milioane) şi Agip România (2,16 milioane de lei).

Romatsa şi McDonalds au introdus acţiuni în instanţă

Cei prezenţi pe "lista neagră" neagă însă existenţa acestor datorii. "Din punctul nostru de vedere, nu avem nicio datorie la bugetul Primăriei, de aceea am şi acţionat-o în instanţă. Este vorba de o taxă pe o cotă parte din terenul cu care am intrat în asociere, acum zece ani, cu Primăria, pentru construcţia unor blocuri. Noi plătim totul la zi", a declarat pentru Gândul directorul general al Romatsa, Bogdan Donciu. Romatsa, regie autonomă aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, are ca principalobiect de activitate dirijarea traficului aerian de pe teritoriul României.

O poziţie similară a adoptat şi directorul general al McDonalds România, Marian Alecu. "Nu recunoaştem sumele respective şi am dat în judecată Primăria. Totul provine de la modul de calcul al chiriei pentru terenurile pe care le-am închiriat de la municipalitate. Ei calculează într-un mod cu care noi nu suntem de acord", a declarat Alecu pentru Gândul.

Bugetul pe anul în curs al Primăriei Municipiului Bucureşti prevede cheltuieli totale de 5,3 miliarde de lei, comparativ cu venituri estimate de numai 3,9 miliarde, de unde rezultă un deficit de 1,4 miliarde de lei. Şi totuşi, chiar în an de criză, estimarea veniturilor totale pe 2009 este mai optimistă decât realizările de anul trecut, când s-au încasat numai 3,25 miliarde de lei.

În schimb, în 2008 împrumuturile au suplimentat bugetul municipalităţii cu 1,4 miliarde de lei, sumă mai mare decât cea prevăzută în acest an, de 1,29 miliarde.

 

Citește și: