Loredana VOICULESCU
1553 vizualizări 17 sep 2011

Profitabilele companii ruseşti vizează acum o nouă ţintă: Europa de Est. Surpriza este că guvernele din regiune, împovărate de datorii şi deficite, le ajută să facă acest lucru, scrie vineri Bloomberg.

Companiile ruseşti nu au avut acces pe pieţele est-europene după căderea Cortinei de Fier, în 1989. La acea vreme nu aveau capacitatea de a face achiziţii şi, în plus, companiile occidentale au fost mai mult decât dornice să investească în ţările din estul Europei.

Această situaţie s-a schimbat. Valoarea achiziţiilor făcute de companiile ruseşti în Europa de Est în ultimii trei ani a totalizat 2,8 miliarde de dolari, comparativ cu 2,4 miliarde de dolari în ultimii 17 ani, potrivit datelor de la Organizaţia Naţiunilor Unite. Sberbank, cea mai mare bancă a Rusiei, a convenit, în luna iulie, să cumpere nouă unităţi din Europa de Est ale băncii austriece Oesterreichische Volksbanken, pentru 645 milioane de euro.

Căile Ferate Ruse, operatorul cu cea mai lungă reţea feroviară din lume, a licitat pentru o participaţie care să îi asigure controlul Companiei feroviare de marfă a Poloniei. La sfârşitul lunii august, Căile Ferate Ruse şi-au exprimat interesul, de asemenea, pentru operatorul feroviar de marfă al Slovaciei. VTB Group, a doua cea mai mare bancă a Rusiei, a cumpărat un pachet majoritar de acţiuni în cadrul companiei de tutun controlată de statul bulgar, printr-o tranzacţie în valoare de 100 milioane de euro, care a avut loc pe 29 august.

Polonia vinde pachete de acţiuni la companii pentru a-şi finanţa deficitul bugetar

"Foamea" de capital schimbă atitudinea autorităţilor din Polonia, care au rezistat investiţiilor ruse, de la căderea regimului comunist, în 1989, comentează autorul articolului. În portul din Gdansk, locul de naştere al mişcării anti-sovietice, pachetul majoritar de acţiuni al rafinăriei Grupa Lotos a fost scos la vânzare de către guvern. TNK-BP, compania petrolieră deţinută de Rusia şi de BP, în proporţii egale, se numără printre ofertanţi şi este una din cele patru firme care urmează să fie pe lista scurtă, potrivit Agenţiei de presă poloneze PAP.

Vânzarea face parte din planul Poloniei de a finanţa deficitul bugetar cu 15 miliarde de zloţi (5,3 miliarde de dolari). "Cel mai important lucru pentru noi este ca rafinăriile poloneze să devină mai competitive", a declarat Jerzy Borowczak, care a luptat alături de fostul preşedinte Lech Walesa în mişcarea Solidaritatea. "Ranchiunele istorice nu înseamnă nimic pentru mine", a spus Borowczak.

Cota de achiziţii ruse în Polonia, cea mai mare economie din zona de est a Uniunii Europene, ar putea creşte şi ca urmare a schimbării atitudinii politicienilor, mai arată Bloomberg. "Nu ar trebui să existe nici un 'motiv ideologic' pentru a respinge investiţiile ruseşti şi nici măcar o 'anumită cantitate de prudenţă şi reţinere', a spus premierul polonez Donald Tusk, în primăvara anului trecut. Cu toate acestea, unii dintre adversarii lui Tusk rămân în continuare fermi împotriva investiţiilor ruseşti în Polonia. Dawid Jackiewicz, un membru al Law & Justice, cel mai mare partid de opoziţie, a declarat că îl va chema în justiţie pe ministrul Trezoreriei, Aleksander Grad, dacă investitorii ruşi vor cumpăra rafinăria Lotos, a scris Dziennik Gazeta Prawna, un ziar local, în luna aprilie.

Companiile ruseşti - profituri de 136 de miliarde dolari în prima jumătate a anului

O îngrijorare pe care est-europenii o au în legătură cu prezenţa Rusiei este aceea că ei sunt deja aproape în totalitate dependenţi de gazul rusesc. În luna mai, Ungaria a cheltuit o parte a împrumutului recent de la Fondul Monetar Internaţional pentru a cumpăra o participaţie de 21% din MOL Nyrt, cea mai mare rafinărie a ţării, de la Surgutneftegas, un producător de petrol rus. "O ţară nu poate fi puternică dacă este complet dependentă energetic", a spus într-un mesaj televizat premierul Viktor Orbán, un lider anticomunist şi al studenţilor în anii '80.

În ciuda opoziţiei, VTB şi Sberbank au raportat un profit net record în ultimul trimestru, pe măsură ce activitatea de creditare s-a extins, iar ponderea creditelor restante s-a redus. TNK-BP a spus în iulie că preconizează un profit record.

Achiziţiile ruseşti pot susţine în cele din urmă relaţiile dintre Rusia şi Europa de Est, este de părere Simon Quijano-Evans, economist-sef pentru Europa, Orientul Mijlociu şi Africa la ING, în Londra. "Cu cât activitatea transfrontalieră va fi mai intensă în regiune, cu atât zgomotul politic va fi mai mic", spune el.

Companiile din Rusia, excluzând companiile financiare şi firmele mici, au înregistrat profituri de 136 de miliarde dolari în prima jumătate a anului 2011.

Citește și: