302 vizualizări 4 nov 2009

În primele opt luni, peste 68.000 de români s-au trezit cu conturile blocate de Fisc din cauză că nu şi-au plătit impozitele la stat, sumele poprite ajungând la 75,5 milioane de euro, potrivit datelor comunicate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) la solicitarea Gândul. Fiscul a apelat şi la angajatori pentru a-şi recupera banii din salariile datornicilor, în această situaţie fiind nu mai puţin de 29.000 de rău-platnici care s-au ales cu popriri în valoare de 32,7 milioane euro. Aşa au păţit atât cei care nu şi-au plătit impozitele pe casă, teren sau maşină, cât şi şoferii indisciplinaţi sau călătorii prinşi în tren fără bilet, cu amenzi neachitate. Se poate ajunge astfel la poprire chiar şi pentru o banală amendă de câteva zeci de lei pentru depăşire de viteză.

Cu alte cuvinte, statul a apelat la soluţia executării silite a sumelor datorate, în mod similar procedând şi băncile, atunci când au de recuperat o restanţă. Rău-platnicii nu primesc în acest caz nicio somaţie, ci doar o înştiinţare prin poştă cu confirmare de primire, poprirea fiind executorie. "Aceste persoane figurează şi pe site-ul ANAF, toate informaţiile având caracter public", ne-a declarat Sabina Zereş, directorul de comunicare al ANAF.

Mai multe executări silite în 2009

Într-o asemenea situaţie este şi Mihai V. din Prahova: recent, contabilul firmei la care lucrează i-a comunicat sec că va primi un salariu mai mic pentru câteva amenzi neachitate. Ca el mai sunt alţi 2.763 de prahoveni, însă doar în cazul a 533 de persoane s-a ajuns la reţinerea efectivă a sumelor datorate statului, restul achitându-şi datoriile.

Prahova este de altfel pe primul loc din acest punct de vedere, la polul opus aflându-se Hunedoara, Ilfov şi Teleorman, fără nicio poprire pe salarii. Cum veniturile românilor s-au micşorat pe timp de criză, înmulţirea cazurilor de neplată este o consecinţă firească, ca şi a popririlor, indiferent că este vorba despre conturi bancare ori salarii.

O creştere îngrijorătoare în privinţa popririlor pe conturile bancare se remarcă în Tulcea: dacă în primele opt luni ale anului trecut erau doar 25 de asemenea situaţii, în 2009 au ajuns la 724, adică de aproape 29 de ori mai multe. În acelaşi interval, şi sumele blocate au crescut de aproape cinci ori, până la aproximativ 352.000 euro. Există însă şi zone în care în care autorităţile nu au blocat niciun cont, respectiv Mehedinţi, Teleorman şi Ilfov.

Info Top 5 judeţe după conturile blocate

Judeţ Număr
Dolj 5.474
Cluj 4.987
Braşov 4.611
Argeş 3.982
Prahova 3.974

Sursa: ANAF

Info Top 5 judeţe după suma salariilor poprite

Judeţ Valoare (milioane euro)
Argeş 4,72
Iaşi 4,15
Gorj 3,66
Cluj 2,85
Dolj 2,73

Sursa: ANAF

Citește și: