Clarice DINU
35181 vizualizări 29 mar 2015

La două săptămâni de la intrarea în vigoare a noii legislaţii privind bonul fiscal, Direcţia Generală Antifraudă a declanşat o amplă operaţiune de control la nivel naţional. „Majoritatea firmelor verificate la nivel naţional, în perioada 15-23 martie 2015, de către inspectorii antifraudă, respectă prevederile legale privind dotarea şi utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, fiind însă constatate şi sancţionate corespunzător şi încălcări ale legislaţiei în vigoare”, a anunţat Fiscul, precizând că au fost dispuse 778 amenzi contravenţionale totale de 3,8 milioane lei, confiscări în valoare de 550.000 lei şi suspendarea activităţii a 174 puncte de lucru.

Magazin cu lacătul pe uşă după ce casiera a dat restul greşit

Mulţi agenţi economici s-au plâns de acţiunile Fiscului, susţinând că acestea sunt abuzive. La Suceava, unul dintre magazinele unui producător de carne a fost închis pentru 50 de lei în minus în casă. „Au constatat că toate actele sunt în regulă, dar au găsit 56 de lei şi 46 de bani în minus la o casă. Una dintre fetele de acolo a greşit la rest. În loc să dea de la 50 de lei a dat de la 100.  Mi-au spus că îmi dau cea mai blândă sancţiune, suspendarea activităţii pe o lună şi amendă de 5.000 de lei. După lege aşa este”, a povestit pentru gândul patronul magazinului sancţionat.

 Reprezentanţii unui restaurant din Bucureşti , PUB 18, susţin că li s-a suspendat activitatea pentru 3,28 de lei nedeclarţi, şi au protestat într-un mod inedit faţă de măsură. ”ANAF a depistat nedeclaraţi 3,28 lei! Inspectorii au dispus suspendarea activităţii. Este corect. Mulţumim ANAF pentru vigilenţă”, este mesajul pe care l-au publicat pe site-ul oficial.

10.000 de lei amendă pentru o sticlă de palincă neînregistrată

Un alt local a fost amendat cu 10.000 de lei pentru o sticlă de palincă neînregistrată, găsită în bucătărie. ''Ni s-a dat şi o suspendare de trei luni pe băuturi spirtoase. Ni s-a părut un pic greşit. Pentru o singură sticlă...'', a explicat şeful de sală al respectivului local.

Un restaurant din Bucureşti a fost închis de inspectorii fiscali care au găsit suma de 185 de lei, care nu era acoperită de bonurile emise în ziua controlului. Potrivit reprezentanţilor restaurantului, banii reprezentau bacşişul ospătarilor. ”La ora 11:30 seara, la cei cinci ospătari s-a găsit 185 de lei în plus”, au mai susţinut ei.

”Legea trebuie aplicată, dar nu face nicio diferenţiere dacă ai 60 de bani în plus sau 200 de milioane de lei în plus. Pe noi ce ne deranjează este că am fost prezentanţi ca făcând evaziune fiscală. Considerăm că este o acţiune de PR, de imagine, pentru această instituţie nouă”, au precizat reprezentanţii White Horse. 

În Capitală, inspectorii fiscali au decis suspendarea activităţii mai multor restaurante şi localuri cunoscute, pentru perioade cuprinse între o lună şi trei luni, întrucât nu emiteau bonuri fiscale.  Acestea se aflau în zone precum Dorobanţi, Herăstrău, dar şi Bulevardul Decebal şi în Mall Vitan. Printre restaurantele sau localurile a căror activitate a fost suspendată se numără Dristor Kebap Mall Vitan,  La Belle Epoque, La Fattoria, PHII 16 Lounge, La Farinne, Restaurant Complex Herăstrău, Restaurant Argentine, Mossano Caffe, Pepper Lounge Cafe, Gatto Lounge, Ruby Tuesday (Mall Vitan) şi Restaurant Casa Dragonului, potrivit unor surse Mediafax.

Hotelierii cer modificarea legii: „Cum e posibil ca pentru un bacşiş să îţi pună lacătul pe uşă?“

Hotelierii de pe litoral sunt şi ei nemulţumiţi de efectele măsurile inspectorilor fiscali şi ameninţă cu boicotarea deschiderii sezonului estival. Ei cer modificarea ordonanţei în baza căruia fiscul acţionează.

„Pe baza O.U.G. 91/2014, inspectorii Antifraudă închid afaceri fără motive temeinice, pentru acte fără pic de gravitate. Aşa că Executivul trebuie să o suspende, dacă nu trebuie să găsim căile de o ataca la Curtea Constituţională. Mediul de afaceri constănţean nu cere suspendarea controalelor, ci controale corecte, pentru că noi nu suntem infractori, noi angajăm mii de oameni. Dacă un restaurant sau un hotel va fi închis în plin sezon pentru o lună, apoi sigur apoi intră în faliment. Cum e posibil, pentru o abatere minoră, cum ar fi un bacşiş, să îţi pună lacătul pe uşă?“,  a declarat Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia, citat de observator.ro.

„Vrem să fim trataţi cu respect, cum noi tratăm statul român. Solicităm desfiinţarea acestei ordonanţe, pentru că produce efecte dezastruoase asupra activităţii noastre. Deja, unde apare maşina Antifraudă, toţi îşi închid prăvăliile. Nu pentru că nu şi-au plătit taxele, ci pentru că le e teamă să nu găsească inspectorii 20 de lei în plus în casă şi să îi închidă pentru o lună“,  a susţinut şi Iulian Gropoşilă, preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Constanţa. 

Ponta: Inspectorii Antifraudă să combată evaziunea cu duritate, dar în limita bunului-simţ

Apariţia tot mai multor cazuri în care s-a reclamat excesul de zel al agenţilor Fiscului, l-au făcut pe premierul Victor Ponta să îi ceară şefului ANAF, Gelu Diaconu, să aplice politica de combatere a evaziunii fiscale cu duritate, dar în limita legii şi a bunului-simţ, fără excese.

"ANAF îşi pune în practică politica pe care eu am tot cerut-o, de combatere a evaziunii fiscale, şi sper să o facă în continuare, dar fără excese, domnule preşedinte. În limita legii şi a bunului-simţ, că, totuşi, când mergem şi facem excese, cădem în partea cealaltă. Eu cer tuturor angajaţilor ANAF să-şi facă datoria cu duritate, dar nu cu excese şi sunt convins că veţi găsi această limită", i-a spus Ponta şefului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Gelu Ştefan-Diaconu, în faţa presei, cu ocazia prezentării datelor privind încasările bugetare în primele luni ale acestui an.

Consiliul Fiscal estimează evaziunea la 16% din PIB

„Victoriile” fiscului anunţate la finalul unei săptămâni de controale în toată ţara sunt nesemnificative în raport cu nivelul real al evaziunii din România. Potrivit unui raport de anul trecut al Consiliului Fiscal nivelul evaziunii fiscale a atins un nivel record în 2013, 16% din PIB, ceea ce înseamnă aproximativ 102 de miliarde de lei.

O mare parte din aceasta, 76,7 miliarde de lei, provine din evaziunea fiscală la TVA. În jur de 20 de miliarde vin din evaziunea fiscală  din munca la negru şi de la populaţie (sector informal), reprezentând 4,74 miliarde la capitolul impozit pe venit şi 15,28 miliarde la CAS.  Evaziunea la impozitul pe profit este estimată de Consiliul Fiscal la 2,79 de miliarde de lei, iar cea la ccize şi taxa de viciu la 2,43 de miliarde de lei.

Potrivit preşedintelui Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, peste aproape 10 miliarde de lei din evaziunea estimată la TVA se regăsesc la alimente, iar la carne evaziunea este chiar mai mare decât la pâine, depăşind 80%. 

CLICK PENTRU A MĂRI

 

 

Citește și: