Diana Grigore
14667 vizualizări 3 iul 2018

”Dacă în doar 12 luni, CFR Călători a trecut de la 48 milioane lei profit la 367 milioane lei pierdere pentru că a acordat gratuitate pentru studenţi, imaginaţi-va ce impact au în economie restul subvenţiilor care, după calculele mele, sunt în jur de 3 miliarde euro", scrie senatorul PNL Florin Cîţu pe Facebook.

El susţine că măsurile pe care Liviu Dragnea şi ,,gaşca lui de incompetenţi" din PSD le iau vor afecta economia României. Senatorul a explicat că aceste costuri apar atât în pierderile companiilor şi în lipsa investiţiilor directe, dar şi în preţurile din economie (inflaţie şi dobânzi).

,,Dragnea #penalul şi gaşcă lui de incompetenţi ştiu foarte bine că împing România într-o prăpastie din punct de vedere economic şi o izolează politic,” mai scrie Cîţu. ”Dar nu-i interesează. Nu ei decontează costul acestui dezastru. NOI PLĂTIM. De aceea, revin şi spun, trebuie să plătească personal. Toţi." 

Senatorul PNL s-a opus proiectului de lege prin care studenţii pot călători gratuit cu trenul, însă amendamentul propus de el, prin care subvenţia să fie acordată doar pentru ruta oraşul cu universitate - oraşul natal, a fost respins. Până la urmă, toate partidele au votat proiectul.

”În primele zile de mandat, în 2017, m-am opus subvenţiei de la stat care permitea studenţilor să călătorească gratuit cu trenul. Am introdus un amendament care a fost aprobat în Comisia de buget-finanţe şi care le permitea studenţilor să circule gratuit doar pe rută reşedinţa-universitate. A început un scandal imens. Am fost acuzat din toate părţile, inclusiv din partid. Amendamentul a fost respins şi legea votată de toate partidele. A trecut un an şi jumătate de atunci şi este momentul să tragem linie şi să vedem impactul măsurii. CFR Călători este doar un exemplu. Dar este un exemplu care surprinde perfect efectul subventiilor în economie", a adăugat Cîţu.

Legea nr. 95/2018 privind adoptarea unor măsuri în domeniul finanţării învăţământului, publicată în Monitorul Oficial şi intrată în vigoare la sfârşitul lunii aprilie, prevede că ”studenţii înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă - licenţă, master, doctorat - în instituţiile de învăţământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern", în baza legitimaţiei de transport emisă de instituţia de învătăţământ şi a adeverinţei care atestă calitatea de student.

 

Citește și: