Departamentul Economic
16169 vizualizări 8 mar 2019

Senatorul liberal Forin Cîţu susţine că Liviu Dragnea ar fi fost ”şocat” de concluziile raportului BNR asupra impactului OUG 114 asupra economiei.

”Aseară, Dragnea a primit studiul de impact făcut de Florin Georgescu şi asumat de BNR. Studiul i-a fost prezentat de autor, care a fost şi supervizor al programului de guvernare al PSD. Un om în a cărui expertiză şi experienţă Liviu Dragnea are încredere.

A fost şocat de concluziile studiului şi imediat i-a chemat pe Valcov şi Teodorovici. Amândoi au început să dea înapoi, spunând că nu ştiau şi au dat vina pe Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză care i-a asigurat - aşa cum scrie şi în expunerea de motive - că efectele OUG 114 pentru economie şi mai ales pentru sistemul bancar sunt DOAR pozitive. Zilele conducerii CNSP sunt numărate,” scrie Cîţu pe Facebook şi îi acuză pe Darius Vâlcov şi pe Eugen Teodorovici că ştiau de studiu, dar l-au ascuns de Dragnea.

Studiul de impact al OUG 114, realizat de BNR

Cîţu: Teodorovici şi Vâlcov nu i-au arătat lui Dragnea raportul BNR

”Teodorovici şi Valcov mint.” continuă senatorul liberal în mesajul său. ”Ei au avut acces la studiu. Şi l-au folosit ca să şantajeze operatorii din sectorul privat.

Concluziile studiului sunt devastatoare, iar Liviu Dragnea face orice să le ascundă de public.

Mare atenţie! A dat ORDIN că studiul să nu ajungă la nicio agenţie de rating. Concluziile studiului ar duce IMEDIAT la scăderea rating-ului României la categoria JUNK-Gunoi.”

Citeşte şi Balada femeii române

Cîţu: Dragnea a înţeles că preşedintele Iohannis are dreptate

Florin Cîţu promite să prezinte principalele concluzii ale studiului BNR.

”ATENŢIE!!! Doar taxa pe sistemul bancar ar reduce creşterea economică în 2019 şi 2020 cu aproape două puncte procentuale (!!!) cumulativ.

Dragnea a înţeles acum că Preşedintele are dreptate şi bugetul este construit cu date FALSE!

Doar această informaţie despre creşterea economică poate porni o ieşire masivă de capital care duce imediat la deprecierea monedei naţionale, inflaţie şi dobânzi mari.

Efectul acesta este doar al taxei pe lăcomie pentru sistemul bancar. Efectul OUG 114 în TOTALITATE înseamnă CRIZĂ ECONOMICĂ. De aceea Dragnea este speriat acum şi nervos că i s-a ascuns această informaţie.

Mai mult. Guvernul a primit scrisori de ameninţare de la Bancă Centrală Europeană, Vicepreşedintele Comisiei Europene Valdis Dombrovskis şi cea mai recentă ieri cu ameninţarea de amendă pentru taxele şi plafonarile de preţuri din sectorul energetic.”

Studiul de impact al OUG 114, realizat de BNR

Cîţu: Studiul este dovada că ştiau de efectele devastatoare ale OUG 114

”Studiul prezintă 4 scenarii,” continuă Florin Cîţu pe Facebook. ”Şi varianta pe care acum o negociază Teodorovici cu băncile înseamnă scăderea creşterii economice. De asta este nervos Dragnea. De aceea le-a dat ordin că această informaţie să NU ajungă la Standard and Poors. Mai ales că studiul prezintă o MAJORARE a primei de risc pentru România!!!

Repet, eu va prezint doar impactul unei taxe acum. OUG 114 aruncă economică în CRIZĂ şi Dragnea este disperat să ascundă această informaţie de public.

În zilele următoare prezint şi rezultatele pentru sistemul bancar. Angajaţii din sistemul bancar sunt afectaţi direct. Peste 55 000 de oameni care plătesc taxe şi contribuţii au locul de muncă pus în pericol de această taxa.

Indiferent de câte ameninţări, voi continuă să prezint acest studiu.

Acest studiu reprezintă DOVADA că ştiau de efectele devastatoare ale acestei ordonanţe şi i-au minţit pe români. Au pozat în naţionalişti de carton şi oameni de stat, deşi ştiau că aruncă Romaniia în aer. Vor răspunde personal TOŢI”

În ultima parte a anului trecut, BNR a realizat un studiu de impact privind taxa pe activele financiare ale instituţiilor de credit, a activităţii de creditare şi a creşterii economice, introdusă prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene. Studiul avansează ideea că sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil în următorii ani, că vor creşte costurile de finanţare, atât la nivelul datoriei publice cât şi a celei private şi că ar putea apărea necesitatea salvării unor bănci de importanţă sistemică.

 

Citește și: