66 vizualizări 11 oct 2009

Atât adâncirea crizei, cât şi felul în care Guvernul luptă pentru repornirea economiei au dat peste cap aproape toate estimările FMI privind evoluţia pe care o va avea România în următorii ani.

Fondul estimează un şomaj de 9,6% la sfârşitul acestui an, faţă de 8,9% prognoza din primăvară. În septembrie erau înregistraţi circa 625.000 de şomeri, respectiv o rată a şomajului de 6,9%. Vârful şomajului va fi atins însă abia în 2010, când acest indicator ar putea ajunge la 10%, urmând ca peste doi ani să coboare la 8,3%, conform raportului de evaluare al FMI redactat în urma vizitei oficiale de la începutul lunii august. Conform estimărilor oficiale ale României, făcute de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), rata şomajului va fi 8,4% anul acesta şi de 7,7% în 2010. La începutul acestui an, rata şomajului era de 4,4%.

Veştile rele nu se opresc însă aici. Fondul susţine că statul nu va fi în stare să reducă la timp diferenţa mare dintre venituri şi cheltuieli până în 2011. Oficialii FMI estimează un deficit bugetar de 4,2% din PIB în 2011, cu 1,2 puncte procentuale peste plafonul maxim impus de CE, de 3%, şi cu 1,5 puncte procentuale peste estimarea iniţială, din primăvară.

Creşteri salariale prea mari în spitale şi universităţi

La capitolul cheltuieli, FMI a atras atenţia mai ales asupra creşterilor salariale din prima jumătate a acestui an din instituţiile autofinanţate şi din autorităţile locale. "În special, cheltuielile curente în afara administraţiei centrale (autorităţi locale şi entităţi autofinanţate, cum sunt universităţile şi spitalele) nu au fost ţinute sub control prin măsurile de reducere a sporurilor şi a numărului de angajaţi, iar impactul majorărilor masive de salarii şi pensii din ultimele luni ale anului 2008 a fost mai mare decât se anticipase", se precizează în raport. Oficialii Fondului susţin că în timp ce bugetul de salarii din administraţia centrală a crescut cu 6% în prima jumătate a acestui an, cele din universităţi şi spitale au crescut, în medie, cu 20%, ceea ce pune în pericol bugetul alocat investiţiilor.

Nici politica de creditare a băncilor locale nu a trecut neobservată. Dacă la începutul anului FMI estima o creştere de 16% pentru creditarea sectorului privat, în numai câteva luni prognoza a fost revizuită drastic, la -1,7%. Creditarea se va relua anul viitor, fiind estimată o creştere de 5,6%, însă va creşte cu adevărat abia în 2011, cu circa 13%.

Citește și: