Alexandra PELE
11445 vizualizări 30 aug 2012

Un obiectiv major al strategiei de dezvoltare a României este atragerea de "bani ieftini" de la Uniunea Europeană, o sursă sigură de finanţare într-un context european tensionat. Cu toate acestea, la sfârşitul lunii august rata reală de absorbţie a fondurilor comunitare, respectiv plăţile efective făcute de Comisia Europeană către beneficiarii români, a fost de 9,67%, cu numai jumătate de procent mai mare decât în luna anterioară, reiese din datele Ministerului Afacerilor Europene (MAEur).

Responsabili pentru rezultatele slabe ale României în ceea ce priveşte atragerea celei mai facile surse de finanţare - care este totodată şi printre puţinele care nu creează datorii - sunt, în mare măsură, şi cei circa 1.800 de funcţionari publici care se ocupă de gestionarea fondurilor europene.

În 2009, guvernul a decis să sprijine această categorie de funcţionari prin acordarea unor stimulente financiare. Orice funcţionar care se ocupă de programarea, implementarea, monitorizarea, raportarea, evaluarea, contractarea sau coordonarea unor activităţi care implică fonduri structurale şi de coeziune beneficiază de bonusuri care pot ajunge chiar şi la 75% din salariul de bază. Acordarea acestor majorări salariale se face pe baza unor calificative obţinute în urma evaluărilor anuale la care trebuie să participe, conform legii, orice funcţionar public.

Aceste evaluări sunt realizate fie de şeful instituţiei, fie de un superior ierarhic. În ceea ce priveşte modul în care sunt acordate calificativele, legea trasează în linii mari criteriile după care se ghidează evaluatorul. Acestea se referă la "gradul de îndeplinire a criteriilor de performanţă" şi la "obiectivele individuale" care trebuie să fie "specifice activităţilor care presupun exercitarea prerogativelor de putere publică", "cuantificabile", "prevăzute cu termene de realizare", "realiste" şi "flexibile" .

În ciuda ratei foarte mici de absorbţie, majoritatea "euro-funcţionarilor" români au obţinut "FB" la cele mai recente evaluări, iar pe baza acestor calificative au obţinut sporuri lunare de mii de lei, potrivit datelor comunicate de mai multe ministere pentru gândul.

Ministerul Transporturilor: Din 102 funcţionari, 100 au luat FB şi unul B

În cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport 2007-2013 îşi desfăşoară activitatea 102 angajaţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii (MTI).

"La evaluările performaneţelor individuale pe anul 2011, din totalul persoanelor implicate în proiectele cu finanţare europeană, o sută au obţinut calificativul <Foarte Bine>, una a obţinut calificativul <Bine> şi una calificativul <Satisfăcător>", reiese din datele comunicate de MTI la solicitarea gândul.

Celor 100 de funcţionari a căror activitate a fost apreciată drept "foarte bună" li s-a acordat sporul maxim de 75% din salariu, mai exact, peste 2.000 de lei. Prin urmare, salariul mediu net al unui angajat MTI care se ocupă de gestionarea fondurilor europene ajunge la circa 4.900 de lei, de aproape trei ori mai mult decât salariul mediu net din sectorul transporturilor.

Funcţionarul MTI care a primit calificativul "Bine" pentru munca depusă în 2011 a primit lunar, în 2012, un spor de aproape 1.200 de lei, echivalent cu salariul mediu net al unui angajat din sănătate, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Cu toate acestea, gradul de absorbţie a fondurilor europene în cazul proiectelor MTI este de 8,9%.

Ministerul Mediului şi Pădurilor: Sporuri lunare de peste 371.000 de lei pentru funcţionarii care se ocupă de fonduri comunitare

Numărul de angajaţi din Ministerului Mediului şi Pădurilor care se ocupă de gestionarea fondurilor europene este de 287. "Calificativele acordate în urma evaluărilor sunt: 262 de persoane au primit calificativul foarte bine şi două persoane au primit calificativul bine", se arată în datele comunicate de minister pentru gândul.

Lunar, funcţionarii MMP primesc bonusuri în valoare de 371.300 de lei care reprezintă între 20% şi 75% din salariul de bază.

Gradul de absorbţie la nivelul Programului Operaţional Sectorial Mediu, în raport cu alocarea UE pentru perioada 2007-2013, era la sfârşitul lunii august de 6.14%.

La Ministerul Muncii şi la Ministerul Sănătăţii nu s-au acordat sporuri, însă toţi funcţionarii au primit "Foarte Bine"

Funcţionarii publici implicaţi în programe cu finanţare europeană angajaţi în structurile din cadrul Ministerului Muncii şi al Sănătăţii nu au primit niciun spor.

"Din septembrie 2011 (data înfiinţării direcţiei) şi până în prezent, în cadrul Direcţiei Implementare şi Administrare Proiecte Finanţate din Fonduri Europene Nerambursabile se află în implementare 9 proiecte cofinanţate din Fondul Social European prin POSDRU şi PODCA. Până la data de 1 august 2012, cei 23 de funcţionari publici angajaţi în cadrul direcţiei, responsabili de implementarea eficienţă a proiectelor, nu au beneficiat de niciun spor salarial pentru aceasta activitate. La ultima evaluare efectuată, întreg personalul a obţinut calificativul <Foarte Bine>", se arată în răspunsul dat de Ministerul Muncii solicitării gândul.

"Dacă la Ministerul Muncii, unde ştim că există atâtea probleme pe POSDRU s-a obţinut doar foarte bine, când zeci de firme au dat faliment pentru că nu s-au făcut plăţile la timp, atunci înseamnă că avem o problemă", este de părere Cosmin Drăgoi, managing partner în cadrul companiei de consultanţă pentru proiecte de fonduri europene M27 CED Invest.

Consultantul susţine că, deşi există autorităţi cu care a colaborat bine şi funcţionari care s-au dovedit competenţi, a avut parte şi de incidente mai puţin plăcute.

"Ni s-au dat nişte răspunsuri, ni s-au respins nişte proiecte pe motive care nu apăreau în ghid. Ca să vă dau un exemplu, ni s-a spus că domeniul asigurărilor nu este un domeniu economic. Sunt şi nişte autorităţi care au dat dovadă de incompetenţă, atât la probleme de limba română, dar şi de matematică elementară", ne-a declarat Drăgoi.

Rata de absorbţie a fondurilor europene, pe programe operaţionale, la sfârşitul lunii iulie

Sursă date: MAEur

Comisia Europeană a suspendat la sfârşitul anului 2009 plăţile în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane din cauza unor nereguli. Plăţile au fost reluate câteva luni mai târziu, însă au fost la un pas de a fi întrerupte pentru a doua oară în iarna acestui an.

Premierul Victor Ponta a avertizat la rândul său că România riscă să piardă definitiv fonduri europene de 100 de milioane de euro în acest an şi 1,1 miliarde de euro anul viitor prin POSDRU din cauza deficienţelor sesizate la derularea programului POSDRU în 2010-2011.

Mugur Isărescu avertizează asupra dependenţei României de fonduri europene

Asupra dependenţei României de fondurile europene a avertizat şi guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu. Mai mult, guvernatorul susţine că pe lângă realitatea care arată că România nu reuşeşte să atragă mai multe fonduri comunitare s-a instalat şi "un fel de defetism" că banii aceia oricum nu vin. "Spun că este extrem de periculos pentru că asta pune sub semnul întrebării întrega strategie de dezvoltare a României", a declarat guvernatorul la începutul lunii, potrivit Mediafax.

În condiţiile în care capitalul străin este din ce în ce mai redus, absenţa fondurilor europene accentuează presiunile asupra leului. Investiţiile străine directe au totalizat în primele şase luni ale anului 621 milioane de euro, cu 28,9% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut, când fluxul de capital străin atras de România a fost de 874 milioane de euro, reiese din datele BNR.

Citește și: