Monica Juganaru - Mediafax
819 vizualizări 10 oct 2013

Fondul Proprietetea (FP) va plăti 1 leu pe acţiune în programul de răscumpărare care vizează preluarea unui pachet de 4,35% din propriile titluri, preţ cu 34,22% mai mare faţă de cotaţia din piaţă, astfel că oferta se ridică la 600 milioane lei (134,4 milioane euro), informează Mediafax.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat joi documentul de ofertă. Oferta se va derula în perioada 15 octombrie - 4 noiembrie, prin BCR şi casa de brokeraj Wood&Company Financial Services.

"Obiectivul ofertei este accelerarea programului actual de răscumpărări al Fondului, demarat în aprilie 2013 şi returnarea de lichidităţi într-un mod mai rapid pentru acţionari. În ritmul actual, programul de răscumpărări s-ar încheia în aproximativ un an şi credem că este în interesul acţionarilor să grăbim executarea acestuia. Este de asemenea important de subliniat că oferta publică asigură un tratament egal pentru toţi acţionarii noştri. Fiecare dintre aceştia are dreptul să participe şi să-şi ofere acţiunile deţinute la Fondul Proprietatea, cu alocare proporţională în caz de suprasubscriere a ofertei", a declarat într-un comunicat Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea.

Franklin Templeton, administratorul FP, a anunţat pe 25 septembrie că vrea să accelereze programul de răscumpărare de acţiuni, prin lansarea unei oferte de cumpărare pentru un pachet reprezentând 4,35% din acţiunile FP. Raportat la preţul de la bursă anterior publicării documentului de ofertă, pachetul era evaluat la 447 milioane lei (100,1 milioane euro).

Acţiunile FP au atins joi un nou record, de 0,7995 lei, imediat după ce a apărut informaţia cu preţul din programul de răscumpărare.

Ulterior, cotaţia a început să scadă uşor, iar la închiderea pieţei principale titlurile Fondului au fost cotate la 0,777 lei, cu 5% peste nivelul de miercuri. Rulaj total cu aceste acţiuni a fost de 38,45 milioane lei (din care 1,17 milioane lei un transfer deal).

Acţiunile FP au fost suspendate joi de la tranzacţionare o oră şi jumătate pentru informarea investitorilor în legătură cu aprobarea programului de răscumpărare.

La momentul suspendării, ora 13:25, acţiunile FP se tranzacţionau la un preţ de 0,745 lei, în creştere cu 0,68%. La această cotaţie, capitalizarea Fondului este de 10,26 miliarde lei (2,3 miliarde euro).

Oferta va face parte din programul de răscumpărare lansat în luna aprilie de Fondul Proprietatea, prin care se urmăreşte preluarea a cel mult 8% din acţiunile FP.

Citește și: