Silviu Bănilă
2521 vizualizări 13 feb 2019

Producătorul auto american are 13.000 de angajaţi în Marea Britanie, inclusiv 5.000 în activităţi de producţie la fabricile din Bridgend, Dagenham şi Halewood şi 3.000 în centrul de cercetare şi dezvoltare, scrie The Independent.

Miercuri, Ford a avertizat că ieşirea din UE fără un acord comercial ar ameninţa viitorul operaţiunilor sale din Marea Britanie.

„O asemenea situaţie ar fi catastrofală pentru industria auto britanică şi operaţiunile de producţie ale Ford în această ţară”, a anunţat Ford într-un comunicat de presă.

„Vom lua orice măsuri necesare pentru a ne păstra spiritul competitiv în Europa”.

În timpul unei întâlniri cu uşile închise între antreprenori şi premier, desfăşurată în această săptămână, Ford a precizat că vrea să-şi mute activităţile peste hotare.

 Anunţul vine în contextul în care Nissan a anunţat că va construi noul model X-Trail în Japonia, deşi iniţial optase pentru Sunderland.

Jaguar Land Rover (JLR) a anunţat luna trecută că va disponibiliza 4.500 de angajaţi, pentru eficientizarea radicală a costurilor, din cauza cererii tot mai mici pentru maşini cu motorizare diesel şi a încetinirii creşterii economice în China.

Luna trecută, Ford a avertizat că în cazul unui Brexit „abrupt” ar genera costuri de un miliard de dolari (775 milioane lire sterline). Ford are 13.000 de angajaţi în Marea Britanie, inclusiv 1.000 în fabrica sa din Bridgend, unde locurile de muncă se află deja în pericol de restructurare.

Ford a confirmat luna trecută că 370 de angajaţi vor renunţa voluntar la posturi în fabrica din Bridgend, pe măsură ce producătorul auto doreşte să creeze un model sustenabil de afaceri în Europa.

Deşi este cel mai bine vândut brand auto din Marea Britanie, Ford a încercat să aibă profit în Europa şi a anunţat luna trecută o restructurare majoră, pentru reducerea costurilor şi creşterea marjelor de profit.

Producătorii auto oferă 850.000 de locuri de muncă în Marea Britanie şi au lansat numeroase avertismente în privinţa Brexit-ului. Industria auto va fi grav afectată de orice formă a Brexit-ului, în care Marea Britanie ar fi îndepărtată din uniunea sindicatelor vamale. De asemenea, industriaşii vor înregistra o lovitură dură dacă nu se ajunge la niciun acord până în 29 martie 2019, data la care Marea Britanie ar urma să părăsească UE.

Investiţiile în industria auto britanică au scăzut cu 50% în 2018 şi producătorii s-au abţinut să mai cheltuie bani din cauza nesiguranţei cauzate de Brexit. O scădere precipitată a vânzărilor în segmentul diesel, pe fondul incertitudinilor legate de legislaţia privind emisiile poluante, a afectat sectorul.

Săptămâna trecută, Toyota şi-a redus estimările privind profiturile pentru 2019 şi a avertizat că efectele nocive ale unui „no-deal Brexit” vor fi inevitabile.

În 2018, producţia auto în Marea Britanie a scăzut cu 9,1%, la 1,52 milioane unităţi, marcând cel mai modest nivel din ultimii cinci ani. Având în vedere că 8 din 10 maşini sunt exportate, cererea mai slabă de pe multe pieţe, inclusiv zona euro, Marea Britanie şi China, a contribuit la scădere.

foto: youtube.com

Citește și: