507 vizualizări 16 iul 2010

Povara fiscală a firmelor se va mai uşura din toamnă, odată cu renunţarea la impozitul minim, promit premierul Emil Boc şi ministrul Economiei, Adriean Videanu. Aceştia nu au precizat însă dacă obligaţia va fi înlocuită cu impozitul forfetar. Totodată, premierul a anunţat că nu se va renunţa la cota unică, pentru că impozitarea progresivă nu ar creşte încasările la buget. "Se elimină impozitul minim începând cu această toamnă. Am apreciat şi am spus de mult că acest impozit minim şi-a produs efectul pe care l-am dorit şi în această toamnă va fi eliminat", a declarat Boc, la lansarea "Cartei Albe a IMM-urilor din România 2010". Măsura ar putea fi pusă în practică la 1 octombrie sau la 1 noiembrie, spune Videanu, care a adăugat că Ministerul de Finanţe are calculele făcute. Impozitul minim a fost introdus la 1 mai 2009, fiind cuprins între 2.200 lei pe an (echivalentul a 500 de euro), pentru firmele cu venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (aproximativ 10.000 euro), pentru societăţile cu venituri de peste 129 milioane lei.

"Deşteptul promite şi prostul trage nădejde"

Până la eliminarea impozitului minim - confundat cu cel forfetar chiar de către autorităţi, încă de la introducere -, întreprinzătorii sunt destul de circumspecţi, pentru că nu este prima dată când guvernanţii fac asemenea anunţuri. Ideea a mai fost vehiculată şi în toamna anului trecut, când se spunea că va fi aplicată la mijlocul anului 2010, prin înlocuirea cu impozitul forfetar în cazul domeniilor cu evaziune fiscală mare, printre care saloane de frumuseţe, restaurante şi servicii de pompe funebre. "Ne-am săturat să tragem nădejde. Ştiţi cum se spune: deşteptul promite şi prostul trage nădejde. Rugămintea noastră e ca Guvernul să-şi ţină cuvântul", a declarat vineri Neculai Viţelaru, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Conştienţi că mediul de afaceri nu are cum să scape netaxat, întreprinzătorii cer oficialilor de la Finanţe să nu introducă impozitul forfetar fără o analiză sectorială, cu accent pe "sectoarele care gestionează bogăţia naţională dar au rate mici de profit, precum industria alcoolului, a tutunului şi petrolieră". Ei nu-şi fac iluzii că situaţia economică se va redresa prea curând. Astfel, majoritatea întreprinzătorilor mici şi mijlocii consideră că punctul culminant al crizei va fi în acest an, în timp ce doar un sfert dintre participanţii la un sondaj realizat de CNIPMMR sunt de părere că 2011 va fi un an mai greu.

Pierderi de aproape 3 miliarde de lei pentru stat

De la aplicare şi până la mijlocul lunii iunie 2010, statul a încasat 1,1 miliarde de lei (în jur de 260 milioane de euro) din impozitul minim, potrivit datelor oficiale, însă mai mare este suma pe care a pierdut-o prin falimentul a peste 300.000 de firme. Într-un an şi jumătate, bugetul statului a pierdut în jur de 2,8 miliarde de lei (peste 660 milioane de euro) din diferitele taxe şi impozite pe care aceste companii le-ar fi plătit, arată datele CNIPMMR. La sfârşitul anului trecut, premierul Boc spunea că peste 73% dintre firmele închise după introducerea impozitului minim erau inactive sau folosite doar pentru intermedieri ori tranzacţii ilicite. "Impozitul minim şi-a atins scopul şi a fost necesar, având un efect curativ şi de deratizare a unor ramuri economice", a spus atunci Emil Boc.

Statisticile Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) arată că peste 133.000 de firme şi-au suspendat activitatea în 2009, de 11 ori mai multe decât în 2008. Suspendările au continuat şi în prima jumătate a anului 2010, însă într-un ritm mult mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului trecut: anul acesta s-au raportat în jur de 42.000 de asemenea acţiuni, faţă de 80.000 în semestrul I din 2009.

Citește și: