Carol Dan - Mediafax
75 vizualizări 24 feb 2015

"Pe termen scurt, nu mai sunt companii din energie pregătite (în afara Hidroelectrica - n.r.). Complexurile energetice (Oltenia şi Hunedoara - n.r.) au parcurs un proces greşit de integrare pe verticală. S-au pus de-a valma capacităţi rentabile şi nerentabile. Asupra lor şi-a pus amprenta politicul, nevoia socială de a forma aceste complexuri", a declarat Dumitraşcu la conferinţa ZF Power Summit.

El deţine funcţia de administrator special al producătorului de electricitate Hidroelectrica, aflată în insolvenţă.

Dumitraşcu a adăugat că Hidroelectrica ar putea face achiziţii strategice, înainte sau după listarea pe piaţa de capital, eveniment despre care încă nu se poate spune când va avea loc, având în vedere că Hidroelectrica este în insolvenţă.

"Încercăm să pregătim nişte achiziţii strategice la Hidroelectrica, înainte sau după IPO. Sper ca statul să crească cota (care va fi scoasă la vânzare - n.r.) la 20-25%, ar fi cât se poate de corect", a spus Dumitraşcu.

Potrivit acestuia, compania investighează zona de producţie a energiei din surse regenerabile, dar în prezent este exclusă orice achiziţie pe zona termoelectrică.

Deocamdată, statul intenţionează să scoată la vânzare 15% din capitalul Hidroelectrica, participaţie majorată de la nivelul anterior de 10%.

Hidroelectrica a intrat pentru prima dată în insolvenţă în iunie 2012, printre principalii factori care au îngenuncheat cel mai mare producător de energie din România fiind contractele directe de vânzare a energiei la preţuri sub cele din piaţă, investiţiile fără niciun aport la capacitatea de producţie de energie a companiei sau contractele semnate cu terţii pentru lucrări de investiţii la preţuri supraevaluate.

Compania de stat, controlată de Ministerul Energiei, a ieşit din insolvenţă la jumătatea anului 2013, după ce şase din cele zece contracte directe de vânzare a energiei au fost reziliate. Producătorul de energie a reintrat în insolvenţă la începutul anului 2014.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat luni, tot la ZF Power Summit, că statul încearcă să salveze de la faliment complexurile energetice Oltenia şi Huneadoara, aflate într-o situaţie "ingrată".

Ministrul a adăugat că deşi este esenţial pentru securitatea sistemului energetic naţional, Complexul Energetic Hunedoara este necompetitiv şi nu poate face faţă cerinţelor economiei de piaţă.

Guvernul nu a ajuns la un acord cu FMI şi CE în misiunea de evaluare încheiată în urmă cu două săptămâni, cele două instituţii cerând creşterea abruptă a preţului la gaze pentru populaţie şi CET-uri din aprilie şi restructurarea masivă a companiilor energetice Hunedoara şi Oltenia.

Complexul Energetic Oltenia produce 95% din lignitul României şi poate asigura până la 30% din consumul intern de energie elctrică. Compania are aproape 19.000 de angajaţi.

Preşedintele Directoralului companiei, Laurenţiu Ciurel, a declarat că pentru acest an este programată o reducere a salariilor cu 2,3%, iar de la 1 martie vor disponibilizaţi aproximativ 3.000 de angajaţi.
Complexul Energetic Hunedoara are aproape 6.500 de salariaţi, care activează în cadrul a patru mine din Valea Jiului (Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan) şi a două termocentrale care au acoperit în 2013 circa 7% din consumul de energie la nivel naţional.

Citește și: