Adrian Popa
13792 vizualizări 23 mai 2019

Bannon a făcut declaraţiile într-un interviu acordat publicaţiei South China Morning Post, bazată în Hong Kong. Potrivit lui, Chinei i s-a permis prea multă vreme să acţioneze anticompetitiv la nivel global şi să îşi protejeze piaţa internă, în timp ce s-a dezvoltat cu banii proveniţi din America. Acum, potrivit lui, statul asiatic vrea să înlocuiască SUA din poziţia de cea mai mare putere militară şi economică a lumii. De aceea, Trump nu va da înapoi în războiul comercial.

„China nu va deveni numărul unu pe schimbul meu”, a declarat Trump. 

Fostul strateg a declarat că pentru preşedintele american distrugerea companiei Huawei, care este un pericol pentru securitatea SUA şi a altor state din Vest, este de 10 ori mai importantă decât încheierea unui acord comercial. „Este o problemă de securitate masivă pentru Vest. (...) O vom închide”, a spus Bannon, referindu-se la Huawei. 

El a adăugat că Trump nu se va opri aici şi va scoate toate companiile chineze de pe pieţele de capital americane. 

Steve Bannon (Foto: Hepta)

Totuşi, până acum administraţia Trump nu a prezentat dovezi clare în sprijinul teoriei că Huawei spionează pentru guvernul de la Beijing, cu care gigantul ar avea relaţii apropiate.

După ce Trump a introdus compania pe o „listă neagră” a Departamentului Comerţului, mai multe companii americane - printre care Google, Qualcomm, Micron sau Intel - şi-au suspendat afacerile cu Huawei. Exemplul lor a fost urmat şi de alţi jucători importanţi de pe piaţa internaţională, precum ARM din Marea Britanie şi Panasonic din Japonia.
 
Huawei este o companie cu resurse financiare vaste şi are şanse mari să treacă peste această perioadă dificilă fără a fi distrusă. Totuşi, gigantul chinez nu îşi va mai atinge, cel mai probabil, unul dintre obiectivele importante pe care şi le-a stabilit: să ajungă numărul unu mondial pe piaţa de smartphone-uri în 2020.

China ar putea răspunde la atacul împotriva Huawei limitând sau tăind accesul SUA la elemente rare, o resursă controlată autoritar de statul asiatic. Aceste substanţe sunt necesare în construcţia de baterii, computere sau tehnică militară avansată.

Steve Bannon crede că prin aceste măsuri Partidul Comunist din China va fi nevoit să facă reforme structurale. Totuşi, procesul va fi unul de lungă durată. „Nu cred că se va rezolva repede. Acesta va fi un proces de lungă durată şi dur”, a conchis el.

 

Citește și: