Victor Rotariu
3637 vizualizări 9 nov 2011

Sid Verma, un jurnalist care scrie pe un blog găzduit de publicaţia Financial Times propune, pentru a demonstra problemele pe care le au statele non-euro din cauza crizei euro, reeditarea unui dialog celebru din filmul "Dreptate pentru toţi", din 1979, în care rolul principal a fost jucat de Al Pacino.

"Procesul" reeditat de către Verma, care îl propune pe Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în locul lui Pacino şi un oficial BCE în locul judecătorului din filmul iniţial, porneşte de la premisa că Banca Centrală Europeană a făcut mult prea puţin pentru a ajuta statele din afara zonei euro să treacă mai uşor peste criză.

Jurnalistul a decupat faţa lui Pacino de pe DVD-ul original şi a pus-o pe cea a lui Isărescu şi a prezentat varianta lui, în contextul financiar actual, a celebrului dialog din finalul filmului original. Verma a recunoscut că această comparaţie este uşor exagerată.

Dialogul imaginat de jurnalistul FT între Isărescu şi oficialul BCE:

"Isărescu: Dacă toată lumea este de acord că sunt nevinovat, cum se face că mă întorc la închisoarea pieţei (financiare, n.r.)? BCE este vinovată că nu a reuşit să consolideze situaţia monetară în ECE!

Oficialul BCE: Ai întrecut măsura! Am asigurat un suport de lichiditate pentru băncile din zona euro care operează în regiune!

Isărescu: Tu ai întrecut măsura! Tu ai întrecut măsura! Tot BCE-ul şi construcţia bancară au întrecut măsura!"

Jurnalistul FT explică faptul că a propus acest scenariu în baza faptului că statele din Europa Centrală şi de Est sunt afectate deşi nu au nicio vină în actuala criză a datoriilor suverane din zona euro. Asta înseamnă, inevitabil, că guvernatorii băncilor centrale din aceste state sunt puşi într-o situaţie foarte incomodă, respectiv de a încetini sau de a opri o eventuală ieşire de capital bancar străin din propriile ţări, dar şi de a încerca, pe cât posibil, să stimuleze economia şi să protejeze, dacă este cazul, moneda naţională de eventuale atacuri.

Citește și: