6080 vizualizări 10 oct 2007

Tânărul avocat Gabriel Biriş este unul dintre cei mai cunoscuţi consultaţi de fiscalitate din România. Lucrează în domeniu de 12 ani, perioadă în care a fost angajatul unor importante companii de consultanţă care activează pe piaţa autohtonă, iar de anul trecut a decis, alături de alţi 3 parteneri, să îşi deschidă propria casă de avocatură. În plus, Biriş este şi unul dintre avocaţii cu o expunere publică mare, specializarea sa în taxe şi impozite ajutându-l din acest  punct de vedere. Se caracterizează ca fiind un critic al politicii fiscale ale autorităţilor, chiar dacă a fost unul dintre cei care a propus introducerea cotei unice de impozitare şi a lucrat la programul de guvernare al defunctei Alianţe PD-PNL.

În consultanţă a ajuns în timp ce încă era student la Facultatea de Electronică din cadrul Politehnicii Bucureşti. “În 1988, când am terminat liceul, m-am dus la Electronică, care era la vremea respectivă cea mai bună facultate. Îmi plăcea foarte mult matematica şi fizica. Nu am profesat nici o zi după absolvire. În consultanţă am intrat cu şansă. Ca tânăr viitor absolvent al facultăţii de Electonică am fost angajat la Coopers&Lybrand pentru departamentul de taxe”, povesteşte Biriş. În paralel, a urmat şi cursurile Facultăţii de Drept, de la Universitatea Româno-Americană.

„Avocaţii nu ştiu fiscalitate”

A schimbat locul de muncă la finele anului 1998 când a trecut la proaspătul înfiinţatul birou din România al Haarmann Hemmelrath, una dintre cele mai importante case de consultanţă din Germania. “La început eram numai 3 oameni. Când am părăsit compania, la sfârşitul lui 2004, firma avea 45 de angajaţi. Am fost senior manager şi am părăsit firma din postura de partener”, explică Biriş. După şapte ani petrecuţi la Haarmann Hemmelrath, se transferă la casa de avocatură Salans. Despre perioada petrecută la aceste ultima două companii, Biriş spune că a încercat să creeze o practică de consultanţă fiscală, deşi era inaccesibilă avocaţilor din considerente de legislaţie.

“Această problemă va trebui rezolvată pentru că, în fond, fiscalitatea e o disciplină de drept. La noi piaţa consultanţilor fiscali este dominată de economişti. Avocaţii nu ştiu fiscalitate. Pentru asta trebuie să fii prieten cu cifrele”, spune Biriş. El consideră că fiscalitatea este un domeniu “foarte sexy”, pentru că toată lumea este interesată de aşa ceva. “Dacă un avocat vorbeşte de dreptul de proprietate intelectuală sau de concurenţă sau chiar de domeniul imobiliar nu atrage atenţia. În schimb, la fiscalitate toată lumea se opreşte. Poate şi de aceea m-a ajutat să am un profil public mai accentuat decât al colegilor mei”, este de părere tânărul avocat.

Patru parteneri, două nume

La mijlocul anului trecut, împreună cu trei colegi avocaţi, se decide să mergă pe drumul propriu. Aşa apare casa de avocatură “Biriş&Goran”. De ce numai două nume în titulatură, când este vorba de 4 parteneri? “Am stabilit să avem un nume uşor de reţinut. În străinătate marile case de avocatură au o titulatură scurtă deşi pot avea chiar şi până la o mie de parteneri”, declară Biriş. Apariţia unei noi case de avocatură pe o piaţă competitivă a fost privită de mulţi ca fiind o întreprindere fără prea mulţi sorţi de izbândă. Biriş spune că în anii când a lucrat la  Haarmann Hemmelrath şi Salans şi-a construit un nume în piaţă şi a legat relaţii profesionale cu multe persoane implicate în business-ul autohton.

Motive tocmai bune de a încerca pe cont propriu. După opt luni de activitate, Biriş&Goran a asistat la tranzacţii de un miliard de euro. Principalii clienţi ai firmei sunt din domeniul imobiliar. Biriş&Goran lucrează pentru Sema Park, Băneasa Investments, European Future Group, Adama etc. A asistat la achiziţionarea hotelului Novotel de către Immorent, a City Mall de către APN/UKA. În 2007, Biriş estimează că va asista la tranzacţii de 1,5 miliarde de euro şi că va obţine venituri de 3 milioane de euro, ceea ce plasează Biriş&Goran în plutonul doi al caselor de avocatură din România, în ceea ce priveşte cota de piaţă. Cea mai mare parte din veniturile Biriş&Goran provin din tranzacţii şi numai 15% din consultanţa de fiscalitate.

Din susţinător, în critic al politicii fiscale

În afară de partea strict ce ţine de profesie şi de afaceri, Biriş a încercat, spune el, să reformeze fiscalitatea din România. În primăvara lui 2004, împreună cu colegii săi de la Junior Chamber International, filiala românească a Consiliului de Politici Economice al organizaţiei internaţionale de tineri şi lideri antrepenori, a propus introducerea cotei unice de impozitare, avansând atunci un ecart de 14-18%. Alianţa D.A. a considerat produsul vandabil şi a făcut din cota unică de 16% principalul cal de bătaie pentru alegerile de la sfârşitul anului 2004.

“Înainte de alegeri m-am implicat la redactarea programului Alianţei. După alegeri am ajutat la rescrierea lui şi am încercat să îl ajut pe ministrul de Finanţe, Ionuţ Popescu”, povesteşteşte Biriş. În 2005, s-a îndepărtat însă de noii guvernanţi după ce a constatat că nu se vrea introducerea unei cote unice decât la impozitul pe salarii, de la 40 la 16%. “Asta m-a făcut să devin un critic al politicii fiscale a Alianţei aşa cum am fost şi cu PSD. Nu s-a dorit lărgirea bazei de impozitare în sensul impozitarii speculaţiilor imobiliare, precum şi a eliminării impozitului pe dividente de 1% etc.

Eu am scris un articol unde am denumit-o «cota mioritică», pentru că nu e cotă unică. Nu a existat o strategie”, spune Biriş. Pentru viitor, tânărul avocat şi-a propus să dezvolte propria companie. În prezent la Biriş&Goran lucrează 22 de avocaţi, însă numărul acestora va fi mai mare, până spre 40. (Cristian Matache)


“Dacă un avocat vorbeşte de dreptul de proprietate intelectuală sau de concurenţă sau chiar de domeniul imobiliar nu atrage atenţia. În schimb, la fiscalitate toată lumea se opreşte. Fiscalitatea este un domeniu foarte sexy. Din păcate avocaţii nu prea sunt prieteni cu cifrele”  -  Gabriel Biriş (Partener Biriş&Goran)

Info plus:

*1989-1995 –Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, Politehnica Bucureşti

*1995-2000 – Facultatea de Drept, Universitatea Româno-Americană.

*2000 – devine membru în Baroul Bucureşti

*Martie - noiembrie 1998 – consultant fiscal, Coopers&Lybrabd

*Decembrie 1998 – iunie 2002 – senior manager, Haarmann Hemmelrath

*Iulie 2002 – Decembrie 2004 – Partener, Haarmann Hemmelrath

*Ianuarie 2005 – aprilie 2006 – Counsel, Salans

*Mai 2006 – prezent – Partener, Biriş Goran

*Specialist în legislaţie fiscală, structurarea tranzacţiilor, contencios administrativ, achiziţii, restructurări, real estate

*Are 38 de ani, este căsătorit şi are un copil.


Citește și: