Firuta Flutur
1863 vizualizări 7 feb 2019

Firea consideră că întâlnirea cu ministrul Finanţelor a fost un eşec, fiind vorba de fapt de "o regie pusă la cale de Dragnea şi aplicată de Teodorovici".

"Am tot sperat că nu s-a înţeles bine declaraţia ministrului. Într-adevăr, a fost inflexibil total, nu a ascultat niciun argument legal. A fost o simulare de dialog, mai mult decât atât, cred că a fost o regie pusă la cale de Dragnea şi aplicată de Teodorovici pentru că din prima clipă, pur şi simplu era neatent la explicaţiile noastre şi foarte sigur pe sine că rămâne aşa cum a stabilit, din nefericire, şi anume să respecte decizia politică a domnului Dragnea de a pedepsi Primăria Capitalei pentru a se răzbuna pe mine," a declarat primarul general al Capitalei.

Întâlnirea a durat puţin peste o oră.

"Eu încerc să mai am un respect profesional pentru domnul Teodorovici, deşi e pus şi el la zid, probabil că ar fi remaniat dacă ar fi ascultat de argumentele legale şi juridice. Este clar că este strict decizia domnului Dragnea care a făcut acum ca şi în cazul ordonanţei 13, dumnealui este autorul moral, el este cel care a întocmit cu pixul pe hârtie şi scrâşnind din dinţi şi cu ură şi cu mânie bugetul, doar că cei care semnează sunt reprezentanţii ministerului de Finanţe.(...)

Domnul Teodorovici nu mi-a dat nicio explicaţie. Mi-a spus că ”aşa s-a decis”. Eu l-am întrebat ”unde?”. I-am spus că acele decizii şi fiţuici semnate fără nicio încărcătură legală nu sunt Biblia, nu ţin loc nici de legea administraţiei, nici de Constituţie. E păcat. Îi e teamă să nu fie schimbat de la Ministerul Finanţelor, personal îl înţeleg. S-a comportat ca un om care nu are ce să facă. O doamnă care îl însoţea la discuţie a avut obrăznicia să mă certe de ce elevii din Bucureşti şi Ilfov beneficiază de gratuitate pe transportul în comun,” a declarat Gabriela Firea.

Înainte de întâlnire, ministrul Finanţelor declara că nu i-a văzut pe primari plecând nemulţumiţi după discuţiile de miercuri seară, precizând că o soluţie a fost deja găsită.

"Nu i-am văzut plecând nemulţumiţi, a rămas că ne vedem astăzi la minister pentru o ultimă clarificare. Dacă situaţia este aceeaşi, înseamnă că o soluţie s-a găsit. Nu ştiu cine a spus că nu s-a găsit o soluţie. O să vedeţi mâine în Guvern, aşa cum e ea aprobată. Este un scandal provocat în mod artificial. Azi avem o discuţie, un document pe site pentru consultare publică, sunt discuţii că aşa e normal să fie în consultarea publică şi o să fie o formă finală. Şi în Parlament e un proces de dezbatere, consultare şi aprobare. Parlamentul poate modifica orice.(...) O să aveţi mâine un buget în Guvern, prezentat, discutat, aprobat, trimis la Parlament, apoi ţine de Parlament cât de repede se va adopta acest buget, buget care are o creştere foarte importantă pe investiţii, sănătate, educaţie. Bani sunt, deficitul este aşa cum l-am anunţat, toţi indicatorii macro sunt cei anunţaţi. Dânşii vor să vină, îi primesc, normal, o să avem o discuţie", afirma Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a fost contrazis însă de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

”Ce rost ar mai fi avut să ne invite, să mă invite dimineaţa la ora 9.00 la Ministerul de Finanţe doar să bem un ceai împreună? Nu cred că a făcut această declaraţie. După patru ore de discuţii la AMR, cu cifrele pe masă, cu tabelele, nu am fost contrazisă nicio secundă, ni s-a spus doar că se recunoaşte că se taie bani mulţi, 180 de milioane de euro, însemnând 25 la sută din bugetul Capitalei şi că ar fi spre binele bucureştenilor, vă daţi seama anomalie, pentru că aceşti bani merg spre primăriile de sector. I-am explicat domnului Dragnea şi domnului Orlando Teodorovici un lucru pe care domnile lor lor îl cunosc, dar a fost o decizie a domnului Dragnea de a mă pedepsi", a replicat Gabriela Firea.

Primarul general al Capitalei spunea că nu-i vine să creadă că a fost invitată la Ministerul de Finanţe doar ca să simuleze dialogul.

"Noi nu venim în genunchi să cerşim ceva, să ne dea ceva în plus Guvernul. Guvernul nu ne-a dat niciodată ceva în plus, dimpotrivă, vrea să ne ia. Asta este realitatea. Este păcat că a făcut această declaraţie, eu îl respect pe domnul Teodorovici, este păcat că a făcut această declaraţie. Parcă nu-mi vine să cred că ne-a invitat doar să simulăm dialogul şi să bem un ceai. Eu mă aştept să se respecte Constituţia şi legile ţării, iar bugetul să fie distribuit în funcţie de competenţele şi atribuţiile pe care noi, ca reprezentanţi ai instituţiilor, trebuie să le îndeplinim. Sunt banii românilor, sunt banii bucureştenilor, nu sunt banii domnului Dragnea, îmi pare foarte rău pentru el. El nu este regele României şi patronul bugetului ţării. Ştiu că este dezamăgit," adăuga Firea.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că proiectul de buget pe 2019 va fi adoptat în şedinţa de vineri a Guvernului. Liviu Dragnea a participat miercuri, alături de ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici la şedinţa Asociaţiei Municipiilor din România. La întâlnire a fost prezent şi primarul general al Capitalei Gabriela Firea. La finalul întrevederii, preşedintele PSD afirma că primăriile vor avea venituri cel puţin la nivelul celor din 2018.

foto: Mediafax Foto / Alexandru Dobre

 

Citește și: