Madalina Dragoi
628 vizualizări 11 ian 2019

Când ai facultate, un job part-time şi viaţa de student nu rimează cu prea mult timp liber sau o preocupare mare pentru alimentaţie. Trebuie să-ţi găseşti timp să-ţi găteşti pentru că gătitul acasă va deveni cel mai bun prieten al portofelului tău.

Cât costă să găteşti acasă?

Uite ce am observat gătind acasă:

Am calculat nemţeşte la aproape fiecare fel gătit şi am observat că o mâncare vegetariană (5 porţii - în medie) ar costa cam în jur de 10 lei gătită acasă. Preţul energiei este inclus.

Preparatele cu carne costă în jur de 17 lei (4- 5 porţii - costul energiei termice este inclus).

Preparatele cu peşte costă aproximativ 25 lei (4- 5 porţii - costul energiei termice este inclus).

Iar ceva dulce pregătit acasă poate costa în jur de 10 lei (un chec cu fructe uscate, de exemplu).

Evident, aceste calcule sunt orientative şi ţin de modul în care fiecare familie găteşte, are preferinţe, gusturi şi de calitatea ingredientelor.

Am luat în calcul ingrediente de calitate medie spre superioară mai ales având în vedere că în sarcină şi apoi calitatea nutrienţilor este importantă (am folosit ouă ecologice sau de la găini crescute la sol, pâine fără aditivi).

Cât costă să mănânci în oraş?

Apoi am calculat câţi bani dă pe mâncare, în medie, o persoană care mănâncă în afara casei de două ori pe zi (de exemplu - la birou cu colegii şi seara la un restaurant) şi din calcul a reieşit că într-o lună, doar suma plătită de o persoană care cumpără zilnic mâncare gătită de alţii pot mânca două persoane şi un bebeluş (alăptat la sân şi apoi diversficat - costurile financiare nu sunt foarte mari dacă mama îl alăptează).

În acceaşi sumă poţi avea chiar şi 3 ieşiri la restaurant (restaurante cu preţuri medii). Calculele sunt făcute fără a include băuturi alcoolice.

Citeşte continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Citește și: