Maria MANOLIU
1101 vizualizări 15 nov 2011

Noul gazon de pe Arena Naţională, montat în urmă cu două luni, pune din nou probleme municipalităţii. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a recunoscut marţi că iarba are nevoie de o instalaţie de climatizare care să-i menţină tonusul.

"Pentru menţinerea unui tonus al ierbii este necesară o instalaţie de menţinere a microclimatului. Această instalaţie o să o închiriem. Chiria va fi în jur de 3.000-4.000 de euro pe lună", a declarat primarul general. El a explicat că astfel de probleme au toate stadioanele din Europa timp de şase luni, din toamnă până în primăvară.

Potrivit primarului general costul unei astfel de instalaţii se ridică la 450.000 de euro, bani de care Primăria Capitalei nu dispune. Oprescu a mai precizat că banii pe care îi va plăti pentru chiria aparatului de menţinere a tonusului ierbii vor fi recuperaţi de la echipele de fotbal care vor juca pe Arena Naţională.

"Gazonul evoluează negativ"- se vor juca doar meciurile din cupele europene

Potrivit raportului întocmit de firma care se ocupă cu întreţinerea gazonului şi publicat pe site-ul Federaţiei Române de Fotbal (FRF) "lipsa instalaţiei de iluminat, care era necesară din momentul montării rulourilor, a dus la o evoluţie negativă a gazonului, mai ales în partea de sud a terenului. Temperaturile scăzute şi durata redusă a luminii vor afecta creşterea şi menţinerea stratului de gazon, ceea ce va duce la o rezistenţă scăzută a acestuia la jocuri".

Prin urmare, oficialii UEFA au decis că, din pricina gazonului, "nu se pot desfăşura decât cel mult meciurile din cadrul UEFA Champions Leque şi UEFA Europa League care au fost deja programate iar antrenamentele oficiale premergătoare jocurilor vor fi efectuate doar de echipele oaspete".

Al doilea rând de gazon a costat 300.000 de euro

Al doilea rând de gazon a fost montat pe Arena Naţională la începutul lunii septembrie. Rulourile de iarbă au costat 300.000 de euro şi au fost importate din Olanda de către firma Hendriks-Graszoden.

Imediat după montarea noului gazon, reprezentantul firmei din Olanda a declarat că este posibil să fie nevoie de un sistem de lumini care să asigure microclimatul ierbii dar o hotărâre se va lua numai după ce se va măsura cantitatea de lumină pe care o primeşte acesta. După plecarea olandezilor, de gazonul s-a ocupat green keeper-ul Federaţiei Române de Fotbal, după cum a specificat directorul Direcţiei Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, Bogdan Hreapcă.

Înainte de plecare, olandezii i-au învăţat pe cei de la FRF cum trebuie fertilizat şi udat gazonul. Primul gazon care a fost pus pe Arena Naţională a fost importat din Italia şi a costat 80.000 de euro. Acesta s-a deteriorat chiar la primul antrenament al tricolorilor iar în timpul meciului România - Franţa terenul părea devastat de cârtiţe. La pauză, responsabilii cu întreţinerea terenului de joc au pus înapoi, cu mâna, parcele sărite în timpul meciului.

Citește și: