Silviu Bănilă
1032 vizualizări 29 oct 2014

Într-un editorial recent, Mircea Geoană vorbeşte despre strategia de creştere economică a României. „Yes, We Can! Ţara noastră trebuie să-şi reclădească potenţialul de creştere economică la nivel pre-criză, fără a-şi recrea vulnerabilităţile de atunci. Dacă lecţia austerităţii a fost aplicată/impusă, nu a fost încă înţeleasă lecţia mai largă a vulnerabilităţii structurale a modelului de capitalism de dependenţă, inegalitar şi incapabil să asigure dezvoltare echilibrată şi progres social. Inegalităţile flagrante şi nivelul de sărăcie reprezintă una din cauzele structurale ale dezechilibrelor marco şi ale productivităţii şi competitivităţii reduse. Rolul fondurilor europene este important, dar nu suficient. Poate însă oferi o matrice predictibilă a investiţiilor publice şi public-private până în 2020 şi după”, scrie Mircea Geoană.

Mircea Geoană mai subliniază în editorialul scris pentru ZF că „România trebuie să-şi definească un model economic care să reflecte modelul de societate şi capitalism pe care ni-l propunem şi să se (re)înarmeze cu pârghii de politică economică pe care astăzi fie le foloseşte sub valoarea optimă, fie le-a pierdut sau întrăinat. România 2030 ar putea fi un proiect în jurul căruia noul Preşedinte ar putea genera un consens naţional regăsit, similar celui din perioada aderării la UE şi NATO”.

„Dacă decidem să investim strategic în câteva domenii, punând în valoare geografia, resursele şi oamenii acestei ţări, vom reuşi să ajungem la acest deziderat de creştere economică de 5% pe an pentru cel puţin un deceniu”, a mai scris Geoană. Politicianul propune şi „producerea unui şoc fiscal opus celui din 2010 prin revenirea TVA la 19%”. Geoană a precizat că România ar trebui să-şi limiteze dependenţa excesivă de capitalul străin şi să creeze condiţii pentru o reţea naţionala de producători şi exportatori autohtoni.

Geoană ar vrea ca autorităţile să fie „necruţătoare împotriva corupţiei, necruţătoare împotriva cauzelor corupţiei”. Acesta spune că România nu are nevoie de „frunze” (aluzie la logo-ul brandului turistic naţional, adoptat de Elena Udrea, pe vremea când era ministru al Turismului), ci de road-shows şi campanii profesionale de promovare comercială şi economică, turism şi cultură.

„Ţinta de creştere cu 5%/an nu este un scop în sine şi nici panaceul problemelor complexe pe care ţara noastră le are şi le va avea de înfruntat, într-o lume în plină transformare geopolitică, tehnologică şi ştiinţifică. Este însă un efort necesar de autodisciplinare şi de ieşire din modul mimetic, necritic şi lipsit de îndrăzneală, ce a caracterizat primii 25 ani de democraţie şi libertate”, mai scrie Mircea Geoană. 

Citește și: