Corina VÂRLAN
191655 vizualizări 18 iul 2012

După ce a aplicat pentru obţinerea unui loc de muncă în cadrul unei noi companii, un candidat trebuie să se pregătească pentru următorul pas care i-ar putea asigura începutul unei cariere de succes, interviul de angajare. Pe lângă realizarea unei bune documentări cu privire la posibililul angajator şi la afacerile acestuia şi pe lângă ţinuta adecvată unei astfel de întâlniri, candidatul trebuie să se pregătească pentru a răspunde prompt şi corect întrebărilor din cadrul interviului de angajare.

Iată, mai jos, întrebările care apar cel mai des în cadrul interviurilor de angajare şi modul corect în care persoanele intervievate trebuie să răspundă pentru a obţine postul dorit.

Care sunt cele mai frecvente întrebări care apar în timpul unui interviu de angajare

1. "De ce ai plecat de la fostul loc de muncă?" sau "De ce ai pleca de la actualul loc de muncă?"

Candidaţii care folosesc expresii de tipul "nu m-am înţeles cu şeful", "şeful era un prost", "salariul era prea mic" sau "nu puteam să promovez pentru că (...)" nu vor fi apreciaţi de persoanele care conduc interviul de angajare, în ciuda faptului că ei ar putea să spună adevărul, după cum a declarat pentru gândul Bogdan Florea, director general al firmei de recrutare Trenkwalder.

Ai putea răspunde mai degrabă: "Consider că oportunitatea prezentată de dumneavoastră îmi poate oferi posibilitatea de punere în evidenţă a experienţei şi a abilităţilor dobândite până în prezent".

Un alt răspuns corect ar putea fi: "Din păcate dimensiunea companiei actuale nu îmi poate oferi posibilitatea de a evolua către o poziţie similară cu cea oferită de dumneavoastră".

2. "Ce te-a determinat să aplici la noi?" sau "De ce vă doriţi să lucraţi aici?"

Un răspuns de tipul "consider că experienţa mea de până acum mă recomandă pentru această poziţie", urmat de o serie de exemple concrete în acest sens nu vor fi de ajuns pentru a-i impresiona pe reprezentanţii companiei în cadrul căreia îţi doreşti să obţii un nou loc de muncă, explică Florea.

Din punctul său de vedere, un candidat ar trebui să le explice posibililor angajatori că este convins că în cadrul companiei lor va avea posibilitatea de a-şi dezvolta diferite abilităţi.

"Cred că acest post îmi va oferi posibilitatea de acumulare de cunoştinţe noi, de dezvoltare a abilităţilor" sau "Consider că prezenţa mea în acest post va reprezenta un plus de valoare pentru organizaţia dumneavoastră" ar fi două răspunsuri mult mai corecte după părerea sa.

"Intervievatorul aşteaptă un răspuns care indică faptul că nu trimiţi CV-uri la întâmplare, la companiile cu posturi disponibile", a declarat pentru gândul şi Cătălina Rascu, recruitment coordinator al Consulteam.

Pentru a demonstra acest lucru, un candidat poate să le explice angajatorilor astfel interesele sale: "Am ales potenţiali angajatorii cu viziuni corespunzătoare valorilor mele, iar compania dumneavoastră se află pe primul loc în lista opţiunilor mele".

Este important, de asemenea, ca persoana intervievată să cunoască valorile companiei şi să le poată enumera dând exemple concrete în care a susţinut, la rândul său, aceleaşi valori, ne-a mai explicat Rascu.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

3. "Care sunt punctele tale slabe? Care sunt punctele tale tari?"

Atunci când o astfel de întrebare este pusă în cadrul unui interiviu de angajare reprezentanţii companiei se aşteaptă ca respectivul candidat să scoată în evidenţă elementele pe care el vrea să le îmbunătăţească. Un răspuns de tipul "poate sunt puţin cam prea meticulos" sau "câteodată le pretind colegilor acelaşi stil de muncă, uitând că sunt firi diferite şi fiecare poate performa în felul său" nu este recomandat în acest caz, după cum susţin reprezentanţii Trenkwalder.

Pentru a-i impresiona pe intervievatori o persoană care îşi doreşte să îşi sporească şansele de angajare trebuie să pună accent pe punctele sale tari şi să dea exemple precum perseverenţa sau uşurinţa în stabilirea unei relaţii cu interlocutorul.

4. "Credeţi că vă va plăcea acest loc de muncă?"

Angajatorii care pun o astfel de întrebare au în vedere loializarea angajaţilor de calitate, fapt care ar putea să fie, pe termen lung, în avantajul candidatului.

"Fii entuziast în răspunsul tău şi sincer. Explică de ce crezi că îţi va plăcea job-ul, chiar dacă întrebarea nu este pusă astfel. Un simplu <<da>>, << sigur>> sau <<păi de asta am aplicat>> nu vor face o impresie prea bună", susţine Rascu.

Ea recomandă, de asemenea, ca în cazul în care există anumite aspecte ale locului de muncă mai puţin atractive, persoana intervievată să le menţioneze, având o atitudine plină de tact.

"Mi se pare foarte interesant şi atractiv postul, deşi naveta zilnică până la Ploieşti cred că ar putea deveni obositoare după un timp. Luaţi în considerare şi posibilitatea de a lucra în anumite zile de acasă?", ar putea fi un exemplu adecvat în această situaţie, după spusele specialistei Consulteam.

5. "Ce aşteptări salariale ai?"

Pentru a răspunde corect la o astfel de întrebare candidatul trebuie să îşi stabilească încă înainte de interviul de angajare care îi sunt aşteptările, mai exact să determine cât de mult se apropie posibililul angajator de dorinţele sale şi ce compromisuri este dispus să facă în privinţa salariului pentru a obţine postul respectiv.

"Trebuie să existe un obiectiv de dorit, dar în primul rând trebuie să ştii până în ce punct poţi coborî cu aşteptările, astfel încât să poţi să răspunzi repede la întrebarea despre salariu în timpul discuţiei cu angajatorul, după ce te-ai lămurit în privinţa postului şi a provocărilor acestuia", ne-a mai explicat directorul Trenkwalder.

FOTO: Publimedia/Shutterstock

6. "Când aţi fost cel mai satisfăcut la locul dumneavoastră de muncă?"

În momentul în care un angajator pune o astfel de întrebare el vrea să determine care sunt elementele care îl pot motiva pe candidat atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

Candidatul trebuie să dea în acest caz un exemplu de post sau de proiect în cadrul căruia s-a simţit cel mai entuziasmat şi mai motivat pentru a-i oferi angajatorului o idee clară asupra preferinţelor sale.

"Am fost foarte satisfăcut la ultimul meu post, deoarece lucram direct cu clienţii şi aveam posibilitatea de a rezolva problemele lor, iar acest lucru era foarte important pentru mine", ar putea fi un răspuns corect în această situaţie, ne-a explicat Rascu.

7. "Ce poţi face pentru noi în plus faţă de alţi candidaţi?"

Intervievatorii folosesc această întrebare pentru a evalua experienţa, abilităţile şi trăsăturile candidatului.

Specialista Consulteam le recomandă persoanelor care participă la un interviu de angajare şi care sunt puse în faţa unei astfel de întrebări să enumere lucrurile în care cred, între care se pot găsi şi cele pe care le-au văzut în fişa postului pe care îşi doresc să îl obţină.

"Am o combinaţie unică de abilităţi tehnice, precum şi capacitatea de a crea relaţii solide cu clienţii. Aceste abilităţi îmi permit să-mi folosesc cunoştinţele şi să fac informaţia mai accesibilă utilizatorilor", ar putea fi un răspuns corect.

Atenţie la întrebările ieşite din comun

În cadrul unui interviu de angajare pot apărea şi unele întrebări neobişnuite. Scopul lor este acela de a testa o abilitate importantă pentru compania angajatoare. Ele pot determina, de exemplu, capacitatea de sinteză sau de analiză a unui candidat, dar şi abilităţile sale matematice.

“Ai un buchet de flori. Toate, în afară de două, sunt trandafiri, toate, în afară de două, sunt margarete, toate, în afară de două, sunt lalele. Câte flori avem?”, poate fi un bun exemplu în acest sens, după cum ne-a mai explicat Rascu.

"Sfatul în acest caz ar fi să tragi aer în piept, să analizezi problema şi intenţia din spatele întrebării şi să calculezi corect şi cât mai rapid", a mai menţionat ea. "Dacă îţi păstrezi calmul, zâmbetul şi în acelaşi timp răspunzi corect, şansele să fii tu cel ales cresc exponenţial", a mai adăugat reprezentanta Consulteam. Răspunsul corect în cazul întrebării de mai sus este 3.

Dan Bulucea, country manager Google România. (FOTO:Cristina Nichitus/Publimedia)

Cu o astfel de întrebare ieşită din comun s-a confruntat, în 2010, actualul country manager Google România, Dan Bulucea, în cadrul propriului interviu de angajare. El a declarat, la finalul anului trecut, în cadrul conferinţei ZF Digital 11, că la interviu i s-a pus întrebarea "Câte avioane zboară la un moment dat?".

"Am avut un timp de gândire, cei de acolo nu m-au grăbit. Am estimat numărul aeroporturilor din lume şi numărul de avioane de pe fiecare aeroport. Nu mai ştiu exact cât a fost rezultatul, dar a contat ideea", a declarat la acea vreme Bulucea pentru gândul. El era, de asemenea, de părere că răspunsul său a fost unul corect luând în considerare faptul că a obţinut funcţia dorită.

 

Citește și: