Corina VÂRLAN
8965 vizualizări 11 iul 2012

Românii care întâmpină probleme în perioada vacanţelor din cauza hotelierilor sau a agenţiilor de turism, cei care sunt nemulţumiţi de calitatea serviciilor primite sau cei care nu beneficiază de toate facilităţile incluse în pachetul turistic plătit se pot adresa reprezentanţilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) sau reprezentanţilor Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), în funcţie de cazul pe care vor să îl semnaleze.

Chiar şi cei de la Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) le pot veni în ajutor turiştilor, ei îndumându-i spre autorităţile competente, în funcţie de situaţia cu care se confruntă.

"ANAT se va afla, ca şi până acum, la dispoziţia turiştilor care ni se adresează în situaţia în care au fost afectaţi în interesele lor de călătorie, pentru corecta îndrumare şi direcţionare către autorităţile competente şi va continua să monitorizeze respectarea legalităţii şi a transparenţei pe piaţa românească de turism", a declarat, pentru gândul, Adriana Caranfil, reprezentant al asociaţiei.

gândul a realizat ghidul turistului nemulţumit unde se găsesc toate modalităţile prin care pot fi contactate autorităţile către care poţi face diferite reclamaţii în cazul în care consideri că serviciile de care beneficiezi nu sunt de calitate.

Care sunt problemele pe care le poţi sesiza la Ministerul Turismului

Românii nemulţumiţi de calitatea serviciilor prestate în domeniul turistic au posibilitatea de a depune plângeri la reprezentanţii MDRT. Imediat după primirea lor, reclamaţiile sunt repartizate inspectorilor din cadrul Direcţiei Control, Consiliere şi Monitorizare în Turism, care sunt şi cei care demarează verificările necesare, conform informaţiilor transmise gândul.

Reprezentanţii MDRT pot realiza controale legate de:

- legalitatea funcţionării şi de calitatea serviciilor prestate în structurile de primire turistice cu funcţiuni de cazare

- legalitatea funcţionării şi de calitatea serviciilor prestate pe plaje sau pe pârtii

- legalitatea funcţionării şi de calitatea serviciilor oferite de către agenţiile de turism

- structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică ce se află în cadrul unor unităţi de cazare

- structurile de primire turistice cu funcţiuni de alimentaţie publică independente aflate în staţiunile turistice sau în municipiile ţării

- nereguli apărute în cazul administrarii staţiunilor turistice

- activităţile de agrement

Cum depui o plângere la MDRT

Există trei modalităţi prin care persoanele care consideră că au sesizat nereguli se pot adresa reprezentanţilor ministerului de resort, mai exact telefonic, prin e-mail sau prin fax.

Sursă: date MDRT

Care este procedura de soluţionare a plângerilor

Inspectorii MDRT sunt şi cei care au competenţa de a lua măsuri în cazul în care se ajunge, în urma controalelor, la concluzia că plângerile sunt valide. În funcţie de natura sesizării primite inspectorii pot efectua acţiuni împreună cu reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate şi ai celorlalte organe ale administraţiei publice centrale aflate în subordinea Guvernului.

Acţiunile comune sunt realizate, în funcţie de cazul semnalat, în baza "Protocoalelor de colaborare" care au fost încheiate cu reprezentanţii prefecturilor, cu cei ai Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu cei ai Fiscului, dar şi cu cei ai autorităţilor publice locale.

După realizarea controalelor, persoana care a depus plângerea primeşte un răspuns în scris, în cel mult 30 de zile de la înregistrarea sesizării. În cadrul lui sunt menţionate aspectele care au fost constatate de echipa de control, dar şi măsurile care au fost luate pe baza acestora.

Când poţi depune o plângere la Protecţia Consumatorilor

Turiştii care vor să depună plângeri legate de calitatea precară a serviciilor de care beneficiază în timpul vacanţelor pot apela şi la reprezentanţii ANPC.

Astfel, orice sesizare legată de hotelul în care sunt cazaţi, de diferite restaurante, de pachetul turistic achiziţionat, de transport, de clasificarea autocarelor sau de modul în care se comportă, în timpul concediilor lor, şoferii sau ghizii turistici pot fi adresate comisariatelor autorităţii, conform datelor transmise gândul.

Cum poţi depune o reclamaţie la ANPC

Românii pot depune reclamaţii atât în scris, prin corespondenţă, cât şi prin e-mail, pe adresele comisariatelor locale ale ANPC. Cei care optează pentru varianta online pot trimite plângerea pe adresa de e-mail reclamaţii. (judeţul în care se află)@opc.ro.

Click pentru a vedea lista completă a comisariatelor unde poţi depune reclamaţii

Sursă: date ANPC

Cum sunt soluţionate reclamaţiile

Imediat după depunerea unei plângeri la comisariatele locale ale autorităţii inspectorii cercetează aspectele semnalate şi stabilesc dacă au apărut sau nu încălcări ale legii. Dacă sunt constatate neregului ei pot sancţiona patronii firmelor sau pot lua măsuri complementare, cum ar fi restituirea sumelor de bani pentru serviciile achiziţionate de care clienţii nu au beneficiat.

Persoana care a depus reclamaţia va primi apoi un răspuns în care i se va aduce la cunoştinţă hotărârea luată. Răspunsul va fi trimis pe adresa de la care s-a făcut solicitarea, în 30 de zile de la depunerea plângerii.

În funcţie de complexitatea reclamaţiei termenul în care se va trimite răspunsul poate depăşi însă chiar şi perioada de 45 de zile.

Citește și: