363 vizualizări 4 ian 2011

www.ghiseul.ro sau Sistemul Naţional Electronic de Plată online a taxelor şi impozitelor (SNEP) nu e încă funcţio-nal, deşi oficial s-a anunţat că poate fi accesat din ianuarie.

Românii din peste 12 oraşe, printre care Baia Mare, Arad, Timişoara, Baia Mare, Dej şi câteva sec-toare ale Capitalei, pot însă să achite pe internet, cu cardul, impozitul pe clădire şi pe teren, impozitul agricol şi amenzile de circulaţie. Calculatoarele din aceste primării sunt conectate doar la serverele locale, urmând ca intrarea în sistemul naţional să se facă într-o lună, după cum au declarat pentru gândul surse din Mi-nisterul Comunicaţiilor şi Societăţii Infor-maţionale (MCSI). Abia atunci, imaginea postată la adresa www.ghişeul.ro va fi înlocuită de sistemul electronic de plăţi, iar locuitorii din 12 oraşe vor putea achita online aceste obligaţii prin SNEP. Plata online a taxelor şi impozitelor nu va deveni însă obligatorie după ce sistemul va funcţiona integral. Românii vor putea în continuare să-şi achite taxele şi impozitele locale direct la ghişeele serviciilor pentru finanţe publice locale - cash sau la POS -, dar şi prin e-banking.

Comunele se vor înrola în SNEP până în vara lui 2012

Este doar începutul, pentru că, în următoarele şapte luni, toate municipiile reşedinţă de judeţ şi oraşele cu populaţie mai mare de 150.000 de locuitori tre-buie să intre în SNEP. În iulie-august, sistemul va ajunge astfel să funcţioneze la capacitate de 50-60%, au explicat sursele citate. "Tehnic, sistemul este funcţional. Adică, există o platformă generală, pe care pot fi preluate datele de la toate autorităţile locale. Pentru a deveni, însă, accesibil oricărui cetăţean, este necesar un proces mai îndelungat de populare a sistemului cu toate datele necesare şi de integrare a datelor din diverse localităţi", au explicat sursele.

Calendarul de înrolare a primăriilor în sistemul naţional va continua cu oraşele cu o populaţie de până la 150.000 locuitori. Acestea trebuie să intre în SNEP la cinci luni de la finalizarea primei etape, dar nu mai târziu de un an de la data intrării în vigoare a actului normativ. Urmează cele 2.853 de comune, până la jumătatea anului viitor. "Va fi un demers dificil, chiar dacă o serie de primării din comune ar putea intra chiar de mâine în sistem, teoretic. Unele au sisteme informatice mai bune decât ministerele. Practic, fie-care are propriul ei sistem, fiecare şi l-a cumpărat de unde a putut, nu există programe unitare de gestiune a datelor", a declarat pentru gândul Emil Drăghici, preşedintele Asociaţiei Comunelor din România.

Cum se plătesc online taxele

Nu este o procedură complicată: este suficientă intrarea pe pagina de web a primăriei respective. Mai departe, se accesează aplicaţia de taxe şi impozite online, după autentificarea pe bază de CNP, în cazul persoanelor fizice, respectiv CUI (cod unic de înregistrare) pentru persoane juridice.

Înregistrarea ca utilizator se face în urma depunerii cererii tip şi a unei copii după cartea de identitate/CUI la sediul primăriei.

Este necesară deţinerea unui card Visa sau Mastercard. În funcţie de banca emitentă, sunt percepute comisioane de până la 3% la plata online. Sunt şi primării unde nu se percep comisioane, de exemplu, la Oradea.

Citește și: