1976 vizualizări 6 oct 2008

Cu o avere de 2,8-3 miliarde de dolari, patronul echipei de fotbal Steaua Bucu­reşti, Gigi Becali, a devenit cel mai bogat român fără să ridice nici măcar un deget. Situat pe locul doi în clasamentul celor mai bogaţi români, Becali a beneficiat de anunţul oficial privind preţul oficial al tranzacţiei Rompetrol către KazMunaiGaz, care l-a coborât pe  pe omul de afaceri Dinu Patriciu de pe prima poziţie a acestui clasament până pe locul trei-patru, conform averilor fiecăruia, prezentate în topul celor mai bogaţi români, alcătuit de revista Capital.

Tranzacţia se estima că i-ar fi adus lui Patriciu peste două miliarde de dolari. Preţul real încasat de Patriciu a fost însă de “numai” 1,28 de miliarde de dolari, ceea ce echivalează cu pierderea titlului de cel mai bogat român, averea estimată a lui Patriciu scăzând astfel de la 3,1-3,3 miliarde de dolari la puţin peste două miliarde de dolari, la un nivel similar cu cel al omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, conform datelor din topul celor mai bogaţi români în 2007 editat de revista Capital.

Becali: “Ce să fac eu cu atâţia bani?”

Contactat de Gândul, patronul Stelei a răspuns în stilul caracteristic, adică exuberant. “Sunt bucuros că am ajuns cel mai bogat român. Cine nu s-ar bucura de o asemenea veste? Să ştie toată lumea că sunt cel mai tânăr miliardar din România! Sunt fericit, domnule, sunt patronul celui mai puternic club de fotbal, am o familie mare. Nu m-am aşteptat niciodată să ajung aici şi îi mulţumesc lui Dumnezeu, că numai de la El mi-au venit toţi banii ăştia. De fapt, încă de acum 4-5 ani am început eu să cresc aşa mult: a crescut preţul şi mă aşteptam să ajung cândva în top. O să donez cam 20-30 de milioane de euro pe an pe la săraci, la biserici, la tineri talentaţi. Ce să fac eu cu atâţia bani?”, ne-a declarat el.

Cea mai mare parte din averea lui Gigi Becali provine din valoarea terenurilor pe care le deţine, în special în zona Pipera. Se estimează că în toamna anului trecut Becali deţinea terenuri de peste 200 de hectare în Pipera, peste 20 de hectare în sectorul 1 al Capitalei şi circa 100 de hectare în Piteşti. La acestea se adaugă şi faptul că patronul Stelei deţine 50% din fermele Leoser, evaluate la câteva sute de milioane de dolari, şi o serie de centre de producţie cum ar fi Avicola Iaşi sau Mecanica Drăgăşani.

Cum a pierdut Patriciu un miliard de dolari?

Răspunsul corect este că Patriciu nu a pierdut nimic, doar că banii primiţi din vânzarea Rompetrol au fost de două ori mai puţini decât se estimase iniţial. Pentru că în momentul în care KazMunaiGaz a cumpărat 75% din Rompetrol niciuna dintre părţi nu a comunicat suma la care s-a făcut tranzacţia, banii care i-ar fi revenit lui Patriciu au fost calculaţi plecând de la cifra de la 3,6 miliarde de dolari, respectiv suma la care era evaluată Rompetrol. În raportul anual al companiei din Kazahstan se precizează însă că pentru cei 75% din Rompetrol s-au plătit numai 1,6 miliarde de dolari, compania fiind evaluată la 2,2 miliarde de dolari. Astfel, fără a preciza exact cât a încasat din vânzarea Rompetrol, Patriciu a fost considerat de presă cel mai bogat român.

Citește și: