19 vizualizări 21 nov 2007

Are agăţată de gât o pancartă pe care scrie Greva Foamei şi tremură de frig. De vreo 30 de ani are o problemă gravă la piciorul stâng şi simte dureri îngrozitoare la fiecare mişcare. Petrache a fost extrem de fericit în ziua în care şi-a cumpărat maşina pe care o visa de ani de zile.

A obţinut un credit de 10.000 de euro pentru care Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap a preluat plata dobânzii şi în iulie omul şi-a luat o Skodă. Rata echivalează cu pensia lui lunară. Abia aştepta să-şi ia permisul pantru maşina adaptată pentru el.

Nu a găsit o scoală de şoferi pentru handicapaţi şi asta l-a împins să facă greva foamei. Nu îşi poate lua carnetul de şofer pentru că nu există maşini ca a lui în şcolile de şoferi, dar nu poate folosi nici propria maşină, pentru că nu este înmatriculată.

Iar maşina nu poate fi înmatriculată pentru că nu are carnet. Aceeaşi Direcţie a refuzat să îi acorde dreptul de a fi scutit de plata taxei de primă înmatriculare, drept pe care îl are, o dată la cinci ani, fiecare persoană cu handicap locomotor dacă maşina este echipată special pentru handicapul respectiv. Taxa costă 7.000 de lei.

De la Administraţia Financiară lui Virgil Petrache i s-a spus însă că este scutit de la plata taxei de primă înmatriculare. În plus, într-o adresă a Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse precizează că „Persoanele cu handicap fizic grav şi accentuat beneficiază de scutire de la plata taxelor vamale şi a accizelor, după caz, pentru introducerea în ţară a unui autoturism adaptat special pentru transportul persoanelor cu handicap, pentru folosinţă proprie.

Instituţia noastră susţine cazul dumneavoastă şi consideră că pentru acest handicap autoturismul cu cutie automată poate fi considerat adaptat special pentru folosinţă proprie”. ANPH este de partea bărbatului care aşteaptă deja de cinci luni să îşi poată înmatricula maşina şi să îşi ia carnetul de conducere. “Logic dânsul are dreptate.

Dumnealui şi-a luat un credit şi şi-a luat o maşină. Şi încă nu a putut să o înmatriculeze din cauza acestui cerc vicios. Noi sperăm să se rezolve cât mai curând”, spune Monica Stanciu, şef Serviciu Metodologie ANPH. Virgil Petrache s-a întors la Focşani şi aşteapta acasă rezolvarea problemei. Pentru el efortul de a cumpăra o maşină este imens. Dar este mult mai dureros să nu poată folosi această maşină cu care îşi poate recăpăta libertatea de mişcare pierdută acum 30 de ani.

Citește și: