824 vizualizări 8 apr 2012

Peste 800.000 de metri pătraţi de gropi pe autostrăzile şi drumurile naţionale din România, a căror plombare ar urma să coste peste 10 milioane de euro, astfel arată bilanţul companiei de autostrăzi după sezonul de iarnă, informează Ziarul Financiar.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din Ro­mânia (CNADNR) a transmis, la solicitarea ZF, situaţia gropilor de pe autostrăzile şi drumurile naţio­nale, după topirea zăpezilor din această iarnă.

"După încheierea sezonului rece, pe reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale aflată în administrarea CNADNR, în conformitate cu programul de punere în ordine a drumurilor, s-a ajuns la un total de 821.225 metri pătraţi pe care trebuie să se execute plombări cu mixtură caldă", a declarat Daniela Drăghia, director general al CNADNR.

Astfel, se poate estima că gropile apărute în această iarnă ar acoperi în întregime un drum de 80 de kilometri cu o lăţime de 10 metri.

Preţul mediu al astupării cu mixtură caldă a acestor gropi a fost anul trecut de 54 de lei (12,5 euro), cu TVA, pe metrul pătrat, ceea ce înseamnă că plombarea gropilor apărute în această iarnă ar putea costa circa 44,3 milioane de lei (10,3 milioane de euro), potrivit estimărilor ZF care iau în calcul preţul de anul trecut.

Dacă până la 1 aprilie reparaţiile s-au făcut provizoriu cu mixtură stocabilă (folosită la intervenţii pe timp friguros - n.red.), după această dată până la finalul lunii iunie plombările urmează să se facă cu mixtură caldă. "De la 1 aprilie 2012, în conformitate cu instrucţiunile tehnice privind punerea în ordine a drumurilor şi a autostrăzilor la terminarea sezonului rece şi pregătirea lor pentru sezonul estival, se vor face lucrări de plombări gropi cu mixtură caldă. Această activitate se finalizează după 30 iunie", a mai spus Daniela Drăghia.

16.000 de kilometri de şosele în administrarea CNADNR

România are în prezent aproape 200.000 de kilometri de drumuri, în această cifră fiind incluse autostrăzi, drumuri naţionale, judeţene şi comunale, precum şi străzile din oraşe şi comune, potrivit informaţiilor disponibile pe site-ul CNADNR.

Dacă luăm în considerare că CNADNR administrează circa 16.000 de kilometri de autostrăzi şi drumuri naţionale, pe care au apărut peste 821.000 de metri pătraţi de gropi, înseamnă că pe întreaga reţea de drumuri din ţară au apărut circa 10,3 milioane de metri pătraţi de gropi, potrivit unor estimări ale ZF care iau în calcul un număr mediu de gropi similar şi pe drumurile judeţene, comunale sau pe străzile din oraşe şi comune. (Andreea Neferu)

CITEŞTE ARTICOLUL INTEGRAL ÎN ZIARUL FINANCIAR

Citește și: