Loredana VOICULESCU
1852 vizualizări 15 oct 2013

Gruia Stoica, patronul Grup Feroviar Român, a declarat marţi seara că analizează posibilitatea de a cere o ordonanţă preşedinţială prin care privatizarea CFR Marfă să continue.

"Analizăm posibilitatea de a cere o ordonanţă preşedinţială să putem să continuăm procedura de privatizare, să adaptăm HG la cerinţele europene", a afirmat Stoica, într-o conferinţă de presă. 

Stoica a evitat să spună dacă va da în judecată statul român - "analizăm baza legislativă" - , dar spune că este "obligatoriu"  să îşi recupereze cei 30 de milioane euro viraţi deja, adică garanţia de participare la licitaţie - 10 milioane euro - şi cei 20 de milioane de euro din contul escrow.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat luni pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei, potrivit GFR. În schimb, ministrul Transporturilor Ramona Mănescu a afirmat luni seara că Grup Feroviar Român ar fi putut plăti luni pentru acţiunile CFR Marfă şi că ministerul a îndeplinit toate condiţiile pentru transferul de proprietate, iar procesul de privatizare ar urma să fie reluat.

Stoica a precizat marţi că 7 din 12 bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acceptul pentru schimbarea acţionariatului la CFR Marfă. El a explicat că luni nu a plătit restul de 170 de milioane de euro pentru preluarea CFR Marfă pentru că "nu avem baza legală pentru a face plata, nu avem voie să o facem".

Omul de afaceri s-a declarat "surprins" de declaraţiile de luni seara ale ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, cu privire la analizarea oportunităţii de a reţine garanţia de 10 milioane de euro depusă de GFR.

"În momentul de faţă nu există o bază juridică pentru ca Ministerul Transporturilor să execute garanţia", a spus Stoica comentând că declaraţiile ministrului le pune pe seama tensiunilor din procesul de privatizare.

Comisia de privatizare a CFR Marfă şi consultanţii Deloitte şi Muşat şi Asociaţii, care au asistat Ministerul Transporturilor în privatizarea operatorului de transport feroviar, au analizat marţi oportunitatea reţinerii garanţiei de 10 milioane de euro depusă de Grup Feroviar Român. În acest context, comisia de privatizare şi consultanţii au analizat depunerea de către GFR a cererii pentru avizul Consiliul Concurenţei, potrivit unor surse consultate de gândul.

„În contract aşa scrie, dar analizăm termenele de depunere a cererii de aviz al Consiliului Concurenţei”, au precizat surse guvernamentale pentru gândul răspunzând la întrebarea dacă GFR îşi va recupera garanţia de 10 de milioane de euro.

Întrebaţi dacă iau in calcul solicitarea de daune de la Ministerul Transporturilor, reprezentanţii GFR au precizat că analizează această posibilitate, dar încă nu au luat nici o decizie. "Încă se analizează baza legală", a declarat Laura Mocanu, avocat partener Boştină şi Asociaţii, care a asistat GFR în privatizarea CFR Marfă. 

gândul a transmis LIVE TEXT conferinţa susţinută marţi de Gruia Stoica.

Cele mai importante declaraţii:

"Nu ne-am dus să cumpărăm televiziuni, ne-am dus să cumpărăm o societate din domeniul nostru de activitate"

"Nu am vrut să facem privatizare la televizor"

"Nu am fost favorizaţi. Am făcut o ofertă foarte avantajoasă, 200 de milioane de euro pentru 51 la sută din acţiuni la CFR Marfă. Am evaluat compania la 400 de milioane de euro".

"Dacă s-ar desecretiza contractul, aţi vedea paşii exacţi ai privatizării".

"Nu avem baza legală pentru a face plata. Nu avem voie să o facem"

"Suntem surprinşi de declaraţiile doamnei ministru Mănescu cu privire la analizarea posibilităţii de a reţine garanţia de 10 milioane de euro depusă de GFR"

Stoica a precizat că luni a stat peste 6 ore la Ministerul Transporturilor unde i-a fost prezentat un document prin care GFR s-ar fi angajat să nu se îndrepte în instanţă impotriva statului. El a precizat că nu a semnat acel document nu neapărat că ar vrea să dea statul în judecată, dar pentru că i se pare normal să recupereze garanţia de 10 milioane euro.

Întrebaţi dacă iau in calcul solicitarea de daune de la Ministerul Transporturilor, reprezentanţii GFR au precizat : "analizăm posibilitatea ( să cerem daune n.n.) nu s-a luat nici o decizie, încă se analizează baza legală".

"Analizăm posibilitatea de a cere o ordonanţă preşedinţială să putem să continuăm procedura de privatizare, să adaptăm HG la cerinţele europene".

Laura Mocanu, avocat partener Boştină şi Asociaţii, care a asistat GFR in privatizarea CFR Marfă : "Azi s-a făcut scrisoare către Ministerul Transporturilor pentru restituirea garanţiei de urgenţă şi să se deblocheze fondurile depuse în contul escrow. Ministerul Transporturilor are la dispoziţie 2 zile pentru semnarea unei notificări către agentul escrow. Nu este reglementat un termen, în contractul de privatizare, pentru virarea garanţiei. Garanţia ar trebui eliberată de îndată"

"În momentul de faţă nu există o bază juridică pentru ca Ministerul Transporturilor să execute garanţia".  Declaraţiile "le punem pe seama presiunilor la care au fost supuşi cei implicaţi în privatizare"

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, a afirmat luni seara că Grup Feroviar Român ar fi putut plăti luni pentru acţiunile CFR Marfă, că ministerul a îndeplinit toate condiţiile pentru transferul de proprietate şi că procesul de privatizare va fi reluat.

"Cumpărătorul ar fi putut plăti astăzi (luni n.n.), renunţând la condiţiile suspensive din contract. Au fost trei astfel de condiţii la care s-a făcut referire: finalizarea de către vânzător a conversiei creanţelor deţinute de stat asupra societăţii la data semnării contractului, condiţie îndeplinită de vânzător, o altă condiţie suspensivă se referea la avizul favorabil al Consiliului Concurenţei, aceasta fiind exclusiv în sarcina cumpărătorului, care ar fi putut face notificare imediat după ce a câştigat licitaţia (în luna iunie - n.r.), însă a făcut acest lucru la 22 de zile de la semnarea contractului (începutul lunii septembrie - n.r.), şi aceasta doar după ce a fost notificat de comisia de privatizare", a afirmat Mănescu.

Privatizarea CFR Marfă a eşuat luni, iar contractul a încetat pe deplin drept. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor susţin că sunt condiţii din contract "neîndeplinite independent de voinţa părţilor", în timp ce GFR acuză comisia de privatizare că nu şi-a îndeplinit obligaţiile care îi reveneau.

În opinia GFR, privatizarea CFR Marfă a eşuat pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.

“În plus faţă de condiţiile suspensive, nici structura capitalului social nu a fost definitivată, respectiv numărul de acţiuni corespunzător cotei de 51% care urmează să se transfere. În acest sens, nu a fost efectuată diminuarea capitalului social cu valoarea activelor care urmează să se transfere de la CFR Marfă către alte societăţi deţinute de stat", potrivit GFR.

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român, a declarat că va participa la o nouă încercare de privatizare a CFR Marfă dacă procesul va fi reluat.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI ca, în cazul în care tranzacţia nu este finalizată, să vândă pachetul majoritar de la CFR Marfă unui alt investitor strategic.

Potrivit hotărârii de Guvern privind privatizarea CFR Marfă, termenul pentru finalizarea procesului a expirat luni, nefiind prelungit de către Guvern.

Citește și: