Alexandra PELE
14447 vizualizări 7 apr 2015

Guvernul a decis, marţi, reducerea cotei TVA de la 24% la 9% pentru toate produsele agro-alimentare, fără diferenţieri, a arătat premierul Victor Ponta. Măsura va intra în vigoare la 1 iunie.

În cea mai recentă variantă a noului proiect de Cod Fiscal, document ce urmează să ajungă în Parlament, Guvernul propunea reducerea TVA la 9% pentru ”animale vii şi păsări vii, din specii domestice, carne, peşte, lapte, produse şi subproduse lactate, ouă de păsări, legume, fructe comestibile şi preparate din acestea şi accesul la evenimentele sportive”. Executivul a decis aplicarea generalizată a reducerii de TVA pentru a simplifica administrarea fiscală a măsurii, dar şi pentru a evita eventualele abuzuri, a explicat Ponta.

Pe de altă parte, cu o zi înainte, premierul le-ar fi spus colegilor din PSD că intenţia Guvernului este de a reduce cota standard de TVA la 20% din iunie. ”din punct de vedere al administării fiscale, reducerea cotei standard de la 24% la 20% este mult mai uşor de administrat decât cote diferenţiate. La cota generală, impactul este mai mare, dar nu e o diferenţă semnificativă”, a spus Ponta luni.

Ce impact va avea măsura

Totodată Guvernul a decis reducerea cotei TVA şi la băuturile nealcoolice şi la serviciile de alimentaţie publică.

”Susţinem şi reducerea generală a TVA, la 20%, de la 1 ianuarie 2016, alături de celelalte măsuri din Codurile Fiscale, după dezbaterile din Parlament”, se arată în prezentarea susţinută de premier în şedinţa de Guvern.

Impactul măsurii este de 5 miliarde de lei pe an. ”După cum aţi văzut aceşti bani îi avem după primul trimestru (...) E foarte clar că ne permitem această măsură”, a precizat Ponta.

El a adăugat că se aşteaptă ca scăderea să se regăsească şi în preţul alimentelor.

Câţi bani s-au încasat la buget în primele trei luni ale anului

Din datele prezentate de Guvern reiese că în primele trei luni ale acestui an, veniturile colectate la buget au însumat 53,4 miliarde de lei, cu 3,3 miliarde de lei mai mult decât suma bugetată. Totodată, în primul trimestru, cheltuielile au fost de 48 de miliarde de lei, cu 7,4 miliarde de lei mai puţin decât suma bugetată.

Ca urmare a reducerii TVA la alimente, cota medie de TVA din România ar urma să scadă la 17,5% potrivit celor mai recente calcule ale Ministerului Finanţelor Publice (MFP).

”Cota medie de TVA în România va ajunge la 17,5 pentru că produsele alimentare reprezintă o pondere foarte importantă”, a arătat Ponta.

În prezentarea susţinută de premier se arată că ponderea cheltuielilor cu alimentele în veniturile populaţiei este cea mai mare din Uniunea Europeană.

Sursă: Guvern

Motivul reducerii anticipate a TVA la alimente

Motivele invocate de premier în prezentarea privind necesitatea reducerii cotei TVA la toate alimentele sunt, printre altele, sustenabilitatea şi reducerea evaziunii în domeniu.

Redăm mai jos motivele Guvernului:

Măsura este sustenabilă (cost estimat de 5 miliarde de lei pe an, din care 3,3 miliarde de lei au fost deja încasaţi suplimentar pe primul trimestru).

Măsura este uşor de administrat, prin aplicarea ei generală la toate alimentele şi băuturile nealcoolice, precum şi serviciile de alimentaţie publică.

Ponderea cheltuielilor cu alimente în veniturile populaţiei – cea mai mare din UE.

Reducerea evaziunii în domeniu (în prezent, evaziunea la alimente este una din cele mai mari din România), creşterea competiţiei .

Siguranţa alimentară, producţie şi consum intern.

Locuri de muncă fiscalizate în agricultură, industria agroalimentară şi alimentaţia publică.

Premierul Victor Ponta a precizat că au existat consultări cu Banca Naţională a României (BNR), Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI).

Cum defineşte legea un aliment

Un produs alimentar este ”orice substanţă sau produs, indiferent dacă este prelucrat, parţial prelucrat sau neprelucrat, destinat sau prevăzut în mod rezonabil a fi ingerat de oameni”, potrivit Legii 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Citește și: