Alina Botezatu
Ana Petrescu
2900 vizualizări 18 dec 2018

Printr-o ordonanţă de urgenţă, Guvernul doreşte să impună băncilor o ”taxă pe lăcomie”, dacă nivelul ROBOR la 3 luni şi la 6 luni aplicat creditelor depăşeşte 1,5%.

Dacă nivelul mediu al ROBOR la 3 şi 6 luni rămâne la 1,5% sau mai mic, taxa rămâne zero.

Dacă media nivelului ROBOR la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 1,5 şi 2%, taxa va fi 0,2% din active.

Dacă media nivelului ROBOR la 3 şi 6 luni este cuprinsă între 2 – 2,5%, inclusiv, taxa va fi 0,4% din active.

Taxa creşte la 0,6% dacă media ROBOR este între 2,5 – 3% şi la 0,9%, dacă Robor este între 3 – 3,5%. Dacă media trimestrială ROBOR depăşeşte cu peste 2 puncte procentuale pragul de referinţă, taxa de 0,9 % creşte progresiv cu câte 0,3 puncte procentuale la fiecare depăşire de 0,5 puncte procentual.

Măsura va fi inclusă într-un proiect de Ordonanţă de Guvern, care se va aplica de la începutul anului viitor. Executivul estimează că va reuşi să aducă la buget 3,6 miliarde de lei, prin adoptarea acestei măsuri.

”În funcţie de lăcomia băncilor, vom vedea care este şi impactul acestei măsuri. Pe fondul creşterii ROBOR, diferenţa dintre dobânda la credite şi cea la depozitele populaţiei este de 6,8%, fiind cea mai mare din ultimii patru ani”, a menţionat ministrul de Finanţe Eugen Teodorovici.

Ministrul Finanţelor susţine că propunerea a apărut deoarece expunerea băncilor din România pe tilturi de stat este a doua din România, astfel că acestea nu finanţează economia reală.

”Ştim că profitul este printre cele mai mari la nivel european, ştim nivelul creditelor neperformate, care se vând la firme din grup. Aud că băncile sunt parteneri loiali în economie. Eu ştiu că ambii parteneri trebuie să câştige”, a explicat ministrul.

„Ştim foarte bine diferenţa dintre dobânda la depozite şi la credite, reprezintă pentru bănci un profit. Putem şi noi, ca Guvern, să aplicăm nişte măsuri”, a continuat el.

Anunţul privind taxa pe bănci vine la două zile după ce preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a lansat acuzaţii la adresa băncilor.

„Sistemul bancar nu sprijină economia, este cu mult sub media europeană şi avem cele mai mari diferenţe între dobânzile la credite şi cele la depozite. Diferenţa este de 7%, în România, în condiţiile în care în UE această diferenţă este de 2,1%. Şi acolo sistemul bancar sprijină economia, la noi nu. În schimb te întrebi: 'Domnule, pe ce fac profit dacă nu sprijină economia?' Pe jocul cu ROBOR-ul, pe care îl stabilesc între dumnealor”, a spus Dragnea duminică.

Senator PNL, despre taxa pe lăcomie: Apel către Preşedinte! Să împiedicaţi adoptarea acestei OUG

Senatorul PNL Florin Cîţu a făcut, marţi, apel la preşedintele Klaus Iohannis să împiedice adoptarea ordonanţei de urgenţă care va impune băncilor o "taxă pe lăcomie", anunţată de ministrul Finanţelor.

"Apel către Preşedinte! Domnule Preşedinte, în această seară Eugen Teodorovici a prezentat un proiect de ordonanţă care, dacă este aprobată, are efecte la fel de toxice pentru economie ca cea pe care o pregătesc pentru aministie şi graţiere. În cazul acestei ordonanţe este vorba de o certitudine, nu este nevoie să fie convins un ministru sau altul. De aceea vă rog să împiedicaţi adoptarea acestei ordonanţe în viitoarea şedinţă de guvern la care probabil veţi participa. Măsurile anunţate de Eugen Teodorovici conţin o serie de încălcări ale principiilor economiei de piaţă şi a tratatului de aderare la UE. Cu siguranţă adoptarea acestei ordonanţe va crea probleme României şi cred că este datoria noastră, a tuturor, să o oprim", a scris Florin Cîţu, marţi seară pe Facebook.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a declarat că o măsură de suprataxare a companiilor din energie, comunicaţii, bănci şi comerţ se va întoarce împotriva românilor, iar guvernul Dragnea - Dăncilă au o "foame de bani la bugetul statului".

"Foame de bani la bugetul statului şi lăcomia guvernului Dragnea – Dăncilă pentru venituri din taxele şi impozitele plătite de companii le-au întunecat raţiunea şi distrug cele mai importante sectoare din economia românească. Suprataxarea sălbatică a companiilor din energie, comunicaţii, bănci şi comerţ se va întoarce împotriva românilor care susţin prin munca lor cinstită funcţionarea statului. Intervenţia brutală a guvernului de zapcii în piaţa liberă va alunga investitorii privaţi şi va înăbuşi creditarea economiei cu efecte dezastruoase pentru toţi românii", a afirmat Ionel Dancă, într-un comunicat de presă.

Acesta a spus că "incompetenţa crasă a guvernului Dragnea – Dăncilă nu poate fi acoperită prin măsuri care dinamitează funcţionarea corectă a economiei de piaţă".

"Costurile suplimentare impuse de aceste măsuri fiscale fără precedent vor fi transferate în sarcina consumatorilor prin preţuri mai mari la utilităţi, rate mai mari la bănci şi o nouă explozie a inflaţiei. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a ordonat un atac bolnav la sectorul privat din economie, iar ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, execută orbeşte aceste teze neocomuniste împotriva companiilor româneşti profitabile şi a multinaţionalelor. În urma anunţului făcut de Tedorovici, ne aşteptăm la o reacţie dură a investitorilor autohtoni şi străini care va retrograda perspectivele de creştere economică ale României", a adăugat Dancă.

Preţul la gaze, plafonat la 68 lei/MWh din cauza ”comportamentului producătorilor”

Eugen Teodorovici a anunţat că preţul la gaze va fi plafonat la 68 de lei pe megawatt/oră, de la 1 ianuarie 2019, până în februarie 2022.

Preţul la gaze va fi plafonat la 68 de lei megawatt/oră

Plafonarea se va aplica atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei industriali, indiferent de vânzător.

„Necesitatea adoptării unei astfel de măsuri a rezultat din comportamentul incorect aplicat de producători, care vând gazul natural extras la un preţ de trei ori mai mare faţă de preţul de producţie. Unul dintre efectele măsurii este de a majora potenţialul de creştere a economiei în ansamblul său”, a precizat Teodorovici.

Măsura vine după ce Dragnea a criticat, duminică, companiile din energie.

„Preţul la gaze - vorbim de gazele din subsolul României. V-aţi plictisit? înţeleg că companiile din domeniu intenţionează să declanşeze noi creşteri de preţuri. Au un preţ de cost de circa 40 de lei şi vezi că le vinde cu peste 70 de lei şi te intrebi ce s-a întâmplat? Sunt gazele noastre. Vreau să instituim reguli cinstite, reguli corecte. Guvernul trebuie să intervină de urgenţă: în energie, în gaze, în justiţie", a spus Liviu Dragnea în cadrul Consiliului Naţional al PSD.

Foto: Hepta

Citește și: