Alexandra PELE
24695 vizualizări 3 feb 2014

Persoanele cu venituri sub media naţională, de 1.600 de lei, care au dificultăţi în plata ratelor la bancă, însă nu au depăşit scadenţa cu mai mult de 90 de zile, vor avea posibilitatea să beneficieze de o înjumătăţire a ratei pe o perioadă de doi ani, reducere ce nu poate depăşi 500 de lei, a precizat luni premierul Victor Ponta, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană (CE) şi Banca Mondială (BM).

URMĂREŞTE AICI GÂNDUL LIVE - INVITAT CRISTIAN TUDOR POPESCU

Aproape un milion de români ar putea să beneficieze de această facilitate care ar urma să "deblocheze" patru miliarde de lei, bani care ar fi fost folosiţi pentru plata ratelor la bancă, a adăugat premierul.

"Avem acordul pentru două măsuri care vor avea un impact important în economie. Este vorba despre o măsură care va fi adoptată printr-o OG, măsură de sprijin de sprijin a persoanelor fizice care au credite la bănci. Se aplică tuturor creditelor luate de persoane fizice, condiţia este ca acestea să aibă un venit lunar mai mic sau egal cu salariul mediu de 1.600 şi să nu aibă restanţe de mai mult de 90 de zile la plata ratei. E o măsură care sprijină 907.000 de debitori persoane fizice. Este vorba despre înjumătăţirea ratei pentru o perioadă de 2 ani, dar nu mai mult de 500 de lei. În baza calculelor făcute de Ministerul Finanţelor şi Banca Naţională a României (BNR) în 2014, o sumă de aproape 4 miliarde de lei noi să fie disponibilizată din partea băncilor către persoanele fizice. Jumătatea din rata pe care o vor plăti va fi amânată, iar statul va suporta pe baza unui credit fiscal din impozitul pe venit diferenţa, după ce se termină cei doi ani", a explicat premierul.

Reprezentanţii Băncii Naţionale nu au dorit să comenteze, precizând doar că au participat în calitate de consultant la discuţii.

"BNR a participat la discuţii doar în calitate de consultant tehnic. Deocamdată nu avem comentarii pe acest subiect", a spus pentru gândul Adrian Vasilescu.

Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a refuzat la rândul său să comenteze măsura anunţată de Guvern.

Cum va funcţiona sistemul

Persoanele care se încadrează vor putea să plătească timp de cel mult doi ani jumătate din rata pe care o datorează băncii. Mai exact, doar principalul se va înjumătăţi, în timp ce dobânda va rămâne nemodificată. Scadenţa creditului va fi prelungită cu perioada pentru care s-a aplicat înjumătăţirea ratelor. După încheierea acestei perioade, timp de cel mult doi ani, debitori vor beneficia de un aşa-numit credit fiscal, respectiv de o scutire de 200 de lei pe lună la plata impozitului pe venit.

Acest credit fiscal acordat de executiv este menit să compenseze pentru costurile suplimentare generate de majorarea scadenţei creditului care va fi mărită cu perioada de timp pentru care debitorul va opta să-şi înjumătăţească rata, cu acordul băncii, a explicat pentru gândul Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget.

"Pentru a nu plăti şi pentru majorarea scadenţei este măsura îngheţării dobânzii la forma actuală şi este acest credit fiscal pentru a compensa plata sumei care a fost amânată", a precizat el.

Întrebat dacă măsura a fost discutată cu reprezentanţii mediului bancar, Voinea a precizat că "au existat consultări".

"Toată lumea are de câştigat. Nu este impact pe buget şi nu se acoperă de la buget. Într-adevăr, este o reducere temporară de lichiditate în sistemul bancar care oricum are lichiditate în exces", a explicat Voinea.

Scopul măsurii este acela de a stimula consumul prin deblocare sumei de patru miliarde de lei în 2014, bani care în loc să ajungă la bancă, sub formă de rate, vor fi folosiţi în alte scopuri.

"Nu este o măsură de restructurare a datoriilor. Nu creează hazard moral. Nu stimulăm pe cineva să nu plătească ratele. Doar cine şi-a plătit ratele poate beneficia. Stimulăm consumul", a precizat ministrul pentru Buget.

Proiectul este într-un stadiu avansat, a mai adăugat Voinea.

"Se va face o ordonanţă de guvern. Este într-un stadiu avansat şi se va finaliza cu scopul de a fi pusă în aplicare de la 1 aprilie", a spus el.

Întrebat de ce s-a ales salariul mediu pe economie, ministrul a motivat "pentru a exista un efect de antrenare în economie".

Mai mulţi bani la buget

Măsura va presupune un efort bugetar de 0,1% din PIB, a precizat Voinea, sumă care va fi recuperată înainte de a fi cheltuită, din creşterea consumului, a arătat Liviu Voinea.

"Dacă toţi ar opta pentru această facilitate şi banca nu are de ce să nu accepte, ar fi practic 4 miliarde de lei în economia României, adică o creştere a PIB cu 0,5% pe doi ani pe zile, 900 de milioane de lei din TVA în plus la buget şi indirect din creşterea economică se întoarce la buget aproximativ o treime", a arătat Voinea.

Impactul pozitiv pe care măsura ar urma să-l aibă asupra bugetului nu a fost calculat pentru anul în curs, a precizat Voinea.

Măsurile convenite cu FMI

În afară de măsura înjumătăţirii ratelor la bancă, Guvernul a convenit cu delegaţia FMI, CE şi BM o serie de măsuri ce ţin de reducerea arieratelor, în special la societăţile din domeniul feroviar, dar şi Poşta Română.

Totodată, acciza suplimentară de şapte eurocentţi la carburanţi, atât la benzină cât şi la motorină, va intra în vigoare începând cu 1 aprilie.

"Evident s-a discutat despre amânarea accize: 670 de milioane de lei neîncasări primul trimestru. Nu facem în acest moment o tăiere de alocări, dar la 1 iulie vom avea perspectiva foarte clară, dacă va fi nevoie să reducem din cheltuieli", a precizat Ponta.

"A doua măsură se adresează companiilor private: este schema de ajutor de stat pentru companiile care creează minim 20 de locuri de muncă. Statul va plăti jumătate din cheltuiala salarială", a mai precizat premierul.

Executivul s-a angajat totodată ca până la următoarea misiune a Fondului să pună la punct metodologia pentru scutirea de impozit a profitului reinvestit.

Citește și: