Gandul.info
Liviu Dadacus - Mediafax
6220 vizualizări 25 aug 2017

Sursele citate au arătat că analizele efectuate de către ministerul de Finanţe au evidenţiat faptul că randamentul fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) este mai scăzut decât randamentul celor de la Pilonul I.

O mutare a unei părţi din această contribuţie, care ar putea fi de 2-3%, la Pilonul I, ar asigura un randament mai mare la pensia pe care o va primi un cetăţean la momentul pensionării, au precizat sursele citate.

Aceleaşi surse au arătat că diminuarea contribuţiei virate de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) ar putea fi luată prin OUG, în aproximativ două săptămâni.

În presă au apărut, în această săptămână, informaţii potrivit cărora ministerul Finanţelor ar intenţiona să diminueze de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II).

Pilonul II, active de aproape 8 miliarde de euro

„Actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie", pentru că acesta este unul solid, care „generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi", a transmis ASF, ca reacţie la informaţiile în spaţiul public referitoare la diminuarea contribuţiei la fondurile de pensii private, măsură care ar afecta 7 milioane de români. 

„Pilonul II de Pensii este unul solid, care generează randamente pozitive cu beneficii pentru participanţi. În luna iunie a anului 2017, rata nominală de rentabilitate a fondurilor de pensii administrate privat a fost de 4,91%. Valoarea totală a activelor nete înregistrată la 30 iunie 2017 de fondurile de pensii administrate privat a fost de 36,06 miliarde de lei (7,92 miliarde de euro), ritmul anual de creştere fiind de 30,76%", se arată în comunicatul Autorităţii de Supraveghere Financiară. 

Reprezentanţii ASF au transmis că, într-adevăr, participă regulat la discuţii cu reprezentanţi ai Ministerului de Finanţe, dar şi cu ai altor instituţii, pentru o evaluare continuă a modului în care se desfăşoară activitatea pe pieţele supravegheate. În cadrul acestor întâlniri, însă, „actualul mecanism de funcţionare a Pilonului II de Pensii nu este pus în discuţie", se mai arată în sursa citată.
 
„Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România au împlinit de curând 9 ani de funcţionare efectivă, respectiv de administrare privată a contribuţiilor virate în sistem. Pe data de 19 mai 2017, la exact 9 ani de la startul efectiv al Pilonului II, numărul participanţilor la aceste fonduri a ajuns la aproape 6,9 milioane de români, iar activele nete gestionate au depăşit 35,1 miliarde lei (7,7 miliarde euro). Având în vedere că de-a lungul celor 9 ani de activitate fondurile de pensii private obligatorii au primit în administrare contribuţii brute de 28,2 miliarde lei, diferenţă o constituie o sumă de 6,91 mld. lei (peste 1,51 mld. EUR), reprezentând câştigul total obţinut din investiţii, net de toate comisioanele, exclusiv în beneficiul contributorilor români”, arată Asociaţia pentru Pensii Administrate Privat în România (APAPR).
 
„Românii au câştigat de pe urma Pilonului II sume totale de peste un miliard şi jumătate de euro, doar din investiţiile fondurilor, sume care se adaugă contribuţiilor deja virate în conturile lor personale”, a explicat Iulius Postolache, preşedintele APAPR.
 
„De asemenea, potrivit estimărilor asociaţiei, peste un milion de români din cei aproape 7 milioane care contribuie la Pilonul II au în conturi sume de peste 10.000 de lei fiecare”, a mai afirmat preşedintele APAPR într-un recent comunicat.
 
Pentru perioadă 20 mai 2008 – 19 mai 2017, reprezentând primii nouă ani de Pilon II, toate fondurile de pensii private au înregistrat un randament mediu anualizat de 9,46%, potrivit calculelor APAPR.
 
„În acest moment, principală problemă a Pilonului II este stagnarea deja de doi ani a nivelului contribuţiei virate către fondurile de pensii private la 5,1%, în contextul în care acest procent trebuia să ajungă la 6% încă din anul 2016. Conform legislaţiei actuale, acest nivel va fi atins abia în anul 2018”, se arată în comunicatul APAPR.
 
Potrivit calculelor asociaţiei, peste 92% din investiţiile Pilonului II sunt realizate în România.
 
Pilonul II este denumirea dată sistemului de pensii administrate privat, cu contribuţii definite, obligatorii pentru persoanele de până în 35 ani şi opţionale pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, potrivit Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

 

Citește și: