Vlad Popescu
357 vizualizări 15 ian 2012

Premierul japonez Yoshihiko Noda a declarat că retrogradarea a nouă state europene de către Standard & Poor's (S&P) subliniază importanţa critică a consolidării finanţelor publice ale Japoniei, pentru a aduce sub control cea mai mare datorie publică din lume ca raport la PIB, informează Mediafax, citând Bloomberg.

Situaţia fiscală a Europei "nu este o casă în flăcări pe cealaltă parte a râului", a declarat Noda la un post de televiziune.

"Trebuie să acţionăm ca în criză", a spus şeful executivului.

Premierul a remaniat săptămâna trecută cabinetul, încercând să câştige sprijin politic pentru măsurile de reducere a datoriei de stat prin dublarea taxei pe vânzări, de la 5% la 10%, până în anul 2015.

S&P a arătat în noiembrie că guvernul Noda nu face progrese în privinţa reducerii gradului de îndatorare, comentariu care a fost primit ca o declaraţie a intenţie de a coborî ratingul Japoniei.

Japonia are unele dintre cele mai reduse costuri de finanţare din lume, randamentul de referinţă al obligaţiunilor cu maturitatea la zece ani fiind de sub 1%.

Noda a declarat însă că guvernul nu va mai face faţă dacă dobânda va depăşi 3%.

Datoria publică a Japoniei va urca anul viitor la 230% din PIB, potrivit estimărilor OCDE.

Ministrul Finanţelor, Jun Azumi, a reiterat duminică la postul de televiziune Fuji declaraţia lui Noda, afirmând că Japonai ar trebui să privească criza datoriilor de stat ca pe o problemă cu care s-ar putea confrunta în curând dacă nu îşi rezolvă problemele fiscale.

Citește și: