18 vizualizări 11 mar 2008

Avertismentele date de analiştii economici, sindicate, preşedintele Traian Băsescu şi atenţionările voalate ale Băncii Naţionale a României cu privire la nesustenabilitatea majorărilor repetate ale punctului de pensie au fost împărtăşite şi de către oficialii Guvernului. Ieri, în cadrul unei conferinţe legată de pensiile private, organizată de Mediafax, ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a spus că pensiile vor ajunge, după majorarea din ianuarie 2009, la un nivel atât de înalt încât orice creştere, în afara indexărilor din corelarea cu salariul mediu, nu va mai fi sustenabilă din punct de vedere bugetar. “Odată cu majorarea de la 1 ianuarie 2009, chestiunea pensiilor nu va mai putea fi subiect de campanie politică.

Peste acest nivel, orice majorare nu mai este sustenabilă din punct de vedere bugetar, deci nu mai poate fi folosită ca element de campanie”, a spus Vosganian.

Asta înseamnă că orice promisiune pe care cineva o va face în timpul campaniei electorale cu privire la mărirea pensiilor după 2009 nu se susţine pentru simplu motiv că Guvernul actual a epuizat toate sursele. Vosganian a afirmat că anul viitor pensia medie va ajunge la un nivel record, chiar pentru majoritatea statelor, de 66-70% din nivelul salariului mediu net. “Avem o construcţie până în 2020, care merge în funcţie de salarii, iar dincolo de ce s-a prevăzut acolo nu se mai pot face alte majorări. A scoate pensionarii din discuţiile demagogice este un lucru foarte bun”, consideră Vosganian. La 1 ianuarie 2009 se prevede o creştere brută a pensiilor cu 33%.

Executivul se jură că are bani

În perioada guvernelor Tăriceanu, din decembrie 2004 până în prezent, pensia medie s-a dublat, de la 252 lei la 523 lei la finele anului trecut. Pentru acest an, se estimează că nivelul acestei pensii medii va fi de peste 550 lei iar în 2009 va sări de pragul de 700 lei. Saltul fără precedent al pensiilor în numai patru ani l-a făcut pe preşedintele Băsescu să ceară Executivului să prezinte sursele de finanţare. Reprezentanţii Guvernului au spus că aceste majorări au la bază creşterea economică şi că nu vor apela la majorarea altor taxe şi impozite.

Această ultimă declaraţie a fost foarte aproape de a fi încălcată de ministrul Muncii, Paul Păcuraru. În februarie, el a aprobat un ordin prin care urma să se taxeze cadourile, primele de sărbători, ajutoarele de înmormântare etc. Banii colectaţi din aceste taxe trebuiau să alimenteze devansarea cu două luni a creşterii cu 30% a punctului de pensie, în noiembrie 2007, în loc de 1 ianuarie 2008. Păcuraru a fost nevoit să dea înapoi după intervenţiile premierului Tăriceanu şi ale ministrului Vosganian.

„Dincolo de ce s-a prevăzut nu se mai pot face alte majorări. A scoate pensionarii din discuţiile demagogice este un lucru foarte bun“  -  Varujan Vosganian (ministrul Finanţelor)


Citește și: