Loredana VOICULESCU
Alexandra PELE
56481 vizualizări 24 apr 2013

Guvernul schimbă strategia în privinţa gazelor de şist, arătându-se în favoarea explorării şi exploatării lor. Dacă înainte de a ajunge la putere, social democraţii susţineau protestele celor care se opuneau exloatării acestor resurse, acum Guvernul USL îşi schimbă poziţia, subliniind importanţa creării locurilor de muncă de către Chevron, compania americană care caută gaze de şist în România.

SURPRIZA PE CARE MILIOANE DE ROMÂNI AU AVUT-O JOI DIMINEAŢĂ CÂND AU INTRAT PE INTERNET

Ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a anunţat, miercuri la seara Gândul Live, că România va identifica, în perioada următoare, dacă are gaze de şist şi abia apoi îşi va pune problema implicaţiilor exploatării lor asupra mediului.

"Dacă în SUA exploatarea gazelor de şist a creat 500.000 de locuri de muncă şi preţul este undeva la 113 dolari mia de metri cubi, o fi bine? Nu sunt şi acolo ONG-uri, organizaţii care sprijină mediul? Eu cred că da. Ne plângem ca în povestea cu drobul de sare, nu ştim dacă le avem, dar dacă le-am avea nu ştim dacă le vom exploata. (...) Principial trebuie să vedem întâi dacă avem. Dacă avem, specialiştii noştri şi cei europeni trebuie să ne spună dacă exploatarea acestor gaze de şist are sau nu implicaţii asupra mediului", a răspuns ministrul delegat pentru Energie, întrebat dacă personal susţine exploatarea gazelor de şist.

Niţă spune că în prezent în cazul companiei americană Chevron, care a concesionat în România un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad şi trei perimetre în judeţul Constanţa, respectiv Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti, se discută despre autorizaţia de mediu, el precizând că în funcţie şi de rezultatele dezbaterilor publice se va trece la explorarea acestor rezerve.

Din punct de vedere al gazelor de şist, eu nu cred că trebuie să ne grăbim cu afirmaţii împotriva explorării, spune Niţă, menţionând că România ar putea avea o anumită independenţă energetică dacă se va ajunge la exploatarea gazelor de şist.

Pe de altă parte, Niţă este de părere că preţul gazelor naturale va scădea pe viitor pentru că există o multutidine de căi de exploatare a acestui tip de combustibil. "Eu mizez pe acest lucru, toată lumea este interesată de scăderea preţurilor la combustibili energetici", a arătat Niţă. 

Când iese Hidroelectrica din insolvenţă

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie a precizat că speră ca Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă în 26 iulie, potrivit înţelegerii cu administratorul judiciar al companiei, Remus Borza. 

Întrebat care sunt următorii paşi, după această dată, Niţă a răspuns că Hidroelectrica va trebui menţinută "într-un ritm de curăţire a cheltuielilor neeconomicoase", fiind vizată trecerea ei pe profit şi un plan de investiţii cât mai echilibrat şi mai raţional.

Reorganizarea întregului sistem energetic naţional

Tot la Gândul LIVE ministrul delegat pentru Energie a dezvăluit că există în lucru un proiect pentru reorganizarea întregului sistem energetic naţional şi care va fi gata până la finele acestui an. Întrebat dacă vor fi reorganizate toate companiile din domeniul energetic el a răspuns afirmativ.

"Suntem singura ţară din Europa care funcţionăm cu societăţi de producţie energetică pe o singură sursă de energie. Nu poţi să pui pe criterii de competitivitate producţia de energie pe bază de cărbune cu cea pe bază de apă, sau energia nucleară", a spus Niţă. El a explicat că în general, în Uniunea Europeană sunt societăţi care produc energie din mai multe surse, pe baza de cărbune şi pe bază de gaze naturale şi pe bază de apă.

Despre contractele cu băieţii deştepţi

El a precizat că preţul energiei se formează pe bursa de profil, iar contractele cu "băieţii deştepţi" din energie nu mai sunt de actualitate.  

"Lună de lună numărul operatorilor care lucreaza pe bursă a crescut, ajungându-se la 120 de operatori luna aceasta. Toate contractele se vor finaliza pe bursă. Vrem să putem încheia contracte pe un an-doi-cinci în aşa fel încât să putem da o anumită stabilitate şi producătorilor şi consumatorilor", a declarat Niţă.

Întrebat dacă "băieţii deştepţi" au încercat să intervină la el, Niţă a negat: "Ce sa caute la mine, dacă totul se face pe bursă, ce sa fac eu?"

Despre membrii CA din societăţile din energie numiţi politic

Solicitat să explice de ce printre managerii companiilor din domeniul energetic există persoane care fac parte din partidele politice, ministrul delegat pentru Energie a precizat că toţi managerii vor fi numiţi pe baza legislaţiei privind guvernanţa corporativă, adăugând încă că "nu toţi politicienii sunt nişte neisprăviţi care nu ştiu meserie".

"Nu ştiu nicio societate de recrutare, ei mi-au prezentat o listă, pe lista au fost între 40 şi 60 de CV-uri, nu eu i-am ales, i-a ales societatea de recrutare care a primit bani", a spus Niţă.

În ce priveşte salariile managerilor din companiile de stat, Niţă consideră că "avem o problemă, va trebui să o reglăm". El a dat exemplul unui manager bun la o companie privată care câştigă între 250.000-300.000 de euro pe an şi care nu ar veni la o companie de stat pentru un salariu "total neprietenos".

Despre managerii companiilor de stat: "Cine nu are profit, pleacă"

Pe de altă parte, ministrul delegat pentru Energie a declarat la Gândul LIVE că toate bugetele de venituri şi cheltuieli ale companiilor din portofoliul ministerului său, exclusiv Hidroelectrica, sunt prevăzute cu profit în acest an. "Cine nu are profit, pleacă" , a avertizat Niţă.

El a explicat că o situaţie specială este la Complexul Energetic Hunedoara, unde în ultimii 20 de ani nu a fost făcută o retehnologizare şi unde minerii lucrează în condiţii foarte grele. 

Ministrul spune că poate fi luată în calcul şi propunerea unor parlamentari pentru crearea unui fond de investiţii care să fie folosit pentru retehnologizare în domeniul energetic. "Eu îl sprijin, dar nu cred că acum este momentul. În felul acesta am putea să retehnologizăm", a arătat Niţă, adăugând că fondul ar putea fi alimentat fie din profiturile companiilor, fie ar putea fi cotat la bursă pentru atragerea de surse de finanţare.  

LOTO - LOTO 6/49. Numerele extrase la LOTO pe 25 aprilie. Un român poate deveni milionar în euro

Citește și: