Alexandra PELE
6292 vizualizări 26 aug 2013

Inspectorii vamali au confiscat luni haine contrafăcute în valoare de 755.000 de euro aduse în Portul Constanţa din China.

Cele 39.000 de articole de îmbrăcăminte inscripţionate cu "Monster High" (o linie de păpuşi realizată de compania Mattel, producătorul Barbie n.r.) şi "Angry Birds" (un joc video dezvoltat de Rovio Entertainment n.r.) se aflau în două containere care urmau să ajungă la două companii din Bucureşti.

"În data de 26 august 2013 inspectorii vamali de la Biroul Vamal Constanţa Sud, acţionând în baza analizei de risc, au procedat la efectuarea controlului amănunţit asupra a două containere sosite din China pentru două societăţi comerciale cu sediul în Bucureşti (...) Dacă ar fi fost comercializate la preţul produselor originale, valoarea totală a mărfurilor s-ar fi ridicat la aproximativ 755.000 euro. ", se arată în comunicatul transmis de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF).

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, a declarat la finele lunii iulie că evaziunea fiscală din România reprezintă circa 10% din produsul intern brut (PIB).

Reiese astfel că valoarea totală a prejudiciilor aduse statului prin neplata taxelor şi impozitelor este de circa 14 miliarde de euro, dacă luăm în calcul un PIB de 140,7 de miliarde de euro (626,2 miliarde lei, la un curs mediu de schimb de 4,45 lei/euro), valoarea estimată de guvern conform datelor din Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe primele şase luni ale anului 2013.

"Evaziunea fiscală în România este foarte mare în comparaţie cu alte state europene. Probabil suntem în fruntea clasamentului în Europa", a mai precizat preşedintele Consiliului Fiscal.

 

Citește și: