Loredana VOICULESCU
27255 vizualizări 30 mai 2011

Preţurile alimentelor ar putea să fie menţinute relativ constante în următoarea perioadă, potrivit producătorilor contactaţi de gândul. Aceştia spun că "nu au semnale" care ar putea conduce la scumpiri. Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Agriculturii au avertizat recent că, pentru unele produse agroalimentare, ritmul de creştere a preţurilor cu amănuntul este "nejustificat", fără să specifice însă despre ce produse este vorba.

CLICK pentru a MĂRI

Infografic: Oana Pavelescu

"Analizând ultimele evoluţii ale preţurilor, se poate aprecia că, cel puţin pentru unele produse agroalimentare, ritmul de creştere a preţurilor cu amănuntul este nejustificat şi este rezultatul acţiunii unor factori speculativi în piaţă şi nu a unei diminuări a ofertei faţă de nivelul cererii", arată oficialii Ministerului Agriculturii.

Unde se găsesc cele mai ieftine ouă

Cele mai mici preţuri la ouă se găsesc în pieţele din judeţele Arad, Timiş şi Vaslui, iar cel mai ieftin lapte poate fi cumpărat din târgurile din judeţele Argeş, Suceava şi Caraş Severin, conform celor mai recente date ale Ministerului Agriculturii. Cele mai accesibile preţuri la carne de pasăre sunt în pieţele din Gorj, Teleorman şi Prahova.

Datele de la Ministerul Agriculturii privind preţurile principalelor produse agricole şi alimentare din pieţe şi târguri arată că cei mai ieftini cartofi pot fi cumpăraţi în Harghita (1,5-2,5 lei pe kg), Sibiu (2-2,5 lei pe kg) şi Olt (2-3 lei pe kg).

În Bucureşti, cartofii noi costă în pieţe 2-2,5 lei pe kg. Ministrul Agriculturii spunea recent că este normal ca preţul cartofilor noi să fie de zece ori mai mare pentru că "cetăţeanul a suflat peste ei". În primele patru luni ale acestui an preţul mediu al cartofilor a crescut cu peste 30%, după ce anul trecut s-a majorat cu 45%, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică.

Comparativ cu statisticile de acum două luni ale ministerului de resort, la unele produse preţurile au rămas, în mare, aceleaşi. De exemplu, în pieţele din Bucureşti cartofii nu s-au scumpit decât cu 0,2 lei pe kg din martie până în prezent.

În Argeş, merele s-au scumpit faţă de luna martie, când aveau un preţ pe kg de 1,5-3 lei, faţă de 3-3,5 lei pe kg în prezent. În schimb, carnea de pasăre în Argeş s-a ieftinit în ultimele două luni, de la 7-9 lei pe kg la jumătatea lunii martie, la 6-7 lei pe kg în prezent.

Fără majorări de preţuri în viitorul apropiat

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a prezentat recent date potrivit cărora România are în acest an a doua cea mai mare creştere a preţurilor de consum, după Bulgaria, dintr-o listă cu şapte ţări fost comuniste.

Cu toate acestea, reprezentanţii producătorilor continuă să spună, la fel ca şi acum două luni, că în perioada următoare românii nu ar trebui să se aştepte la majorări de preţuri la alimente.

Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR), spune că nu are indicii care să ducă la creşteri de preţuri la carnea de pasăre şi ouă, în perioada următoare.

"Preţurile la ouă se vor menţine relativ constante în următoarea perioadă. Nu vor scădea, pentru că suntem la fundul sacului, dar nici nu se vor scumpi. La poarta fabricii un ou are acum un preţ de 0,15 lei", a declarat pentru gândul Ilie Van, preşedintele Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări din România (UNCPR). Nici la carnea de pasăre nu avem semnale că vor creşte preţurile, mai spune Van. "Este adevărat că preţurile la furaje, care reprezintă 60 % din costuri, au crescut. Dar este sărăcie, producătorii nu îşi permit să majoreze preţurile, pentru că se tem că nu vor mai vinde", a mai spus Van. În prezent, la poarta fabricii carcasa de pasăre se vinde cu 6,5 lei pe kg.

"Să dea Dumnezeu să scadă preţul la grâu"

Aurel Popescu, preşedinte Rompan, este de părere că până la noua recoltă brutarii nu vor umbla la preţuri. "Mai avem o lună şi jumătate până la noua recoltă de grâu. Aşteptăm să vedem care va fi preţul grâului din noua recoltă. Dacă dă Dumnezeu să scadă preţul la materia primă, vor lucra şi brutarii pe baze de eficienţă economică. Deocamdată, toate brutăriile din România lucrează în pierdere", a declarat pentru gândul Aurel Popescu, preşedinte Rompan.

Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), a declarat recent că alimentele se vor scumpi în perioada următoare din cauza condiţiilor meteo, dar şi a lipsei politicilor agricole.

"Datele de la această oră arată că producţia de secară va fi cu 22,9% mai mică faţă de cea de anul trecut, producţia de rapiţă cu 22%, iar producţia de oleaginoase cu 7,6%. De asemenea, producţiile de legume şi fructe (caise, cireşe, ardei) sunt întârziate şi clar producţiile vor fi mai mici.

După ploile din această primăvară, pentru lunile iunie şi iulie Administraţia Naţională de Meteorologie a prognozat temperaturi ridicate, iar sistemul de irigaţii nu este funcţional. Ministrul Agriculturii declara că România nu va intra în criză alimentară pentru că are potenţial, însă potenţialul trebuie şi valorificat prin politici coerente, ceea ce la ora actuală lipseşte cu desăvârşire României", a declarat Viorel Matei.

Ministerul Agriculturii: Nu va exista o presiune asupra preţurilor, în condiţii normale de funcţionare a pieţelor

În schimb, reprezentanţii Ministerului Agriculturii contrazic afirmaţiile FNPAR privind scumpirile de alimente. "În mod particular, având în vedere evoluţiile şi efectele crizei economice mondiale, sectorul agricol nu a răspuns suficient provocărilor generate de factorii perturbatori care au afectat piaţa în ultimii doi ani - volatilitatea ofertei de produs, volatilitatea preţurilor, mai nou reducerea cererii datorată crizei financiare", arată oficialii de la Ministerul Agriculturii.

Oficialii Ministerului Agriculturii spun că pentru anul 2011, dacă se ia în considerare evoluţia culturilor însămânţate în toamna anului 2010 pe de o parte, şi realizarea programului privind culturile de primăvară pe de altă parte, se poate aprecia că există toate premisele ca oferta de produs agricol primar să acopere nivelul cererii, ceea ce, în condiţii normale de funcţionare a pieţelor produselor agricole, nu creează o presiune suplimentară asupra preţurilor la consumator.


Referitor la producţiile de fructe şi legume, Ministerul Agriculturii spune că "acum nu se pot face previziuni legate de o eventuală scădere a producţiei la culturile de cireşe, caise şi ardei"

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%), fructe proaspete (12,56%) şi zahăr (11,98%).

Preţuri mai mari la alimentele procesate, în următoarele 2-3 luni

La rândul său, preşedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat la începutul lunii mai că preţurile produselor alimentare procesate vor creşte în următoarele 2-3 luni cu până la 10-12%. Declaraţia a fost făcută la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de ProTv.

El a afirmat că majorările de preţuri au început deja şi se vor derula pe parcursul următoarelor luni. "Va fi o medie între 8 şi 10%. La cereale şi la produse de panificaţie spre toamnă vom asista la o sistare de preţuri şi poate chiar la o reducere. La legume va urma o scădere", a adăugat el. Minea consideră că nu se poate face nimic pentru stoparea creşterii preţurilor la alimente.

În aceeaşi emisiune, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a explicat majorările de preţuri prin scumpirea cerealelor. "Cerealele, pentru prima dată după 20 de ani, au avut o creştere extraordinară de preţuri. Discutam de 120-130 de euro pe tonă şi, la un moment dat, am ajuns la 260 de euro pe tonă. Dacă luăm de exemplu porcul, hrănirea durează cam 6 luni, deci ceea ce a început în decembrie va avea la sfârşitul lunii mai o creştere, care înseamnă influenţa cerealelor în preţul cărnii", a spus Rădulescu.

În luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 10% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume (19,2%), în special pentru cartofi (24,7%) şi fructe proaspete (12,56%).

Citește și: