Alexandra PELE
7607 vizualizări 18 oct 2013

România are în momentul de faţă 59 de acorduri de concesiune petrolieră pentru perimetre de explorare, dezvoltare sau exploatare, acorduri aflate în diferite stadii şi care presuspun atât căutarea şi extragerea de ţiţei cât şi de gaze naturale. Dintre acestea, 10 perimetre sunt operate de companii americane sau cu acţionariat american, două de o companie controlată de gigantul rus Gazprom şi alte două în parteneriat româno-americano-rusesc. Scopul atribuirii acestor acorduri este, potrivit autorităţilor, atingerea independenţei energetice, în contextul în care România importă de la Gazprom circa 20% din necesarul de consum la preţuri mai puţin avantajoase decât alte state din regiune.

Compania americană cu cele mai multe perimetre concesionate în România este Chevron, blocurile aflate în administrarea gigantului petrolier având o suprafaţă totală de peste 9.000 de km pătraţi. Pe de altă parte, singura companie care a anunţat până la ora actuală descoperirea unor resurse semnificative de gaze naturale este ExxonMobil, cea mai mare companie petrolieră din lume, care estimează că în perimetrul off-shore concesionat alături de OMV Petrom s-ar afla resurse suficiente pentru a asigura jumătate din consumul anual de gaze al României.

Singurele două companii ruseşti sau controlate de ruşi care au în prezent acorduri de concesiune petrolieră sunt NIS şi Lukoil. Cele două perimetre controlate de Lukoil în proporţie de 72% au fost concesionate în parteneriat cu americanii de la Vanco International şi cu Romgaz, singurul producător de gaze naturale controlat de statul român.

Companiile petroliere intră în posesia acestor perimetre în urma licitaţiilor organizate de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.

Click pe imagine pentru a mări

Potrivit legislaţiei în vigoare, atât în cazul explorărilor, cât şi în cazul exploatărilor petroliere nu se face o deosebire între resursele convenţionale şi cele neconvenţionale. Titularii acordurilor trebuie să specifice, potrivit legii, toate operaţiunile pe care urmează să le desfăşoare în perimetrele adjudecate. La ora actuală, pe teritoriul României se folosesc aceleaşi tehnici de explorare a resurselor, fie că este vorba despre resurse convenţionale sau resurse neconvenţionale, cum sunt, spre exemplu, gazele de şist. În accepţiunea legislaţiei româneşti, petrolul este definit drept "substanţe minerale combustibile din amestecuri de hidrocarburi naturale, acumulate în scoarţa terestră şi care, în condiţii de suprafaţă, se prezintă în stare gazoasă, sub formă de gaze naturale, sau lichidă, sub formă de ţiţei sau condensat".

România cumpără gaze ruseşti la un preţ mai ridicat decât Bosnia care depinde 100% de importuri

România se numără printre alte şase state europene care importă gaze de la Gazprom, alături de Bulgaria, Macedonia, Bosnia, Cehia şi Polonia.

În primele şase luni ale anului, România a plătit în jur de 400 de dolari pe mia de metri cubi importată.

În 2012, factura totală a gazelor ruseşti s-a ridicat la 6,2 miliarde de lei, adică 1,8 miliarde de dolari, reiese din calculele gândul pe baza datelor Transgaz şi ANRE. (cursul mediu de schimb luat în calcul a fost de 3,4682 lei/dolar)

Angajamentele Chevron

Chevron a început explorările în România în urmă cu trei ani în regiunea Constanţa, pe o suprafaţă totală de 2.700 de km pătraţi. Doi ani mai târziu, compania a semnat contracte de concesiune pentru cele trei perimetre, EX-17 Costineşti, EX-18 Vama Veche şi EX-19 Adamclisi.

În februarie 2011, Chevron şi-a extins perimetrele prin concesiunea EV-2 Bârlad, cu o suprafaţă de circa 6.350 de km pătraţi.

Prin contractul semnat cu autorităţile române, Chevron s-a angajat să realizeze 400 km de prospecţiune seismică 2D şi să sape trei sonde cu adâncimi de 3.000, 3.800 şi 4.000 m. Sondele de explorare Popeni-1, Siliştea-1 şi Păltiniş-1 urmează să fie săpate în localităţile Găgeşti, Pungeşti şi Baceşti.

Autorităţi locale din Vaslui susţin că investiţia Chevron în explorare s-ar ridica la circa 3 miliarde de dolari.

ExxonMobil şi exploatarea offshore din perimetrul Neptun

Gigantul american ExxonMobil, a semnat, împreună cu OMV Petrom, un acord de concesiune petrolieră în 2000. Americanii deţin o participaţie de 50% din proiectul pentru zona de est a perimetrului XIX Neptun.

În primăvara acestui an, cele două companii au anunţat că ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.

Printre companiile cu acţionariat american care caută ţiţei şi gaze pe teritoriul României se numără Amroco Energy care operează mai multe perimetre. Două dintre acestea, mai exact EP I-5 Greşu şi EP I-6 Nereju, sunt operate în parteneriat cu azerii de la Rompetrol care deţin 25% din fiecare proiect, în timp ce E IV-2 Vipereşti este operat doar de către Amroco. Acţionarul american al companiei este grupul First Reserve.

Compania care are în momentul de faţă cele mai multe perimetre de explorare petrolieră în concesiune este OMV Petrom. Două dintre acestea, respectiv I Adjud şi VIII Urziceni Est, sunt operate împreună cu americanii de la Hund Oil Company.

Gazprom caută gaze prin intermediul unei companii sârbe

Compania petrolieră sârbă NIS, controlată de Gazprom, deţine în România două perimetre, mai exact EX-2 Tria şi EX-12 Crai Nou, ambele fiind operate în parteneriat cu alte companii.

EX-2 Tria, pentru care NIS a încheiat la începutul verii un contract de prospecţiuni seismice 2D şi 3D, este administrat împreună cu o companie canadiană, West Petroleum Corp, care deţine 15% din proiect. Potrivit "estimărilor preliminare, producţia este prognozată să înceapă în 2013, în timp ce producţia comercială este planificată pentru perioada 2014-2015", se arată pe site-ul companiei. Investiţia totală va fi de aproximativ 21,2 milioane euro în această fază de implementare a proiectului.

EX-12 Crai Nou este operată împreună cu irlandezii de la Moesia.

În 2012, Gazprom a pregătit, prin subsidiara sârbă NIS, un buget de 588 milioane de dolari pentru explorarea de zăcăminte de petrol şi gaze naturale în regiunea Balcanilor în acest an, fiind vizate şi potenţiale proiecte în România, potrivit Mediafax.

Lukoil explorează în parteneriat cu Romgaz

Lukoil a primit în concesiune, în 2012, două blocuri în apele teritoriale române de la Marea Neagră, mai exact EX-29 Est Rapsodia şi EX-30 Trident.

Iniţial, explorarea şi dezvoltarea perimetrului urma să aibă loc în parteneriat cu americanii de la Vanco International LTD (80% Lukoil, 20% LTD), însă în noiembrie 2012, Romgaz a preluat o participaţie de 10% la cele două proiecte.

Lukoil a început studiul geologic al celor două perimetre la finele anului trecut.

Cele două blocuri sunt localizate sub ape cu adâncimi între 90 şi 1.000 metri, la o distanţă de circa 60-100 de kilometri de coastă.

HARTA PERIMETRELOR PETROLIERE CONCESIONATE

Sursă: ANRM

 

Citește și: