Corina VÂRLAN
27244 vizualizări 6 apr 2012

Anul trecut valoarea investiţiilor străine directe (ISD) din România s-a ridicat la suma de 1,9 miliarde de euro, conform datelor făcute publice de către reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR). Circa 24% din această sumă a reprezentat valoarea investiţiilor străine noi, care a fost de circa 455,3 milioane de euro.

În ciuda impactului pe care l-a avut criza economică asupra României şi a faptului că ISD au scăzut în 2011, statul român a reuşit să atragă investiţii străine în valoarea totală mai mare decât vecinii bulgari sau decât grecii, care au atras, în aceeaşi perioadă, ISD în valoare de 1,34 miliarde de euro, respectiv 1,3 miliarde de euro, conform raportului "Tabloul investiţonal regional în 2011 şi 2012" realizat de către Andreea Paul, consilier de stat pe probleme economice al premierului Mihai Răzvan Ungureanu.

În România au fost realizate în 2011 investiţii străine şi româneşti noi în valoare de 865,6 milioane de euro ce au dus la crearea a 9.300 de noi locuri de muncă. Statistica se referă la totalul din România, pe judeţe, fără a include însă Capitala şi Ilfov.

Valoarea investiţiilor româneşti noi a fost de 410,3 milioane de euro, mai exact 2,7% din valoarea totală a investiţiilor nete din România, de 15,2 miliarde de euro, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

În timp ce străinii au ales să investească, în special, în industria auto, în producerea energiei electrice prin metode neconvenţionale sau în energie regenerabilă, investiţiile autohtone s-au axat, în principal, pe industria de prelucrare a lemnului, pe sectorul agricol, pe sectorul turistic şi pe comerţ.

În 2011 au fost realizate 477 de proiecte de investiţii, atât străine, cât şi autohtone, în valoare de 2,3 miliarde de euro, ce se vor desfăşura în 2012. Prin intermediul lor vor fi create alte 6.700 de locuri de muncă.

(Click pentru a mări)

Sursă: date cuprinse în raportul "Tabloul investiţonal regional în 2011 şi 2012"

NOTĂ: Investiţiile din judeţul Ilfov şi din Capitală au atras în 2010 circa 62% din totalul ISD

Topul judeţelor care au atras celor mai mari investiţii în 2011

Clujul a fost anul trecut judeţul care a atras cele mai mari investiţii străine noi, în valoare totală de 120,37 de milioane de euro. Pe locul al doilea în acest top se află judeţul Olt. Următoarele trei poziţii au fost ocupate de către judeţele Prahova, Sălaj şi Constanţa, care au reuşit să atragă, în total, investiţii străine noi în valoare de 107,48 de milioane de euro.

Cele mai multe locuri de muncă, respectiv 1.052, au fost create anul trecut în judeţul Timiş. Peste 900 de locuri de muncă au fost create, de asemenea, în judeţe precum Prahova şi Satu Mare.

Raportul a fost realizat pe baza informaţiilor legate de investiţiile noi, ce au început din 2011, şi de investiţiile cele mai probabile pentru 2012 obţinute de către cabinetul consilierului de stat din partea prefecturilor.

În judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj şi Mehedinţi nu au fost demarate şi nici nu s-a anunţat demararea vreunei investiţii, pentru perioada 2011 - 2012, conform raportului citat. De asemenea, în realizarea raportului nu au fost luate în considerare investiţiile din judeţul Ilfov şi din Capitală, care au atras în 2010 circa 62% din totalul ISD.

Citește și: