Alexandra PELE
50520 vizualizări 7 apr 2012

Criza nu i-a împiedicat pe români să-şi cumpere automobile de lux. În ciuda faptului că piaţa auto locală a scăzut cu circa 11% în 2011, vânzările de autoturisme premium au continuat să crească.

În ultimii doi ani, românii au achiziţionat 815 autoturisme premium de la brandurile de lux Aston Martin, Bentley, Cadillac, Ferrari, Jaguar, Lamborghini, Maserati, Maybach, Porsche şi Rolls Royce, potrivit datelor Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) centralizate de gândul.

Producător Numărul de autoturisme înmatriculutate în perioada 2010-2011
Aston Martin 6
Bentley 23
Bugatti 0
Cadillac 42
Ferrari 52
Jaguar 142
Lamborghini 3
Maserati 20
Maybach 3
Porsche 518
Rolls Royce 6

Sursă date: Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

Practic, una din şase maşini de lux din România a fost cumpărată în ultimii doi ani de criză.

Preţul unui astfel de autoturism poate varia între 100.000 de euro şi 500.000 de euro. La un calcul simplu reiese că valoarea totală a maşinilor de lux achiziţionate în ultimii doi ani depăşeşte 122,5 milioane de euro. Estimarea s-a făcut ţinând cont de un preţ mediu de 150.000 de euro.

Vânzările de maşini de lux au crescut cu până la 50% anul trecut, potrivit statisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), citate de Ziarul Financiar.

În judeţul Neamţ nu s-a cumpărat niciun automobil de lux în ultimii doi ani

După cum era de aşteptat, cele mai multe autoturisme premium au fost înmatriculate în Capitală, respectiv 581 în perioada 2010-2011.

În topul judeţelor cu cele mai multe maşini de lux înmatriculate în ultimii doi ani se mai regăsesc judeţele Ilfov (28), Constanţa (22), Cluj (20), Timiş (12), Prahova (12), Bihor (10) şi Argeş (10).

Singurul judeţ în care nu s-a înmatriculat nicio maşină de lux în ultimii doi ani este Neamţ.

gândul vă prezintă repartizarea pe judeţe a automobilelor premium cumpărate în ultimii doi ani.

Click pe imagine pentru a mări

Sursă date: Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV)

Cererea de autoturime de lux a continuat să crească în ultimii doi ani. De exemplu, Forza Rossa, importatorul Ferrari pe piaţa locală, a anunţat la sfârşitul anului trecut că în 2011 cota de 30 de unităţi alocate României a fost epuizată.

Cu un an înainte firma a solicitat constructorului italian suplimentarea cotei cu cel puţin 5 maşini întrucât cele 26 de automobile alocate fuseseră livrate sau comandate până la jumătatea anului, potrivit Mediafax.

Clubul proprietarilor de autoturisme premium

Primul Bugatti Veyron, una dintre cele mai scumpe maşini din lume, a fost adus în România la mijlocul anului 2007 de către omul de afaceri Costel Căşuneanu, unul dintre patronii de firme de construcţii supranumiţi "Regii Astaltului". Maşina costă în jur de 1,6 milioane de euro.

Cel de-al doilea Bugatti Veyron a fost comandat la scurt timp după de către un om de afaceri din Bucureşti, potrivit companiei care a intermediat vânzarea.

În România există în momentul de faţă 72 de Rolls Royce-uri. Printre posesorii acestor maşini se numără Giovanni Becali, Irinel Columbeanu, Rani, fiul miliardarului Dan Grigore Adamenscu şi Iosif Onoriu, nepotul cântăreţei Gabi Luncă. Preţurile acestor maşini variază între 200.000 şi 300.000 de euro, în funcţie de model şi de dotări.

Conform datelor DRPCIV 17 persoane din România şi-au achiziţionat în ultimii 10 ani un autoturism de lux marca Maybach. Printre ei se numără Ion Ţiriac, Dan Adamescu, Viorel Cataramă, Gigi Becali şi Ilie Ciuclea, patronul companiei de salubrizare Supercom din Capitală. Preţul unui Maybach depăşeşte 300.000 de euro.


Citește și: