Corina VÂRLAN
28820 vizualizări 29 mar 2012

Salariul mediu net era, la nivel naţional, în luna decembrie a anului trecut, cu 7,2% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La nivel judeţean apar însă diferenţe semnificative între câştigurile medii nete lunare ale angajaţilor.

"Diferenţele pot fi generate de structura economică industrială care e posibil să fi performat mai bine decât în 2010", a declarat pentru gândul Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Astfel, dacă în judeţul Covasna s-a înregistrat, în luna decembrie a anului 2011, cea mai mare creştere a salariului mediu net la nivel naţional din ultimul an, în judeţe precum Harghita sau Giurgiu creşterea a fost de sub 1% în acelaşi interval de timp. În 2011 s-au înregistrat şi scăderi ale salariului mediu net, în judeţe precum Gorj, Constanţa şi Suceava, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

"Gorjul este un judeţ sărac eminamente, dependent de industria extractivă, de industria de producţie mică şi probabil că nu au avut o producţie care să le permită angajatorilor să crească salariile", ne-a mai explicat Pârvan. El a mai adăugat că în cazul judeţelor unde s-au înregistrat creşteri semnificative ale salariilor medii nete "în principiu sectorul privat a avut grijă să încerce să recompenseze salariaţii având în vedere reducerile dramatice din 2010".

În Capitală, salariul mediu net a fost în decembrie 2011 cu peste 8,5% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, acesta ajungând la 2.328 de lei. gândul vă prezintă o analiză a câştigurilor salariale din România în 2011.

Cu cât au crescut salariile în 2011

În judeţul Covasna s-a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere a salariului mediu net din România, de 21,95%, faţă de perioada similară a anului 2010. Astfel, salariul mediu net obţinut de către covăsneni în ultima lună a lui 2011a fost de 1.239 de lei, cu 223 de lei mai mare faţă de finalul anului anterior.

Pe locul al doilea în acest top se află salariaţii din Brăila, al căror salariu mediu net lunar, la finele anului trecut, a fost cu 15,18% mai mare faţă de perioada similară a lui 2010. Astfel, ei au încasat un salariu mediu net lunar de 1.229 de lei.

Brăilenii sunt urmaţi în clasament de către angajaţii companiilor din judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Bistriţa-Năsăud şi Caraş-Severin, ale căror salarii medii lunare din decembrie 2011, au fost cu peste 12% mai mari faţă de cele pe care le-au obţinut în decembrie 2010.

(Click pentru a mări)

Sursă infografic: gândul.info (Corina Vârlan)

La polul opus, în ciuda faptului că au obţinut în ultima lună a anului trecut al şaptelea cel mai mare salariul mediu net înregistrat la nivel naţional, de 1.564 de lei, câştigurile gorjenilor au scăzut cu 105 lei, deci cu 6,29%, faţă de decembrie 2010.

O situaţie similară s-a înregistrat şi în judeţul Constanţa unde, în decembrie 2011, salariul a fost cu 30 de lei, aproape 2%, mai mic faţă de cel de la finalul anului anterior.

Sursă tabel: gândul.info, date INS

Alte judeţe în care salariaţii au primit mai puţini bani în aceeaşi perioadă sunt Suceava, Buzău, Tulcea şi Botoşani, diferenţele faţă de 2010 fiind însă de cel mult 7 lei.

În ce judeţe s-au încasat cele mai mari salarii din România

Cel mai mare salariu mediu net a fost încasat în luna decembrie a anului trecut de către angajaţii din Bucureşti, de 2.328 de lei, faţă de perioada similară a anului 2010 el a înregistrând o creştere de 183 de lei.

Locul al doilea în topul celor mai mari salarii medii nete obţinute de către români în ultima lună a anului precedent este ocupat de către ilfoveni, cu 2.218 de lei, unde salariul a crescut în perioada decembrie 2010 - decembrie 2011 cu 208 lei, ei fiind urmaţi în clasament de către sibieni, care au obţinut un salariu mediu net de 1.725 de lei în ultima lună a anului trecut.

Sursă tabel: gândul.info, date INS

Cele mai mici câştiguri nete lunare au fost obţinute de către angajaţii judeţului Harghita, unde salariul mediu net în decembrie 2011 a fost de 1.031 de lei. Alte câştiguri medii lunare nete mici au fost înregistrate, la nivel naţional, şi în judeţele Suceava, Maramureş şi Vrancea, de 1.048, 1.079 şi respectiv de 1.086 lei.

FOTO:
gândul.info (Corina Vârlan)

Citește și: